Λονδίνο: «Στόχος μας είναι να διαμαρτυρηθούμε, όπλα μας είναι τα γυμνά μας στήθη»: αυτό είναι το σλόγκαν των Femen, της ουκρανικής φεμινιστικής οργάνωσης που έχει ντροπιάσει τον πρόεδρο Πούτιν και έχει πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα νέο ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας έρχεται τώρα να δείξει ότι οι Femen ιδρύθηκαν (και ελέγχονται) από έναν άνδρα.
Το ντοκιμαντέρ Ukraine is not a Brothel (Η Ουκρανία δεν είναι πορνείο) της 28χρονης Αυστραλής, Κίτι Γκριν, αποκάλυψε ότι ο Βίκτορ Σβιάτσκι είναι ο άνδρας πίσω από τις Femen.
Αν και ο ίδιος δηλώνει σύμβουλος του γκρουπ, η σκηνοθέτιδα υποστηρίζει ότι στην ουσία είναι ο δημιουργός του. Μέχρι σήμερα δεν είχε αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος του στην οργάνωση.
Λέγεται ότι είναι ο άνθρωπος που έστειλε ακτιβίστριες των Femen στη Λευκορωσία, όπου συνελήφθησαν από μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι τις έγδυσαν, τις ταπείνωσαν και τις εγκατέλειψαν σε ένα δάσος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Κίτι Γκριν συνόδευσε τις κοπέλες στην αποστολή και δηλώνει στον Independent ότι τα πλάνα που είχε τραβήξει κατασχέθηκαν από την KGB, ότι η ίδια απήχθη και κρατήθηκε σε απομόνωση για οκτώ ώρες και στη συνέχεια απελάθηκε στη Λιθουανία.
Η σκηνοθέτης εκφράζεται θετικά για τις οργανωτικές ικανότητες του Βίκτορ Σβιάτσκι, ωστόσο είναι μάλλον επικριτική του ελέγχου που ασκεί στις Femen.
«Το κίνημα είναι δικό του και ο ίδιος επέλεξε τις κοπέλες μία μία. Επέλεξε τις πιο όμορφες κοπέλες, επειδή οι πιο όμορφες πωλούν περισσότερα φύλλα. Τα πιο όμορφα κορίτσια μπαίνουν στην πρώτη σελίδα. Αυτό έγινε ο τρόπος που πούλησαν το όνομά τους» λέει η Κίτι Γκριν.
Η σκηνοθέτης έμεινε για έναν χρόνο σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο Κίεβο με τέσσερις ακτιβίστριες. Κινηματογραφούσε τις διαμαρτυρίες τους.
Δηλώνει ότι σταδιακά άρχισε να κατανοεί τον ρόλο του Σβιάτσκι. «Κάποιος που είναι στον στενό κύκλο, δεν μπορεί να μην τον ξέρει. Αυτός είναι οι Femen» λέει.
Αρχικά, ο Σβιάτσκι αρνήθηκε να επιτρέψει στην Γκριν να τον κινηματογραφήσει. Η ίδια δήλωνε αποφασισμένη να συνεχίσει.
«Ήμουν σε ηθικό δίλημμα, καθώς κατάλαβα πώς λειτουργεί η οργάνωση» λέει η ίδια. «Ήταν αρκετά κακός με τα κορίτσια. Τους φώναζε και τις αποκαλούσε "σκύλες"» προσθέτει.
Ο ίδιος προσπάθησε στο ντοκιμαντέρ να δικαιολογήσει τον ρόλο του στη διοργάνωση και αναγνώρισε το παράδοξο του να είναι ο «πατριάρχης» που διοικεί μια φεμινιστική οργάνωση.
«Αυτά τα κορίτσια είναι αδύναμα» λέει στο ντοκιμαντέρ. Ερωτηθείς εάν δημιούργησε την οργάνωση «για να γνωρίσει κορίτσια», δηλώνει: «Ίσως, ναι. Υποσυνείδητα».
Μία από τις ακτιβίστριες υποστηρίζει ότι είναι εξαρτημένες από τον ιδρυτή των Femen και παρομοιάζει την κατάσταση με το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» όπου ο όμηρος ταυτίζεται με τον απαγωγέα του.
«Είμαστε συναισθηματικά εξαρτημένες από αυτόν αν και γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη βοήθειά του. Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για συναισθηματική εξάρτηση» λέει.
Ιδρυτικά στελέχη των Femen, ανάμεσά τους και η πιο γνωστή ακτιβίστρια, Ινα Σεβτσένκο, έκαναν την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για να παραστούν στην πρεμιέρα.
Πηγή: news.in.gr
Via: philenews.com
Short link: Copy - http://whoel.se/~mZEHQ$49g