Demonstrationerna mot Rysslands nya lagar mot homo- och bisexuella och transpersoner har avlöst varandra utanför ryska ambassaden i Stockholm i veckan. Igår greps två personer från feministnätverket Femen sedan de tagit sig in på ambassaden. Vid en annan demonstration samlades senare flera hundra personer och viftade med regnbågsflaggor, dansade och kysstes.
– Tidigare var det mycket svårt för mig i Ryssland, nu vore det dödligt för mig att återvända. Jag vet inte vad som är värst, våldet eller att tas ifrån sina mänskliga rättigheter, säger Laetitia Schteinberg, asylsökande rysk transexuell kvinna, som deltog.
Årets invigningstalare på Pridefestivalen, Alexander Bard, är en av flera debattörer som krävt en bojkott av Olympiska vinterspelen i Sotji nästa år. Flera barer och klubbar på Stockholm Pride har också slutat sälja rysk vodka.
Festivalen bedriver under veckan även i samarbete med RFSL en ekonomisk insamling till ryska hbt-organisationer.
Men en ny rysk lag från förra året klassar alla ideella organisationer som tar emot pengar från utlandet som ”utländska agenter”. Den ryska hbt-organisationen Side by Side dömdes i juni att betala drygt 100000 kronor i böter med den nya lagen. Ett av bevisen mot dem var att de tagit emot biståndspengar från bland annat Sverige.
Manny de Guerre på Side by Side är ändå tacksam för hjälpen.
– Det är bättre att folk uppmärksammar vad som händer här än att de inte gör något alls. Annars hade situationen kanske varit ännu värre, säger hon på telefon från Sankt Petersburg.
Någon OS-bojkott vill hon däremot inte se, varken av spelen eller av sponsorerna. Istället förespråkar hon regnbågsflaggor i publiken och uttalanden för mänskliga rättigheter från de tävlande.
Hon påpekar också att den Stolichnaya-vodka som nu plockas bort från många svenska och internationella gaybarer inte är tillverkad i Ryssland utan säljs av ett multinationellt företag, och att bojkotten därför saknar effekt.
– Att bojkotta olja och gas vore däremot effektivt, men Europa är så beroende av den så det vore inte seriöst att driva frågan. Ryssland bryr sig för tillfället inte så mycket om vad omvärlden tycker, säger Manny de Guerre.
Andra ryska hbt-organisationer som SvD talat med ger ungefär samma svar: Bojkott av ryska produkter är verkningslöst, och en OS-bojkott är de helt emot eftersom det skulle öka hatet mot sexuella minoriteter ännu mer. Däremot är de positiva till demonstrationer utanför ambassaden.
Svenska författaren Anna Fock, aktuell med en bok om gaylivet i Sankt Petersburg, tycker att den svenska debatten präglas av fördomar mot ryssar snarare än solidaritet med ryska hbt-personer.
– Det finns en risk att sitta och tro att hatbrotten är något som inte sker eller kan ske i Sverige. Det annorlunda i Ryssland är hur politikerna hanterar hatet och våldet, säger hon.
Svenska RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund medger självkritiskt att den internationella hbt-rörelsen gjort en del misstag när den försökt stoppa en negativ utveckling i somliga länder.
– När utländska aktivister åker till ett annat land och gör aktioner utan att först förankra det med aktivister på plats, så har det snarast triggat homo- och transfobi. Det är oerhört viktigt att låta aktivisterna i det berörda landet vara de som styr, säger hon.
De ryska hbt-aktivisterna vill att svenska politiker tar tydlig ställning mot Putin, men ibland har rådet från lokalt håll varit att inte offentligt förolämpa politikerna. När till exempel en kanadensisk minister läxade upp Ugandas talman anses det snarast ha påskyndat införandet av landets nya hårda lagar mot hbt-personer.
För att inte ställa till problem för den ryska hbt-rörelsen kommer RFSL inte att berätta vilken organisation som tar emot pengarna som samlas in på Pride, och betala ut dem så att de inte går att spåra.
Det senaste årets nya lagar och accelererande våld i Ryssland är en backlash efter några år av ökad synlighet för ryska hbt-personer. Putin och den politiska eliten försöker säkra sin makt genom att locka den konservativa väljarbasen, säger Polina Andrianova på ryska organisationen Coming Out. Hbt-personerna görs med hjälp av regeringskontrollerade medier till syndabockar för att dra uppmärksamheten från landets verkliga problem. Den ortodoxa kyrkan är också en pådrivande kraft.
– Lagarna är en direkt orsak till våldet. De tolkas av vanliga människor och polisen som att hbt-personer inte har samma värde som andra, säger Polina Andrianova.
Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz
V 30 | I vilken stat ligger Detroit?
V 29 | Vart reste prinsessparet?
V 28 | Vilka ställdes Sverige mot?
Open all references in tabs: [1 - 4]
Via: svd.se
Short link: Copy - http://whoel.se/~Xic8a$3sp