Πρόστιμο 1.500 ευρώ στην ακτιβίστρια που μαχαίρωσε το ομοίωμα …

Η Ιάνα Γντάνοβα, μια Ουκρανή ακτιβίστρια της ομάδας Femen που κατέστρεψε το κέρινο ομοίωμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μουσείο Grevin στο Παρίσι, μαχαιρώνοντάς το και φωνάζοντας «Πούτιν δικτάτορα», κλήθηκε να πληρώσει 1.500 ευρώ πρόστιμο για καταστροφή ξένης περιουσίας.

Το περιστατικό συνέβη στις 5 Ιουνίου. Η Ιάνα Γντάνοβα μπήκε στο μουσείο πληρώνοντας εισιτήριο και όταν έφτασε στην αίθουσα των ηγετών γδύθηκε και μαχαίρωσε πολλές φορές το ομοίωμα του Πούτιν με αποτέλεσμα να το καταστρέψει. Στο στήθος της έγραφε «Kill Putin», ενώ η ίδια κατά τη διάρκεια της πράξης της φώναζε «Πούτιν Δικτάτορα».

Το Μουσείο είχε καταθέσει μήνυση κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για «βίαιη σκηνή σε μέρος που δέχεται κοινό». Το Μουσείο διεκδίκησε 10.000 ευρώ πρόστιμο, 3.004 ευρώ για την επιδιόρθωση του κέρινου ομοιώματος και 8.283 ευρώ για την τοποθέτηση ανιχνευτή μετάλλων στο κτίριο μετά το περιστατικό. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως «η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει και αναρχία» και πως «με την πράξη της η ακτιβίστρια υπονόμευσε μεταξύ άλλων και τη εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας». Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ήταν τελικά 1.500 ευρώ. 

Η Ιάνα Γντάνοβα, που κατάγεται από την Ανατολική  Ουκρανία, δήλωσε: «Η οικογένειά μου είναι σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η πράξη μου ήταν πολιτική». Η ακτιβίστρια εξέφρασε παράλληλα την έκπληξή της που στην πρωτεύουσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Παρίσι, υπάρχει ομοίωμα ενός δικτάτορα που απειλή τη διεθνή ειρήνη και μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Via: tvkosmos.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~VNy4E$5OA

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply