Βγήκαν από τα ρούχα τους καθολικοί και μη

Η είδηση της παραίτησης του Πάπα άφησε άναυδους καθολικούς και μη, που δυσκολεύονταν να το πιστέψουν. «Μα δεν είναι δουλειά για να πει ότι παραιτείται», «Ο Ιησούς έμεινε στο σταυρό μέχρι τέλους», «Ο Ιωάννης Παύλος, αν και άρρωστος, έμεινε και αυτός μέχρι τέλους», ήταν μερικές από τις πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις που ακούστηκαν.



Πολλοί πιστοί αλλά και τουρίστες προσέτρεξαν χθες στην Παναγία των Παρισίων όπου είχε μεσημεριανή λειτουργία. Εκεί έκπληκτοι αντίκρισαν το νέο «χτύπημα» από τις γυμνόστηθες της νέας φεμινιστικής οργάνωσης FEMEN. Γύρω από τις εννέα καινούργιες καμπάνες της Παναγίας που εκτίθενται στο κεντρικό κλίτος της εκκλησίας, οι 10 ακτιβίστριες έβγαλαν τα παλτά τους.

Γυμνόστηθες, με μαύρες μπότες και μαύρα καλτσόν, γιόρτασαν με τον τρόπο τους την παραίτηση, σε πλήρη αντίθεση με το εκκλησίασμα. Με μαύρο κάρβουνο είχαν γράψει επάνω στο κορμί τους στα αγγλικά: «Τέρμα ο Πάπας», «Οχι στους ομοφυλοφοβικούς», «Αντίο Βενέδικτε» «Εμπιστευόμαστε τους γκέι».

Οι φύλακες του καθεδρικού ναού κατόρθωσαν να τις απομακρύνουν ύστερα από μεγάλη προσπάθεια. Οι FEMEN που είναι γνωστές για την «topless» δράση τους σε διάφορες χώρες από το 2010, έχουν εγκαταστήσει, από το περασμένο καλοκαίρι, ένα «κέντρο εκπαίδευσης για το νέο φεμινισμό» στο 18ο Διαμέρισμα των Παρισίων.

Οι δημοσκόποι της εταιρείας CSA έσπευσαν να κάνουν άμεσα την πρώτη δημοσκόπηση μέσω Ιντερνετ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, 6 στους 10 Γάλλους αποδέχονται τελικά την απόφαση του Πάπα. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε για απόφαση «εξαιρετικά αξιοσέβαστη», ενώ πολλοί του αναγνωρίζουν το «κουράγιο» να επιβάλει στον εαυτόν του τον κανόνα που ισχύει για τους επισκόπους και τους καρδινάλιους, να ολοκληρώνουν τη θητεία τους στα 85.

Η τελευταία παραίτηση Πάπα ήταν του Γρηγορίου του 12ου στο Μεσαίωνα, το 1415. Τον τάφο του Γρηγορίου, οι φήμες λένε, επισκέφθηκε ο Βενέδικτος 16ος, πριν πάρει την τελική απόφασή του.

Υστερα από εκείνη την παραίτηση και παρά τις κρίσεις και τους πολέμους, κανένας Πάπας δεν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Η απόφαση του Βενέδικτου πιστεύεται ότι δημιουργεί προηγούμενο στους μοντέρνους καιρούς και πιθανολογείται ότι κανείς Πάπας πλέον δεν θα παραμένει στη θέση του μετά τα 85.

Via: enet.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~fPqQG$2FP

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply