Μετά το Βατικανό έτοιμες να ξεγυμνωθούν και στην Αθήνα!


Στην Ελλάδα σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη δράση τους οι γυμνόστηθες ακτιβίστριες, υποσχόμενες οργισμένο σεξτρεμισμό σε μια χώρα που «θρέφει την Ακροδεξιά»

«Γυναίκες, θέλετε να ακουστείτε; Μία είναι η λύση: γδυθείτε!» έγραφε η «Liberation» πριν από λίγες εβδομάδες αναφερόμενη στην οργάνωση FEMEN. Γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος να κερδίζει με την πρόκληση του γυμνού την προσοχή των διεθνών μέσων, η FEMEN προτίθεται να επεκτείνει τη δράση της και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της οργάνωσης Ινα Σεβτσένκο, «η Ελλάδα ανήκει στη λίστα των χωρών που θεωρούνται στρατηγικά σημαντικά εδάφη λόγω της ανόδου της Ακροδεξιάς». Με άλλα λόγια, αναμένουμε και στα πάτρια τον σεξτρεμισμό των οργισμένων γυναικών που έχουν «τρομοκρατήσει» όλη την Ευρώπη. Ολα τα είχε η Μαριωρή, η FEMEN τής έλειπε... Σύμφωνα με την οργάνωση, το βασικό κίνητρο για την προσπάθεια οργάνωσης ενός εγχώριου παραρτήματος είναι η άνοδος της ακροδεξιάς ιδεολογίας και η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην πολιτική σφαίρα. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η αφορμή για την απόφασή τους να αρχίσουν την επιχείρηση στρατολόγησης Ελληνίδων.

 Η FEMEN, άλλωστε, αυτοπροβάλλεται ως μια «ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση» και το «φάρμακο ενάντια στον φασισμό». Στελέχη της οργάνωσης δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» πως έχουν συγκινηθεί και από τη λιτότητα που μαστίζει τη χώρα και πλήττει, σύμφωνα με τις ίδιες, κυρίως τις γυναίκες. Αν και τα επίσημα στατιστικά αποδεικνύουν ότι η ανεργία δεν κοιτάει φύλο, η οργάνωση έχει άλλη άποψη και σπεύδει να υποστηρίξει τις συμπατριώτισσές μας και «να πολεμήσουμε για την όμορφη και απογοητευμένη χώρα σας».

Ινα Σεβτσένκο: η νεαρή Ουκρανή, που θυμίζει μοντέλο με τα ξανθά μακριά μαλλιά
και τα πράσινα μάτια, φέρεται να είναι η οργισμένη φεμινίστρια πίσω από τις FEMEN

Η Ελληνίδα μουσικός της ΕΡΤ

Αν και δεν αποκαλύπτουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται το εγχείρημά τους στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία μιας μουσικού παραγωγού τον περασμένο χρόνο να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης βγάζοντας την μπλούζα της καταδεικνύει ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα γυναίκες που έλκονται από αυτόν τον αμφιλεγόμενο τρόπο διαμαρτυρίας. Το «ΘΕΜΑ» συνομίλησε με την Κ.Π. που ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει επικοινωνήσει μέσω Facebook με την οργάνωση, μιλώντας με διαφορετικά άτομα κάθε φορά. Η ίδια αποφάσισε να τους στείλει ένα μήνυμα πριν από μερικούς μήνες για να τους συγχαρεί για τη δράση τους και δύο ημέρες μετά της απάντησαν. Από τότε υπάρχει μια σποραδική επαφή. Οπως μας δήλωσε η Κ.Π., «θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και να οργανώσουν μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία. Ακόμα όμως δεν είναι έτοιμες. Σίγουρα θα γίνει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον». Οταν τη ρωτάμε τι είναι αυτό που την ελκύει στην οργάνωση, εκείνη απαντάει μονολεκτικά: «Το θάρρος τους». Στην ερώτηση αν θα έπαιρνε μέρος σε δράση τους, μας απαντά: «Εξαρτάται από τον στόχο».Το γειτονικό ιταλικό παράρτημα, πάντως, είναι κάτι παραπάνω από ενεργό, καθώς προχώρησε σε μια πράξη που ξεπέρασε κάθε όριο. Ανήμερα τα Χριστούγεννα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, αμέσως μετά τη χριστουγεννιάτικη ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, μια γυμνόστηθη ακτιβίστρια της οργάνωσης πέρασε τα κιγκλιδώματα, έτρεξε προς τη φάτνη και έκλεψε το άγαλμα που εικονίζει τον Ιησού Χριστό. Πριν προλάβει ο αστυνομικός να τη σταματήσει και να τη σκεπάσει με το παλτό του, εκείνη φώναξε με το άγαλμα στα χέρια: «Ο Θεός είναι γυναίκα».Ηταν η δεύτερη φορά που στόχος τους ήταν το Βατικανό. Εναν μήνα νωρίτερα είχαν προκαλέσει διαμαρτυρόμενες για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη της οργάνωσης, γυμνόστηθα και φορώντας μαύρες φούστες, τοποθέτησαν έναν σταυρό στα οπίσθιά τους αφού πρώτα είχαν γονατίσει. Στο σώμα τους είχαν γράψει τα συνθήματα: «Ο Πάπας δεν είναι πολιτικός» και «Κρατήστε το μέσα».

Τον γύρο του κόσμου έκαναν τα πλάνα της γυμνόστηθης ακτιβίστριας των FEMEN που άρπαξε το θείο βρέφος από τη φάτνη στο Βατικανό φωνάζοντας«ο Θεός είναι γυναίκα»

Ελουσαν τον Βέλγο πρωθυπουργό με μαγιονέζα!

Η δράση τους, όμως, δεν περιορίζεται στην Ιταλία. Πρόσφατα δύο μέλη της FEMEN που διαμαρτύρονταν για τη λιτότητα κατάφεραν να πλησιάσουν σε απόσταση βολής τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και να τον βομβαρδίσουν με τηγανητές πατάτες και μαγιονέζα.

Πίσω από την ομάδα που έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των ηγετών παγκοσμίως βρίσκεται μια νεαρή Ουκρανή. Με μια πρώτη ματιά η Ινα Σεβτσένκο θυμίζει μοντέλο. Με διαστάσεις που θαυμάζει οποιοσδήποτε, ξανθά μακριά μαλλιά και πράσινα μάτια, η Σεβτσένκο είναι μια οργισμένη φεμινίστρια που ζει μόνιμα στη Γαλλία, από την οποία ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο. Η ηγέτης του κινήματος είναι όσο μυστηριώδης είναι και η οργάνωσή της. Η ίδια έχει δηλώσει ότι πριν από την πολιτική της αφύπνιση ήταν μια κλασική κοπέλα της Ουκρανίας. Μπήκε στην οργάνωση το 2009 και αυτό που την παρακίνησε ήταν ο σεξισμός που είχε δεχτεί στον εργασιακό της χώρο. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργεί η οργάνωση, πόσα μέλη έχει και πώς τα στρατολογεί ή πώς επιλέγει τους στόχους της. Τα μέλη ισχυρίζονται ότι είναι επαγγελματίες πολιτικές ακτιβίστριες. Στο παρελθόν η Σεβτσένκο έχει κάνει λόγο για 300 ακτιβίστριες, 5.000 μέλη και δεκάδες παραρτήματα. Το πιθανότερο είναι ότι σήμερα έχουν πληθύνει.

Τα ευρωπαϊκά παρακλάδια της ομάδας άρχισαν να οργανώνουν πορείες σε διάφορες πόλεις τα τελευταία δύο χρόνια. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει πώς έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν κάποιες από τις παράτολμες πράξεις τους. Τον Ιανουάριο του 2013 προσέγγισαν γυμνόστηθες το συνεδριακό κέντρο στο παγωμένο Νταβός, όπου γίνονταν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εναν μήνα αργότερα βρέθηκαν μπροστά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ουρλιάζοντας: «Basta, Berlusconi» (αρκετά, Μπερλουσκόνι). Από την οργή τους δεν έχει γλιτώσει ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε η Ανγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας. Η Σεβτσένκο, μάλιστα, ταξίδεψε εκεί για να εκπαιδεύσει Γερμανίδες ακτιβίστριες. Σήμερα το γερμανικό τμήμα της FEMEN αριθμεί περίπου 50 ακτιβίστριες. Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει μαθήματα για το πώς να ουρλιάζουν όσο δυνατότερα γίνεται, πώς να στέκονται μέσα στο πλήθος και πώς να αντιστέκονται στο προσωπικό ασφαλείας. «Καθημερινά προπονούμαστε μέχρι και στις πολεμικές τέχνες. Πρέπει να είμαστε έτοιμες για όλα».

Στο Παρίσι, που θεωρείται η άτυπη βάση της οργάνωσης, τα πνεύματα άναψαν όταν κάποιες γυναίκες της FEMEN έκαψαν την ισλαμική σημαία μπροστά από ένα τζαμί. Η πράξη τους αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Πολλές μουσουλμάνες χαρακτήρισαν την οργάνωση ισλαμοφοβική. Η ηγέτης της ομάδας απάντησε στις κατηγορίες αυτές με προσωπικό μήνυμα: «Είμαστε εδώ για εσάς... δεν μας νοιάζει πόσες φορές την ημέρα προσεύχονται οι άνδρες σας, αλλά μας ενδιαφέρει πολύ τι κάνουν στο ενδιάμεσο. Νοιαζόμαστε πολύ για τη βία και την επιθετικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδράμε όταν οι πατεράδες σας, τα αδέλφια σας και οι σύζυγοί σας βιάζουν και σκοτώνουν στο όνομα του Αλλάχ!».

Fast food φεμινισμός

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η FEMEN και οι τόπλες διαμαρτυρίες τους είναι ένα είδος fast food φεμινισμού. Η κατηγορία αυτή έχει βάση, αλλά αγνοεί και τη μετακομμουνιστική κουλτούρα ανδροκρατίας που επικρατεί στην Ουκρανία, τη χώρα προέλευσής της. Παρά τις δυτικές επιδράσεις, οι κοινωνίες της Ανατολικής Ευρώπης χαρακτηρίζονται από μεγάλες αντιφάσεις και φυλετικές διακρίσεις. Η οργάνωση προέρχεται από μια χώρα στην οποία αναπτύχθηκε μια τεράστια βιομηχανία του σεξ, και μάλιστα με εξαγωγικό χαρακτήρα! Η φτώχεια και η εξαθλίωση, ειδικά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τροφοδότησαν το trafficking προς τις δυτικές αγορές του αγοραίου έρωτα.

Η στρατηγική της FEMEN είναι ενδιαφέρουσα. Η απογύμνωση προκαλεί αμηχανία στους άνδρες, καθώς, σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας, το γυμνό σώμα στον δημόσιο χώρο αποκαλύπτει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη θυματοποίηση των γυναικών και τη μειονεκτική θέση τους στην κοινωνία. Στη δημόσια διαμαρτυρία τους τα μέλη, εκτός από τα γυμνά στήθη τους, επιδεικνύουν και κάτι γελοία και υπερβολικά κιτς στεφάνια στο κεφάλι τους. Τα φορούν επειδή αυτά προκαλούν στα αρσενικά φαντασιώσεις: τις σέξι γυναίκες που προέρχονται από λαϊκά παραμύθια. Με τον τρόπο αυτό χλευάζουν την ιδέα της ιδανικής λαϊκής νύφης. Στα γυμνά σώματά τους γράφουν συνθήματα, όπως «Ο πόλεμος του γυμνού» και «Το γυμνό είναι ελευθερία». Σύμφωνα με τη λογική τους, το γυμνό γυναικείο σώμα δεν πρέπει να είναι ένα σεξουαλικό εμπόρευμα, αλλά ένα όπλο στον αγώνα της ισότητας.

Πολλοί, όμως -και δικαίως- είναι επιφυλακτικοί με τη FEMEN. Πρώτον, λόγω της σχεδόν νοσηρής εμμονής της με το γυμνό σώμα και, δεύτερον, για την επιθετικότητα που επιδεικνύει ειδικά προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Συχνά ακόμα και οι Δυτικές φεμινίστριες αντιμετωπίζουν τις παρεμβάσεις της Femen ως δυσάρεστες και κακόβουλες παραστάσεις. Αλλωστε υπάρχει στην οργάνωση και κάτι αξιοπερίεργο. Η συντριπτική πλειονότητα των μελών της είναι χάρμα οφθαλμού. Ψηλές, ξανθές, καλλίγραμμες και νέες, μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από σελίδες περιοδικού. Το γεγονός αυτό αρκετές φορές έχει επισημανθεί επικριτικά από πολλούς.

Αλλο ένα σκοτεινό ζήτημα που αφορά την ομάδα είναι οι πηγές χρηματοδότησης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις έχουν κατηγορήσει για στοχευμένες επιθέσεις με χρηματικά κίνητρα. Ακόμα και φεμινιστικές οργανώσεις τις έχουν κατηγορήσει ανοιχτά. Χωρίς αμφιβολία, δεν βοηθάει τη φήμη της η πρόσφατη περίπτωση ενός μέλους της FEMEN που βρέθηκε στο στόχαστρο όταν κυκλοφόρησε στην Τουρκία ένα sex tape που γύρισε ο σύντροφός της. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μια ομάδα γυναικών που προκαλούν χωρίς κανένα λόγο, εκθέτοντας με ευκολία το κορμί τους.

Via: protothema.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~gKoqX$5mH

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply