Αποχωρεί από την Femen η ακτιβίστρια Αμίνα Σμπούι-Κατηγορεί την …


Η ακτιβίστρια από την Τυνησία Αμίνα Σμπούι, η οποία απελευθερώθηκε στις αρχές Αυγούστου έπειτα από δυόμισι μήνες κράτησης, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από τη φεμινιστική οργάνωση Femen, την οποία κατηγόρησε για ισλαμοφοβία και για ένα αδιαφανές σύστημα χρηματοδότησης.

"Δεν θέλω να συνδέεται το όνομά μου με μια ισλαμοφοβική οργάνωση. Δεν εκτίμησα τη δράση όπου τα κορίτσια φώναζαν 'Αμίνα ’κμπαρ, Femen ’κμπαρ» (μια παρωδία προσευχής) μπροστά από την πρεσβεία της Τυνησίας στη Γαλλία, ή όταν έκαψαν τη σημαία του Ταουχίντ (ένα θεμελιώδες δόγμα του ισλάμ) μπροστά από το τέμενος του Παρισιού», δήλωσε στην εκδοχή του ενημερωτικού ιστότοπου Huffington Post στο Μάγρεμπ.

"Αυτό έθιξε πολλούς μουσουλμάνους και πολλούς από τους οικείους μου. Πρέπει να σεβόμαστε τη θρησκεία του καθενός», πρόσθεσε.

Η Αμίνα αναφερόταν σε δύο δράσεις που οργάνωσαν οι Femen στη Γαλλία για να την υποστηρίξουν ενώ βρισκόταν προφυλακισμένη επειδή στα μέσα Μαΐου είχε γράψει τη λέξη «Femen» σε τοίχο ενός κοιμητηρίου στο Καϊρουάν (150 χλμ. νοτίως της Τύνιδας) με στόχο να καταγγείλει τη συγκέντρωση ενός σαλαφιστικού κινήματος.

Η 18χρονη Αμίνα επέκρινε εξάλλου την αδιαφάνεια της χρηματοδότησης της Femen, της φεμινιστικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στην Ουκρανία και έχει πλέον την έδρα της στο Παρίσι, γνωστής για τις δράσεις που αναλαμβάνουν γυμνόστηθα τα μέλη της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και εναντίον των δικτατοριών.

"Δεν γνωρίζω τις πηγές χρηματοδότησης του κινήματος. Ρώτησα επανειλημμένα την Ίνα (Σεβτσένκο, αρχηγό των Φεμέν), αλλά δεν είχα σαφείς απαντήσεις. Δεν θέλω να είμαι σε ένα κίνημα στο οποίο υπάρχει ύποπτο χρήμα. Κι αν είναι το Ισραήλ ο χρηματοδότης; Θέλω να ξέρω», εξήγησε η Αμίνα, η οποία δηλώνει πλέον «αναρχική».

Η Ίνα Σεβτσένκο αντέδρασε στο λογαριασμό της στο Twitter καταγγέλλοντας μια προδοσία.

"Η Αμίνα δεν πρόδωσε τη Femen, αλλά τις χιλιάδες γυναίκες που κινητοποιήθηκαν για την απελευθέρωσή της στη διάρκεια της εκστρατείας 'Free Amina' (Ελευθερώστε την Αμίνα)», έγραψε εκφράζοντας εξάλλου τη λύπη της για το γεγονός ότι η απόφαση της νεαρής Τυνήσιας «είναι κάτι καλό για τους ισλαμιστές».

Η Femen είχε οργανώσει μια παγκόσμια εκστρατεία υποστήριξης της Αμίνα και είχε πολλαπλασιάσει τις γυμνόστηθες δράσεις την άνοιξη και στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τρεις ευρωπαίες ακτιβίστριες είχαν περάσει ένα μήνα στη φυλακή στην Τύνιδα επειδή είχαν διαδηλώσει υπέρ της Αμίνα γυμνόστηθες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στον αραβικό κόσμο.

Η Αμίνα Σμπούι, στη συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα, ευχαριστεί πάντως τους υποστηρικτές της και ιδιαίτερα τις τρεις γυναίκες «που χρειάσθηκε να κάνουν φυλακή» στην Τυνησία.

"Υπάρχουν καλές δράσεις, αλλά όχι όλες. Θα έπρεπε να είχαν ζητήσει να ενημερωθούν από τους δικηγόρους μου πριν αναλάβουν ορισμένες δράσεις. Αυτό επιδείνωσε την υπόθεσή μου», δήλωσε η νεαρή γυναίκα, η οποία πρόκειται να δικαστεί για βεβήλωση κοιμητηρίου.

Πηγή: AMΠE

Via: kathimerini.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~RllLH$433

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply