Αναθεώρηση του ποινικού κώδικα της Τυνησίας για την ελευθερία …

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε σήμερα από την Τυνησία να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ποινικού της κώδικα προκειμένου να εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης για όλους, καθώς η τυνησιακή κυβέρνηση κατηγορείται συχνά ότι χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για τον περιορισμό της.

"Η ΕΕ ζητεί την αναθεώρηση των διατάξεων που κληρονομήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς, κυρίως στον ποινικό κώδικα, προκειμένου να υπάρχουν εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης των Τυνήσιων ανδρών και γυναικών», σημείωσε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό ’λι Λάραγεντ.

"Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με στόχο την θεμελίωση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας του είναι ένα μακρόπνοο έργο που είναι απαραίτητο για την στήριξη της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

Μόλις τελείωσε η συνέντευξη Τύπου, τρεις Βελγίδες ακτιβίστριες που ανήκουν στην φεμινιστική οργάνωση Femen προσπάθησαν να εμποδίσουν την συνοδεία του Λάραγεντ, ανεβαίνοντας πάνω στο αυτοκίνητό του, την ώρα που εκείνος έβγαινε από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι τρεις ακτιβίστριες, οι οποίες ήταν γυμνόστηθες, φώναζαν συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Αμίνα» και «Σταματήστε την καταπίεση», συνελήφθησαν αμέσως. Αυτές είχαν γράψει στο σώμα τους τα ονόματα τριών Ευρωπαίων ακτιβιστριών της Femen (δύο Γαλλίδων και μιας Γερμανίδας) οι οποίες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών άνευ αναστολής, επειδή διαδήλωσαν γυμνόστηθες στην Τυνησία για να αξιώσουν την απελευθέρωση της Τυνήσιας Αμίνα Σμπούι.

Η ακτιβίστρια αυτή της Femen συνελήφθη στις 19 Μαΐου επειδή έγραψε τη λέξη Femen στον τοίχο ενός μουσουλμανικού κοιμητηρίου για να διαμαρτυρηθεί για μια συγκέντρωση σαλαφιστών στο Καϊρουάν, στην κεντρική Τυνησία.

Στην Σμπούι ενδέχεται να επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών για βεβήλωση κοιμητηρίου και ποινή φυλάκισης έξι μηνών για προσβολή των ηθών. Οι ποινές που θα της επιβληθούν μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες αν κριθεί ένοχη ότι έδρασε στο πλαίσιο μιας οργάνωσης.

Οι Βελγίδες ακτιβίστριες είχαν επίσης γράψει στο σώμα τους το προσωνύμιο Ουέλντ Ελ 15, με το οποίο είναι γνωστός ένας Τυνήσιος ράπερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών χωρίς αναστολή για προσβολή της αστυνομίας της χώρας του για ένα τραγούδι που είχε τίτλο «Μπουλίσια Κλεμπ» (οι αστυνομικοί είναι σκύλοι). Επίσης είχαν γράψει το όνομα του μπλόγκερ Τζάμπερ Μέτζρι, ο οποίος είναι ένας άθεος ακτιβιστής που καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2012 σε επτάμιση χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή επειδή δημοσίευσε στην σελίδα του στο Facebook σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Σε ανακοίνωσή της η Femen του Βελγίου ζητεί «την απελευθέρωση όλων πολιτικών κρατουμένων, των ακτιβιστών, αλλά και του ράπερ Ουέλντ Ελ 15, του ιστολόγου Τζάμπερ Μέτζρι, όπως και όλων αυτών που έχουν φυλακιστεί επειδή έκαναν χρήση της ελευθερίας της έκφρασης».

Πηγή: AMΠE

Via: kathimerini.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~sRinI$3NN

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply