Η Ζοζεφίν ήθελε να επιτεθεί στον Ντράγκι για την Ελλάδα!

«Οι βόρειες χώρες νιώθουν ότι οι νότιοι γείτονές τους είναι τεμπέληδες και δε θέλουν να εργαστούν, περνώντας την ημέρα τους διασκεδάζοντας στην παραλία. Τίποτα από όλα αυτά είναι αλήθεια», τονίζει η 21χρονη πρώην ακτιβίστρια των Femen για την Ελλάδα λίγες ώρες αφού βούτηξε μπροστά στον επικεφαλής της ΕΚΤ

Οι φωτογραφίες της και τα πλάνα από την επίθεσή της με κονφετί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το χαμόγελο ευτυχίας και απόλυτης επιτυχίας που ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό της, το μοβ εσώρουχό της που ξεπρόβαλε από το παντελόνι της κατά το «ολυμπιακό» άλμα της στο τραπέζι που βρισκόταν ο Ντράγκι και η έκφραση έκπληξης και τρόμου στα μάτια του προέδρου της ΕΚΤ ταξίδεψαν μέσω Διαδικτύου από χώρα σε χώρα.

Τι λέει η Ζοζεφίν Γουίτ Μάρκμαν μετά την εντυπωσιακή εισβολή της στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πώς εξηγεί την ανάγκη της για διαμαρτυρία για την Ελλάδα;

Σε κείμενό της στους International Business Times εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν να σκαρφαλώσει στο τραπέζι του Ντράγκι «ραίνοντάς» τον με κονφετί και φυλλάδια.

Όπως δηλώνει, λοιπόν, εμπνεύστηκε από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ΕΚΤ από τα μέλη του κινήματος Blockupy προ εβδομάδων στην γενέτειρά της Φρανκφούρτη. Το πλήθος διαλύθηκε έπειτα από βίαιη παρέμβαση των αστυνομικών αρχών που έκαναν χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, γεγονός που όπως λέει την σόκαρε.

«Σκέφτηκα ότι η ΕΚΤ δεν έχει πολιτική εντολή, δεν έχει εκλεγεί ποτέ. Γιατί η αστυνομία την υπερασπίζεται με τέτοια βία; Ήθελα να προσπαθήσω να μεταφέρω την κριτική κατά της πολιτικής της ΕΚΤ στην καρδιά της οργάνωσης, μέσα στα κτίριά της», γράφει η 21χρονη Ζοζεφίν Γουίτ Μάρκμαν, η οποία μέσα σε μόλις μία ημέρα από το επεισόδιο στα κτίρια της ΕΚΤ είδε τους followers της στο Twitter να εκτοξεύονται από μόλις 250 σε πάνω από 6.700.

Ωστόσο, η νεαρή ακτιβίστρια η οποία μετά το περιστατικό δήλωσε πως θέλει να δει ευτυχία και ειρήνη στην Ελλάδα, επανέρχεται στο ελληνικό ζήτημα στο άρθρο της.

«Υπάρχει το ζήτημα της Ελλάδας. Παραδέχομαι ότι δεν είναι ειδική στην οικονομία, αλλά ξέρω ότι τέθηκε μία χρονική περίοδος κατά την οποία τα χρέη έπρεπε να αποπληρωθούν. Για την Ελλάδα αυτή η περίοδος μειώθηκε. Αυτό αποδεικνύει και διαιωνίζει μία κραυγαλέα μεροληψία κατά των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Οι βόρειες χώρες νιώθουν ότι οι νότιοι γείτονές τους είναι τεμπέληδες και δε θέλουν να εργαστούν, περνώντας την ημέρα τους διασκεδάζοντας στην παραλία. Τίποτα από όλα αυτά είναι αλήθεια», τονίζει η 21χρονη.

Μιλώντας και στην ισπανική εφημερίδα El Pais δηλώνει ότι η γενιά της νιώθει ευρωπαϊκή, όχι γερμανική και δε θέλει σε καμία περίπτωση να δει την Ελλάδα να αναγκάζεται να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομικούς λόγους.

Στο κείμενό της εξηγεί δε, ότι η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει όλους, ακόμα και την Γερμανία, επισημαίνοντας ότι το κενό ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς είναι όσο μεγάλο ήταν κάποτε και τώρα μπορεί να δει κανείς ξεκάθαρα την άνοδο του φασισμού, η οποία συνδέεται όπως γράφει με την ρητορική των βορείων και νοτίων που προωθείται από την ΕΚΤ.

«Ο θεσμός έχει κόσμο με μεγάλη εμπειρία, πολύ έξυπνους ανθρώπους, αλλά που δεν εργάζονται για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Εργάζονται κατά της ευημερίας της Ευρώπης στην ολότητά της», συνεχίζει η Ζοζεφίν Γουίτ Μάρκμαν.

βρ
Βρ
Στην συνέχεια εξηγεί πώς κατάφερε να περάσει από τα μέτρα ασφαλείας του κτιρίου, λέγοντας ότι μπήκε ανενόχλητη όταν είπε ότι είναι ρεπόρτερ του δικτύου Vice.

«Το μόνο που έδειξα ήταν η ταυτότητά μου. Μετά πέρασαν από έλεγχο την τσάντα μου και δεν μετέφερα όπλα, οπότε μπήκα αμέσως. Πήγα στην πρώτη σειρά περιμένοντας τον Ντράγκι να έρθει. Στην αρχή νόμιζα ότι θα περίμενα μέχρι να αρχίσει να μιλάει για την Ελλάδα, αλλά έπειτα από μισό λεπτό είχα βαρεθεί τόσο πολύ που ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι», συμπληρώνει η 21χρονη Γερμανίδα.

«Μπορούσα να πηδήξω στο τραπέζι χωρίς να τραυματιστώ και χωρίς να τραυματίσω κανέναν γιατί φυσικά έπρεπε να είναι μία μη βίαιη διαμαρτυρία. Επέλεξα τα κονφετί γιατί σε μία παλαιότερη διαμαρτυρία ούσα μέλος των Femen χρησιμοποίησα το στήθος μου. Αυτή τη φορά ήθελα να κάνω κάτι εξίσου χρωματιστό, να τραβήξει ανάλογη προσοχή και να μην είναι βίαιο. Το σοκ στο πρόσωπο του Ντράγκι ήταν φανταστικό», θυμάται η νεαρή.

Όσο για τη σύλληψή της, λέει ότι δεν διήρκησε πολύ η παραμονή της στο αστυνομικό τμήμα και εξηγεί ότι θα ήταν εξευτελιστικό για την ΕΚΤ να κινηθεί νομικά εναντίον της, καθώς «θέλουν να ξεχάσουν αυτό που έγινε».

Αφότου αφέθηκε ελεύθερη έμεινε έκπληκτη από την ανταπόκριση του κοινού στην ενέργειά της, καθώς δεκάδες ήταν όσοι την προσέγγισαν μέσω Διαδικτύου για να σχολιάσουν την επίθεση.

«Είχα μόνο λίγα αρνητικά σχόλια κυρίως για το εσώρουχο που φορούσα (φάνηκε για λίγο όταν πήδηξα στο τραπέζι. Αντέδρασα σε αυτά με τα hashtags #feminism και #morefeminism. Πέρα από αυτά τα τρολ, η πλειονότητα του κόσμου εστίασε στο πιο σημαντικό, το φυλλάδιο που έβαλα στο τραπέζι, ένα μήνυμα κατά της λιτότητας. Αυτό ήταν που ήθελα», λέει και τονίζει ότι δεν σκόπευε να τραβήξει προσοχή στο πρόσωπό της αλλά να ακουστεί το μήνυμά της.

Όσο για τα επόμενα σχέδιά της δηλώνει έτοιμη να πρωταγωνιστήσει σε νέες διαμαρτυρίες, ενώ στο μεταξύ σπουδάζει και εργάζεται σε μία καφετέρια στην Φρανκφούρτη.

Επισημαίνει δε, ότι κανείς δεν την πληρώνει, λέγοντας άλλωστε πως ο ακτιβισμός είναι ιδιαίτερα οικονομικός αφού «χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς» και αν ακολουθήσει δίκη για το περιστατικό στην ΕΚΤ υποστηρίζει ότι θα την χρηματοδοτήσει με δωρεές.

Via: protothema.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~OAAAi$5z7

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply