Jenny och Sara sitter mittemot varandra i den lilla soffgruppen och diskuterar livligt. De fyller i varandras meningar och svarar snabbt och intensivt på frågorna. Samtalet handlar om bröst.
- Det är sjukt att kvinnors bröst bara är till för mannens ögon, att brösten antingen ska sexualiseras eller skylas. Jag vill visa att det är jag själv som avgör vad mina bröst symboliserar, säger Sara.
Jenny nickar instämmande och fortsätter på Saras resonemang:
- I Femen väljer vi att definiera våra bröst som politiska verktyg, men enligt Facebook ägnar vi oss åt pornografi. Det är en sådan dubbelmoral, för samtidigt som de blockerar oss så har de kvar sidor som HotGirls, Babes, Boobs Ass, säger hon och skakar på huvudet.
Slagord på kroppen
Aktivistnätverket Femen grundades i Ukraina 2008 och är känt för sina aktioner där slagorden målas på aktivisternas kroppar. Rörelsen har spridits till många andra länder och utför aktioner mot bland annat islamism, sharia, Putin, påven, nazister och fascister.
När Jenny såg ett klipp om Femens ukrainska gren så dröjde det bara en kvart. Sedan hade hon startat Femen Sweden på Facebook, våren 2012. Hon har redan deltagit i många uppmärksammade aktioner. I maj målade hon Free Amina över sina bara bröst i en ensam aktion och tågade från Gustav Adolfs torg till Malmö Centralstation.
Under sin gång skrek hon slagord till stöd för den tunisiska Femenaktivisten Amina Sbouni. Den unga tunisiskan satt då fängslad efter att ha lagt upp en bild på Facebook med orden "Min kropp är inte din att känna skam över".
"Dags att ta steget"
- Det gjorde mig för upprörd och arg att kvinnor och flickor behandlas så här världen över och då bestämde jag mig att det var dags att ta steget fullt ut, säger Jenny.
Hennes ensamma aktion i Malmö filmades och lades ut på nätet. Inom loppet av två dygn hade över 100 000 personer sett och delat filmen, berättar Jenny. Under sommaren deltog hon i andra uppmärksammade aktioner på Stockholms moské och inne på den ryska ambassaden.
"Var en rejäl risk"
- Vi klättrade över staketet till ambassaden med andra aktivister som avledning utanför. Men det är klart att det var en rejäl risk vi tog, säger Jenny.
Aktionen var en protest mot de ryska antihomo-lagarna och kändes enligt Jenny som en självklar fråga att ta strid emot. Samma var det när hon tillsammans med två andra aktivister tog sig in i Stockholms moské på Mursis ettårsdag som president. Men protesterna har sitt pris. I vinter väntar rättegångar mot henne för bägge aktionerna - för förargelseväckande beteende och olaga intrång.
- Jag är medveten om konsekvenserna och tar den risken det innebär. Men jag har ju en familj som drabbas av det här också, inte minst för att jag hotas för det jag tror på och kommer få nej från många arbetsgivare, säger Jenny.
Sara är 23 år och gjorde sin första så kallade photo-shooting för Femen för tre veckor sedan. Tillsammans med Jenny målade hon budskapet "Du köper inte, jag säljer inte" över sina nakna bröst. Sara tvekade inte över att ställa upp.
- Vi har kommit långt på vissa plan men det finns fortfarande många attityder som måste förändras. Jag såg andra Femen-aktivister ute världen och tyckte att de var så modiga, säger Sara.
Budskapet är det viktiga
När hon väl slängde kläderna och ställde sig framför kameran var det ändå budskapet som var det viktiga.
- Utan efterfrågan skulle det inte finnas prostitution. Det är helt enkelt ett budskap att handel med kvinnor och barn aldrig är okej, säger Sara.
- Jag tänkte bara "nu kör vi" och funderade inte över mina bröst. Jag tänker aldrig låta rädsla hindra mig från det jag brinner för.
Fått hård kritik
Femen har genom åren fått utstå hård kritik från många håll. Inte minst eftersom kampen ofta riktas mot religiösa strukturer i andra länder. Som ett svar på nätverkets aktioner har det startats motrörelser, bland annat Muslima Pride.
- Jag välkomnar att de driver en egen kamp och tycker att det är ett tankefel att tro att vi gör våra aktioner för att rädda andra, för vi gör det för rätten att vara oss själva. Jag har inte någonting emot en kvinna som väljer att täcka sin kropp - problemet är att många inte har valet att låta bli, säger Jenny.
Ett gemensamt systerskap
Både Sara och Jenny är noga med att betona att kampen är lika aktuell i Sverige som i Mellanöstern eller Ryssland.
- Vi har ett gemensamt systerskap och förenas genom att vi inte har tålamod att sitta och vänta på att någon ska rädda oss. Femen passar inte in i några kategorier eller mallar och driver med sociala strukturer för att visa hur absurda de faktiskt är, säger Jenny.
Får utstå mycket kritik
Jenny är 41 år och alltså dubbelt så gammal som många andra Femen-aktivister. Lika ofta som hon får kritik för att vara för ung och snygg, så hör personer av sig som tycker hon är gammal och ful. Däremot har hon märkt att synen på bröst har förändrats sedan 80-talet.
- Det var mer avslappnat då, men sedan kom det en slags nypuritansk back lash igen. Yngre generationer går miste om topless-tidens naturliga anda - och den rent fysiska sensationen att vara naken i det fria.
"Bisarra reaktioner"
För henne, Sara och många andra Femenaktivister är kampen personlig. Att klä av sig och skrika ut sina åsikter blir en frigörelse i sig.
- Ju mer jag jobbar med det här, desto mer bisarra känns omvärldens reaktioner. Jag känner mig stark när jag står där naken i den kalla vinden, säger hon.
- Sedan brukar jag ställa frågan vad som egentligen är förargelseväckande med det jag gör. Det säger något om den förargade. Jag är mig själv, utan att skada någon. Det finns värre saker att agera mot.
Rättelse: I dagens Kvällsposten och tidigare på webben stod det att bilden ovan togs av Ronny Johannesson. Men det är Sindre Magnusson som är fotografen.
Via: expressen.se
Short link: Copy - http://whoel.se/~xZEHQ$4UU