Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
Οι διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η καταδίκη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο για κατάχρηση δημοσίου χρήματος στερούν από τη χώρα την ευκαιρία να αναπτύξει μέσω της διοργάνωσης στενότερους δεσμούς με τη Δύση
Oταν το 2007, Πολωνία και Ουκρανία αναλάμβαναν από κοινού τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου για το 2012, η πολιτική ελίτ της Ουκρανίας είδε την ανάθεση ως μια πολύ καλή ευκαιρία για... δημόσιες σχέσεις.
Hταν η ευκαιρία που αναζητούσε η πρώην σοβιετική Δημοκρατία για να δείξει στη Δύση πως εκσυγχρονίζεται και πως ήρθε η ώρα να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη. Αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούσαν το ίδιο, καθώς δεν βλέπουν την Ουκρανία μόνο ως ενεργειακό διάδρομο μεταφοράς αερίου από τη Ρωσία, αλλά και ως ένα εν δυνάμει μεγάλο αγροτοπαραγωγικό κέντρο.
Το εναρκτήριο λάκτισμα ήταν περισσότερο πολιτικό παρά ποδοσφαιρικό, μόνο που τελικά το σκορ άνοιξε με... αυτογκόλ για τους οικοδεσπότες, το οποίο «έβαλε» η πρώην πρωθυπουργός και ηρωίδα της «Πορτοκαλί Επανάστασης», Γιούλια Τιμοσένκο.
Η Τιμοσένκο έχει καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη «για κατάχρηση δημόσιου χρήματος» αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, καταδίκη που προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό. Οι καταγγελίες της δε για κακοποίησή της στις φυλακές, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει απεργία πείνας (την οποία διέκοψε) προκάλεσαν την άμεση και οργισμένη αντίδραση της Δύσης, με δριμύτερη αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που μίλησε για «δικτατορία», ενώ δήλωσε πως θα αποφασίσει τελευταία στιγμή αν θα παρακολουθήσει από κοντά τους αγώνες.
«Μποϊκοτάζ»
Επίσης, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν στην Ουκρανία δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.
Η επιδείνωση των σχέσεων Δύσης - Ουκρανίας αποτυπώθηκε και όταν η ουκρανική κυβέρνηση αναγκάστηκε στις αρχές Μαΐου να αναβάλει επ' αόριστον τη σύνοδο κορυφής ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης που επρόκειτο να φιλοξενήσει στη Γιάλτα, καθώς οι πρόεδροι πολλών ευρωπαϊκών χωρών αρνούνταν να συμμετάσχουν λόγω της υπόθεσης Τιμοσένκο.
Επιπλέον, υπήρξαν και πλήθος δημοσιευμάτων που ήθελαν την ΟΥΕΦΑ να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει τη διοργάνωση από την Ουκρανία και να την αναθέσει εξ ολοκλήρου στην Πολωνία.
Υπήρξαν, όμως, και άλλα δημοσιεύματα που κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στην εικόνα της χώρας. Ανάμεσά τους αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές για ρατσιστές φιλάθλους, για τις υπερκοστολογημένες τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια ακόμα και για ορδές? άγριων αδέσποτων σκύλων που τρομοκρατούν τους περαστικούς.
Ακόμα και το έγκριτο BBC δεν έμεινε αμέτοχο: Προέβαλε ντοκιμαντέρ με τον τίτλο, «EURO 2012: Τα στάδια του μίσους», στο οποίο Πολωνοί και Ουκρανοί φίλαθλοι εμφανίστηκαν να απευθύνουν ναζιστικό χαιρετισμό, να χλευάζουν μαύρους παίκτες μιμούμενοι πιθήκους και Ασιάτες σπουδαστές να δέχονται επίθεση στο γήπεδο της Μέταλιστ, στο Χάρκοβο, που θα φιλοξενήσει αγώνες της διοργάνωσης.
Μάλιστα, ο πρώην άσος της Αρσεναλ και της Τότεναμ, Σολ Κάμπελ, απηύθυνε έκκληση στους Αγγλους φιλάθλους να παραμείνουν στο σπίτι και να δουν τους αγώνες στην τηλεόραση: «Μην το ρισκάρετε, γιατί μπορεί να καταλήξετε να επιστρέψετε σε φέρετρο»! Τέτοια προβολή σίγουρα δεν την είχαν κατά νου οι Ουκρανοί διοργανωτές?
Αλλά και τα πολυαναμενόμενα οικονομικά οφέλη, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, μάλλον θα μείνουν στα χαρτιά. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος και δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Η διοργάνωση έχει κοστίσει 11 δισ., εκ των οποίων τα μισά βγαίνουν από τα ταμεία του κράτους.
Η κρατική τράπεζα υπολογίζει πως το 1 εκατ. επισκέπτες θα αφήσει περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα σουβενίρ, ωστόσο οι αναλυτές «προσγειώνουν» το ποσό στο μισό, αφού εκτιμούν ότι τελικά οι επισκέπτες δεν θα ξεπεράσουν τους 200.000. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει φέτος το χρέος της το οποίο φτάνει τα 10 δισ. ευρώ.
Μόνο μέσα στο Ιούνιο, η κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς θα πρέπει να ξεχρεώσει 1,6 δισ. στη ρωσική επενδυτική VTB Capital και ακόμα 400 εκατ. ευρώ που είναι εκπεφρασμένα σε ξένα νομίσματα. Επιπλέον, φέτος θα πρέπει να αρχίσει η αποπληρωμή δανείου ύψους 3,1 δισ. ευρώ που πήρε το 2008 η Ουκρανία από το ΔΝΤ.
Πρόκειται για συμφωνία συνολικής αξίας 16,5 δισ. δολαρίων με στόχο μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, εξαιτίας της «μη προόδου» της εφαρμογής της συμφωνίας, το δάνειο έχει παγώσει εδώ κι έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να έχουν εκταμιευθεί μόνο τα 3,1 δισ.
Το καθυστερούν
Οι συζητήσεις που έγιναν τον Μάρτιο για «ξεπάγωμα» του δανείου δεν έχουν καταλήξει πουθενά, καθώς το Ταμείο ζητάει την αύξηση των τιμών των τιμολογίων παροχής φυσικού αερίου στα οικιακά τιμολόγια, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει, τουλάχιστον έως και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα συνιστούσε πολιτική «αυτοκτονία».
Mια άλλη λύση θα ήταν να στραφεί η κυβέρνηση στη Μόσχα. Ο Πούτιν έχει προσφέρει φθηνότερες τιμές στο αέριο ώστε να μπορέσει η ουκρανική βιομηχανία να μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, ζητώντας όμως ανταλλάγματα: είτε να γίνει η χώρα μέλος της τελωνειακής ένωσης Ρωσίας - Καζακστάν και Λευκορωσίας είτε να μοιραστεί το δίκτυο αγωγών της με την Gazprom, προοπτικές που επίσης δεν ενθουσιάζουν τον Γιανούκοβιτς.
Σε ένα τέτοιο κλίμα γίνεται κατανοητό πως τα όποια ποδοσφαιρικά οφέλη θα εξανεμιστούν γρήγορα και όπως τόνισε ο οικονομικός αναλυτής, Αντρέι Κολπάκοφ, το EURΟ «δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από σύντομες διακοπές για τη χώρα».
Οι αριθμοί
Με τις υποχρεώσεις να φτάνουν τα 11,9 δισ. δολ. και τη διοργάνωση να έχει στοιχίσει 11 δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια για οφέλη.
- 11,9 δισ. δολάρια είναι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για το τρέχον έτος.
- 126 δισ. δολ. είναι το συνολικό εξωτερικό χρέος, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας.
- 290 € είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός Ουκρανού εργαζόμενου.
- 1 εκατ. επισκέπτες αναμένονται από 100 χώρες για το EURO 2012. Πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 200.000.
- 11 δισ. € στοίχισε η διοργάνωση, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται εκτός από την κατασκευή ή ανακαίνιση των γηπέδων και οδικά έργα.
Ευγενία Τιμοσένκο
Τα διπλωματικά... ντέρμπι της όμορφης μοναχοκόρης
Ζούμε σε μία δικτατορία και γι' αυτό θέλουμε από τη Δύση να αυξήσει την πίεση για να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι κι όχι μόνο η μητέρα μου».
Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιεί συχνά η Ευγενία Τιμοσένκο, κόρη της Γιούλια, στις επαφές της με Δυτικούς πολιτικούς αλλά κι εκπροσώπους των μίντια, καθώς από την πρώτη στιγμή που η μητέρα της βρέθηκε στη φυλακή έχει αναλάβει χρέη πρεσβευτή της. Ως «αγγελιαφόρος» ταξίδεψε σε Ουάσιγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βρυξέλλες.
«Στόχος του καθεστώτος είναι να κρατήσει τη μητέρα μου στη φυλακή, τουλάχιστον έως τις βουλευτικές εκλογές (προβλέπεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο). Σε περίπτωση που αναγκαστούν να την αφήσουν ελεύθερη, λόγω εξωτερικών πιέσεων, έχουν και σχέδιο Β' για τα τέλη Ιουνίου. Θα τη σταματήσουν ξανά με μια νέα δίκη», ισχυρίστηκε, μιλώντας τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις της με πολιτικούς.
Φωτογενής, άνετη και έχοντας έντονη ομοιότητα με τη μητέρα της, η Ευγενία δεν τα πήγε καθόλου άσχημα σε αυτόν τον διπλωματικό αγώνα δρόμου.
Κατάφερε όχι μόνο να «κρατηθεί» ψηλά το θέμα με την Τιμοσένκο στη Δύση, αλλά και να πείσει κυβερνητικούς αξιωματούχους πολλών χωρών να μην παραβρεθούν στα παιχνίδια στην Ουκρανία -μεταξύ αυτών και μέλη της κυβέρνησης Ολάντ και πιθανότητα και η Ανγκελα Μέρκελ-, ενώ πυκνώνουν οι φωνές εκείνων που μιλούν για «στημένη δίκη».
Η Ευγενία, μοναχοκόρη της Γιούλια Τιμοσένκο, γεννήθηκε το 1980 και από τα 14 της μετακόμισε το Λονδίνο, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτική και Φιλοσοφία στο London School of Economics.
Ο γάμος και το διαζύγιο
Σε ένα ταξίδι της στην Αίγυπτο γνώρισε τον Βρετανό Σιν Καρ, μουσικό, και παντρεύτηκαν στο Κίεβο το 2005 σε μία τελετή αρκούντως λαμπερή. Εγκαταστάθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα κι ασχολήθηκαν με τον χώρο της εστίασης, αφού και τότε αλλά και τώρα, που επιδεικνύει την έντονη αυτή δραστηριότητα, η Ευγενία έχει δηλώσει πως δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με την πολιτική.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο, η Ευγενία έκανε αίτηση αλλαγής του επιθέτου της από Καρ σε Τιμοσένκο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που τους ήθελαν να παίρνουν διαζύγιο.
Ο κυριότερος λόγος, σύμφωνα με τις ταμπλόιντ, ήταν ο αγώνας της Ευγενίας υπέρ της μητέρας της, που της αποσπάει όλην την ενέργεια, αλλά και το γεγονός ότι ο Καρ έλειπε συχνά σε περιοδείες με τη μέταλ μπάντα του, Death Valley Screamers.
FEMEN
Tα έκαναν... μούσκεμα στην πρεμιέρα
Μούσκεμα τα έκαναν οι Ουκρανές ακτιβίστριες της FEMEN στην πρεμιέρα του Euro και τον αγώνα ανάμεσα στην Πολωνία και την Ελλάδα, καθώς κατέβρεχαν την περιοχή γύρω από το στάδιο με πυροσβεστήρες ενώ είχαν γράψει μηνύματα στο γυμνό πάνω μέρος του σώματός τους. Η διαμαρτυρία τελείωσε με τη σύλληψή τους από την αστυνομία, ωστόσο, δηλώνουν... ετοιμοπόλεμες και για τα στάδια της Ουκρανίας.
Οι συγκεκριμένες ακτιβίστριες μάχονται για τα γυναικεία δικαιώματα, διοργανώνοντας γυμνόστηθες διαμαρτυρίες κατά της πορνείας, της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς. Ειδικά το EURO το αντιμετώπιζαν, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία θα φιλοξενήσει τους αγώνες, ως το εφαλτήριο για την αύξηση της πορνείας στη χώρα. Αλλωστε, ήδη 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του σεξ και το 20% εξ αυτών είναι κάτω των 18 ετών. Στο Κίεβο, οι ιερόδουλες υπολογίζονται στις 11.000.
Οι πρώτες «επιθέσεις» τους ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν σε κεντρική πλατεία του Κιέβου, μία ημίγυμνη FEMEN άρχισε να πατάει πάνω σε μια σύνθεση λουλουδιών με λογότυπα του Euro 2012. Επίσης, είχαν καταφέρει να πάρουν το κύπελλο του Euro 2012, ενώ αυτό βρισκόταν σε δημόσια έκθεση. Η μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν τη συμβολική κίνηση, έβγαλε την μπλούζα της και φάνηκαν τα γυμνά της στήθη κάτω από τα οποία είχε γράψει «f*c* Εuro 2012».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr
Παραγγείλετε online το αγαπημένο σας φαγητό επιλέγοντας ανάμεσα από 250 και πλέον εστιατόρια delivery!
Email
Via: ethnos.gr
Short link: Copy - http://whoel.se/~cSKKf$18F