Οι αραβικές χώρες και η… γυμνόστηθη διαμαρτυρία

Οι γυμνόστηθες φεμινίστριες από το γνωστό κίνημα Femen απλώνουν τα πανιά τους σε άλλες χώρες, βάζουν πιο φιλόδοξους στόχους και θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τις ομόφυλές τους σε πατριαρχικές χώρες, όπου τα δικαιώματα της γυναίκας δεν γίνονται ακόμη σεβαστά.

Θέλουν πολύ συγκεκριμένα να λανσάρουν κάτι σαν φεμινιστική άνοιξη σε χώρες του αραβικού κόσμου.

«Θέλησαν να μας ταπεινώσουν»

Και το προσπάθησαν. Ανάμεσα στις ακτιβίστριες ήταν και η Πολίν Χιλιέ. Πρόσφατα οι Αρχές της Τυνησίας την έκλεισαν για ένα μήνα στη φυλακή, επειδή θέλησε να δείξει την αλληλεγγύη της στην φυλακισμένη σύντροφό της, επίσης ακτιβίστρια των Femen Αμίνα Σμπουί.

Βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν την Χιλιέ και δύο άλλες γυναίκες, μια Γερμανίδα και μια Γαλλίδα, να διαδηλώνουν μπροστά από φωτογράφους έξω από δικαστήριο στη Τύνιδα.

Κάποιος προσπαθεί με παλτό να κρύψει το γυμνό της στήθος, δευτερόλεπτα αργότερα αστυνομικοί τις συλλαμβάνουν και τις φυλακίζουν.

«Ήμασταν όλες σε ένα δωμάτιο», θυμάται η Χιλιέ.

«Η ατμόσφαιρα έβραζε, παντού κατσαρίδες και ζωύφια, φαγητό μια φορά τη μέρα, ντους μια φορά το μήνα, κρεβάτια δεν υπήρχαν για όλες, ήθελαν να μας ταπεινώσουν».

Η αντιμουσουλμανική καμπάνια των Femen προκάλεσε μεγάλη οργή στις μουσουλμανικές χώρες. Η αντιπρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, εκπρόσωπος του μετριοπαθούς κόμματος Ενάχντα, Μαχρέζια Λαμπίντι, δεν πιστεύει ότι οι κινητοποιήσεις βοηθούν τις γυναίκες.

«Δεν πιστεύω ότι τέτοιου είδους προκλήσεις βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τις γυναίκες ή προωθούν την ελευθερία τους. Φοβάμαι ότι φέρνουν μόνο διενέξεις και συγκρούσεις».

«Υπάρχουν και όρια»

Την ίδια άποψη έχει και η Αλγερινή Σαΐντ Κανά. «Είμαι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά όλα έχουν όρια. Δεν μπορεί κανείς να γδύνεται παντού» υποστηρίζει.

Η Χιλιέ ωστόσο αγνοεί τις επικρίσεις και επιμένει ότι οι γυναίκες τόσο στην Ευρώπη, όσο και αλλού χρειάζονται στήριξη. Πολλοί νέοι στην Τυνησία έδειξαν ενδιαφέρον για τις Femen μέσω του Facebook. Αλλά και άλλες φυλακισμένες έδειξαν ανοιχτά την αλληλεγγύη τους.

«Είχαμε χρόνο στη φυλακή να συζητήσουμε με γυναίκες» λέει η Χιλιέ, «παρά το ότι ήταν πολύ θρησκευόμενες, κατέκριναν την κυβέρνησή τους και παραπονιόντουσαν για το ότι οι γυναίκες στην Τυνησία φυλακίζονται και καταπιέζονται. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουν το θάρρος να λένε ότι δεν αντέχουν άλλο και μάλιστα να το λένε δυνατά».

Η Χιλιέ και οι συνακτιβίστριές της απελευθερώθηκαν τέλος Ιουνίου, η Τυνήσια Σμπουί βρίσκεται ακόμη μέσα. Θα δικαστεί σύντομα με την κατηγορία της προσβολής των χρηστών ηθών.

Και ο αγώνας συνεχίζεται για τις Femen.

Πηγή: Deutsche Welle

Via: nooz.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Ox1ZT$3k0

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply