Συνελήφθησαν τρεις ακτιβίστριες της Femen – Tvkosmos.gr – Ρόδος – ΔωδεκάνησαΤρεις Ευρωπαίες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen συνελήφθησαν χθες στην Τύνιδα όταν διαμαρτυρήθηκαν γυμνόστηθες για την κατάσταση των γυναικών στην Τυνησία, ζητώντας την απελευθέρωση μιας νεαρής που συνελήφθη επειδή είχε στην κατοχή της ένα δακρυγόνο σπρέι.

Ενώπιον πλήθους δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο οι τρεις γυναίκες, δύο Γαλλίδες και μία Γερμανίδα, άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «Ελευθερώστε την Αμίνα». Στο σώμα τους είχαν γράψει συνθήματα στα αγγλικά, όπως «Τα στήθη τρέφουν την επανάσταση».

Η αστυνομία επενέβη πολύ γρήγορα, τις συνέλαβε κι απομάκρυνε τους εξαγριωμένους περαστικούς, πολλοί από τους οποίους κατηγορούσαν τις γυναίκες ότι προσβάλουν τον τυνησιακό και τον αραβικό πολιτισμό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Αντέλ Ριάχι είπε ότι οι τρεις γυναίκες «θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», χωρίς να διευκρινίσει ποιες κατηγορίες τους αποδίδονται. Στην Τυνησία η προσβολή των ηθών τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρόξενος της Γαλλίας Μαρτίν Γκαμπάρ-Τρεμπισιέν που μπόρεσε να έρθει σε επαφή μαζί τους μετά τη σύλληψή τους είπε λακωνικά ότι είναι όλες τους καλά.

Η υπεύθυνη της οργάνωσης στο Παρίσι, Ίνα Σεβτσένκο, δήλωσε τηλεφωνικά ότι «αυτή ήταν η πρώτη κινητοποίηση της Femen στον αραβικό κόσμο». «Αυτές οι χώρες και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ρίχνουν τα βάζουν με τις γυναίκες και κανείς δεν δίνει σημασία σε τέτοια πράγματα», πρόσθεσε.

Η 19χρονη Αμίνα Τάιλερ (σ.σ. πρόκειται για ψευδώνυμο) για την οποία οργανώθηκε η διαμαρτυρία, συνελήφθη στις 19 Μαΐου στο Καϊρουάν, αφού είχε γράψει σε ένα τοίχο, κοντά σε ένα νεκροταφείο, τη λέξη Femen. Εάν κριθεί ένοχη από τα δικαστήρια, στη δίκη της που αρχίζει αύριο, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 6μηνη φυλάκιση επειδή είχε στην κατοχή της ένα σπρέι αυτοάμυνας. Ενδέχεται επίσης να της ασκηθεί δίωξη και για βεβήλωση κοιμητηρίου, πράξη που τιμωρείται με φυλάκιση 2 ετών.

Ο δικηγόρος της πάντως είπε ότι είναι αισιόδοξος και εξέφρασε την ελπίδα η διαμαρτυρία των τριών φεμινιστριών να μην περιέπλεξε τα πράγματα για την πελάτισσά του.
Πηγή: real.gr

Via: tvkosmos.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~ag8EB$2tt

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply