Ποιες είναι οι γυμνόστηθες ακτιβίστριες…

Είναι Ουκρανές, είναι νέες, είναι ωραίες, είναι γυμνόστηθες, είναι οι Femen. Είναι οι «σεξ-τρεμίστριες» που κήρυξαν «ανταρτοπόλεμο» στην πατριαρχία και που η τελευταία εκρηκτική εμφάνισή τους έγινε με την παραίτηση του Πάπα και την κατάληψη της Παναγίας των Παρισίων.

Για την ομάδα Femen όλα άρχισαν το 2010 στο Κίεβο της Ουκρανίας, όταν έκαναν την πρώτη τόπλες ακτιβιστική τους ενέργεια. Η Άννα Γκουτσόλ, η ιδρύτρια της ομάδας, η Αλεξάνδρα Σεβτσένκο και η Οκσάνα Σάντσκο γεννήθηκαν στην πόλη Χμελνίτσκι και συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν συμπληρώσουν τα 15 τους χρόνια στο «πανεπιστήμιο του δρόμου». Έτσι αποκαλούσαν τα σοκάκια ανάμεσα στα σπίτια τους και το σχολείο.

«Σε εκείνη τη διαδρομή φλερτάραμε, συζητούσαμε και κυρίως αμφισβητούσαμε τους πάντες και τα πάντα» δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η Οκσάνα.

Λίγο αργότερα απέκτησαν στέγη. Ήταν το Κέντρο Προοπτικής για την Νεολαία αλλά δεν μακροημέρευσε καθώς σύντομα έφτιαξαν τη δική τους κοριτσίστικη κίνηση με στόχο να σπάσουν στερεότυπα που υπήρχαν στη μικρή τους πόλη.

Το 2008 μετακόμισαν στην πρωτεύουσα της χώρας όπου γνώρισαν από κοντά τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας. Το πρώτο για το οποίο άρχισαν να μιλούν ανοιχτά ήταν η πορνεία καθώς όπως λέει η Οκσάνα τη συναντούσαν παντού μπροστά τους.

Έκτοτε έχουν περάσει τρία χρόνια και οι Femen έχουν δραστηριοποιηθεί σε Γαλλία, Γερμανία, όπου έχουν δημιουργηθεί δυναμικοί πυρήνες.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν γύρω στα 150 κορίτσια που παίρνουν μέρος σε ενέργειες τόπλες, αλλά όπως καταλαβαίνετε υπάρχει από πίσω ένας “μικρός στρατός” που τις υποστηρίζει και αποτελείται από γυναίκες αλλά και από άντρες», λέει η Σάσα Σεβτσένκο.

Τα μέλη της οργάνωσης αναγνωρίζουν ότι η δράση τους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους καθώς όπως λένε στην Ουκρανία κάθε τους ενέργεια τελειώνει με συλλήψεις και μώλωπες στο κορμί τους. Τα τηλεφωνήματα τους παρακολουθούνται και κάνουν λόγο για κοριούς που έχουν τοποθετηθεί στα γραφεία τους.

Κι ενώ παλιότερα προσπαθούσαν να «στρατολογήσουν» κορίτσια στην ομάδα τους σήμερα πηγαίνουν εκείνα και τις βρίσκουν από μόνα τους, από όλα τα μέρη του κόσμου. Από τον Καναδά μέχρι την Τυνησία και από την Αργεντινή ως την Ινδία ενώ ηλικιακά υπάρχουν στους κόλπους της οργάνωσης γυναίκες από 18 μέχρι 65 ετών.

Αυτό στο οποίο ελπίζουν τώρα είναι να ακουστεί και στην Ελλάδα η κραυγή - σύνθημά τους: «Ήρθα, γδύθηκα, νίλησα» συμπλήρωσε γελώντας η Άννα Γκουτσόλ.

Via: newsbeast.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~5C2Xk$2Gy

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply