Φεμινιστικός ακτιβισμός κατά της κρίσης

Οι γυμνόστηθες ακτιβίστριες της Femen τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο μέρος των ανά την Ευρώπη διαδηλώσεων. Και ως γνωστόν δρουν χωρίς να φοβούνται το κρύο- αυτή τη φορά στο Νταβός της Ελβετίας. Με τον υδράργυρο κάτω από το μηδέν, έμειναν γυμνόστηθες και φώναξαν εναντίον της κρίσης.

Οι τρεις Ουκρανές, μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο και κοπιώδες ταξίδι, κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την είσοδο του -σιδερόφραχτου- κτιρίου, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Αυτό και μόνο πρόκειται για κατόρθωμα, καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν κάτι παραπάνω από αυστηρά.

Ασφαλώς δεν έμειναν μόνο εκεί. Έβγαλαν τα μπουφάν και τις μπλούζες τους, έμειναν γυμνόστηθες (στα κορμιά τους είχαν γραμμένα συνθήματα) και κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ που έγραφαν: "Είμαστε φτωχοί εξαιτίας σας", "Πάρτι για γκάνγκστερς στο Νταβός" και "Κρίση, δημιούργημα του Νταβός", φώναξαν συνθήματα και... σκαρφάλωσαν στα κάγκελα.

Όταν μάλιστα οι δυνάμεις της Αστυνομίας επιχείρησαν να τις σταματήσουν, εκείνες αντέδρασαν δυναμικά, χωρίς κανέναν απολύτως φόβο.

Θυμίζοντας -κάπως...- την Ελευθερία από τον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά, οι ακτιβίστριες της Femen βρίσκονται παντού, όπου θεωρούν ότι καταπατώνται δικαιώματα, κυρίως δικαιώματα γυναικών.

Στην περίπτωση του Νταβός, η αιχμή ήταν η κρίση και η φτώχεια που συνεπάγεται, ωστόσο είχαν μία κουβέντα και για το σύνηθες θέμα τους.

Η Ίννα Σεβτσέκνο, μία εκ των τριών, δήλωσε ότι "στο κτίριο αυτό υπάρχουν πολλοί άνδρες και λίγες γυναίκες- όπως και σε κάθε κοινοβούλιο, σε κάθε Γερουσία".

Και πρόσθεσε: "Στην Ουκρανία έχουμε ένα υπουργικό Συμβούλιο μόνο με άνδρες. Ήρθαμε εδώ για να φωνάξουμε, να χρησιμοποιήσουμε γυναικείες φωνές και γυναικεία κορμιά, και να εξηγήσουμε ότι οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων".

Οι τρεις ακτιβίστριες προσήχθησαν από τις ελβετικές αρχές για να αφεθούν στη συνέχεια ελεύθερες. Όπως έγινε γνωστό, τους απαγορεύτηκε να διαδηλώσουν ξανά στο Νταβός.

Διαβάστε μερικά από τα κατορθώματα της Femen

Open all references in tabs: [1 - 9]

Via: nooz.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~iM5gC$Rt

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply