«Συναγερμός» στο Euro 2012 για τον σεξουαλικό τουρισμό με ανήλικα …

Τοπικές οργανώσεις προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε Πολωνία και Ουκρανία

To δίκτυο των τοπικών οργανώσεων για την προστασία των παιδιών από την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, στην Ουκρανία και την Πολωνία, εξέπεμψε «σήμα κινδύνου», προειδοποιώντας για αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικού τουρισμού με ανήλικους, εν όψει της έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. «Η προστασία των παιδιών από τη διακίνηση και τον σεξουαλικό τουρισμό γίνεται προτεραιότητα» είναι το μήνυμα της οργάνωσης ECPAT, του πιο ενεργού διεθνούς οργανισμού που προσπαθεί να θέσει τέρμα στην πορνεία και την παιδική πορνογραφία, καθώς και στην εμπορία παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.

Ο φόβος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η συνταύτιση της θερινής περιόδου και του αθλητικού γεγονότος θα μπορούσε να επιφέρει μία κλιμάκωση του φαινομένου, ιδίως σε «αδύναμα» κράτη, όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, όπου είναι εύκολη η σεξουαλική επαφή με κορίτσια, τα οποία δηλώνουν ηλικία διαφορετική από την πραγματική τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ουκρανικής οργάνωσης «The Road», που είναι συνδεδεμένη με την ECPAT, όσοι συμμετέχουν στον σεξουαλικό τουρισμό θα πρέπει να διαχωριστούν σε δύο ομάδες: αυτοί που το πράττουν συστηματικά και εκείνοι που ενεργούν περιστασιακά. Στην πρώτη περίπτωση, τα θύματα είναι ανήλικοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ορφανά, παιδιά του δρόμου και τέκνα οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση. Τα κορίτσια ξεκινούν την πορνεία σε ηλικία 14 ετών, τα αγόρια μεταξύ των 16 και 17 χρόνων τους, ενώ την είσοδό τους στη «βιομηχανία του σεξ» παρακινούν έμποροι «λευκής σαρκός» ή συγγενείς. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει γόνους «καλών οικογενειών», που αναζητούν μια πιο άνετη ζωή. Σε αυτή την περίπτωση, οι μέσοι όροι κυμαίνονται από 16 έως 18 έτη για τα κορίτσια και από 14 έως 17 για τα αγόρια.

Οι ειδικοί φοβούνται ακόμη την αύξηση του ποσοστού των φορέων του AIDS, καθώς η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες που πλήττεται περισσότερο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί 13 φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, με το 1,46% του ενήλικου πληθυσμού να έχει μολυνθεί.

Στην Πολωνία, σύμφωνα με την Γκαμπριέλα Κουν, που είναι η τοπική αντιπρόσωπος της ECPAT, ένας δικηγόρος αναλαμβάνει περίπου 100 περιπτώσεις παιδικής πορνείας κατ΄ έτος. Η Όλια Σβεντ, εκπρόσωπος της ECPAT International για τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αναφέρει ότι «εκείνοι που χρησιμοποιούν την πορνεία σε εκδηλώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, υποθέτουν ότι θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Φοβόμαστε ότι αυτή η ιδέα μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των νέων και ιδιαίτερα μεταξύ αυτών που ζουν σε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Μια άλλη αρνητική συνέπεια θα μπορούσε να είναι η αύξηση της κυκλοφορίας στο εσωτερικό της χώρας ή η μετακίνηση των ανθρώπων, από τα χωριά στις τέσσερις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, σε αναζήτηση κάποιων ευκαιριών».

Εκτός από τον προβληματισμό για την αύξηση των σεξουαλικών διαφημίσεων τους τελευταίους μήνες, η Σβεντ ανησυχεί επίσης για το κλείσιμο των σχολείων και κατ΄ επέκταση τη μείωση στον έλεγχο της δραστηριότητας των παιδιών κατά τη «θερμή περίοδο» του Euro 2012.

Via: newsit.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~XFBkR$14E

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply