Φωνές για τη «Μαριάν»


Η Femen-μούσα της Γαλλίας προέβη σε αντι-ισλαμικά σχόλια
Η Ουκρανή διερωτήθηκε στο Twitter «τι μπορεί να είναι πιο ηλίθιο από το Ραμαζάνι;», αν και αργότερα το αφαίρεσε, συσχετίζοντάς το με την περίπτωση της Αμίνα στην Τυνησία

Μίνι-θύελλα προκάλεσε στο Παρίσι η Ίνα Σεβτσένκο, ιδρύτρια της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το νέο γραμματόσημο της Μαριάν, του συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας, εξαιτίας σχολίου που ανάρτησε στο Twitter κατά του Ραμαζανιού και της θρησκείας του Ισλάμ. Η Ουκρανή ακτιβίστρια της οργάνωσης που έχει ως σήμα κατατεθέν τη γυμνόστηθη διαμαρτυρία, ενέπνευσε τους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν το νέο επίσημο γραμματόσημο της Μαριάν, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τέλεσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατά την Ημέρα της Βαστίλλης, στις 14 Ιουλίου. Και το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο βαριές τις κατηγορίες για ισλαμοφοβία που διατυπώνονται σε βάρος της μετά το αντι-ισλαμικό σχόλιο, το οποίο διεγράφη μεν στη συνέχεια, χωρίς να κοπάσουν όμως οι αντιδράσεις.

Ηλίθιο Ραμαζάνι

«Τι μπορεί να είναι πιο ηλίθιο από το Ραμαζάνι; Τι μπορεί να είναι πιο άσχημο από αυτήν τη θρησκεία;», έγραφε στο επίμαχο tweet η Σεβτσένκο, στην οποία χορήγησε πρόσφατα πολιτικό άσυλο η Γαλλία εξαιτίας απειλών που δεχόταν κατά της ζωής της στην Ουκρανία, αφότου αφαίρεσε ένα σταυρό από εκκλησία με αλυσοπρίονο. Η Σεβτσένκο σε νεότερη ανάρτηση ανέφερε πως το σχόλιό της ήλθε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τυνήσια φεμινίστρια Αμίνα, η οποία συνελήφθη τον Μάιο αφότου έγραψε τη λέξη «Femen» στον τοίχο νεκροταφείου, και φέρεται να έχει εξαναγκαστεί στη φυλακή να τηρήσει τη νηστεία του Ραμαζανιού παρόλο που είναι άθεη.

Ενάντια σε όλες τις θρησκείες

«Η θέση των Femen ήταν πάντα η ίδια. Είμαι ένα αθεϊστικό κίνημα, ενάντια σε όλες τις θρησκείες, ενάντια στις αρχές τους που καταστέλλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών», ανέφερε παράλληλα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Liberation, δηλώνοντας ότι η στάση της οργάνωσης είναι ίδια απέναντι σε όλες τις θρησκείες, όχι μόνο στο Ισλάμ. «Η νέα μας Μαριάν αναρτά ένα tweet που προσβάλλει τους μουσουλμάνους, μετά το αφαιρεί... Θα μιλήσει κανείς γι' αυτό;», ήταν ένα από τα σχόλια ακτιβιστικών οργανώσεων που μάχονται ενάντια στην εθνική και φυλετική προκατάληψη, όπως αναφέρεται στο δίκτυο France 24.

«Νεο-αποικιακός» φεμινισμός;
Η οργάνωση Femen έχει αντιμετωπίσει και κατά το παρελθόν κατηγορίες, και από άλλες φεμινιστικές οργανώσεις, για ρατσιστικές θέσεις και προκατάληψη εναντίον θρησκειών, ιδίως του Ισλάμ. Σε κύριο άρθρο που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο στον Monde, η ολλανδικής-αιγυπτιακής καταγωγής ακαδημαϊκός Σάρα Σάλεμ κατηγόρησε την οργάνωση ότι εξασκεί «νεο-αποικιακό» φεμινισμό, επιχειρώντας να επιβάλλει τις αντιλήψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η θέση της γυναίκας σε ξένους πολιτισμούς.

Via: sigmalive.com


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~hv9CR$3jk

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply