Fransa’da 1 Mayıs gösterileri, sendikaları ikiye böldü. Birliktelik çağrısı yapan CGT, FSU, Solidaires ve Unsa sendikaları hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto etmek amacıyla Republique meydanında toplandı. Saat 15.00’da başlayan yürüyüşte, sendika üyeleri sloganlar eşliğinde Nation meydanına yürüdü.
Geçen sene diğer sendikalarla ortak yürüyüşe katılan Kuvvetli İşgücü (FO) sendikası ise bu yıl farklı yürüyüş düzenledi. FO Genel Sekreteri Jean-Claude Mailly, ''Eğer aynı görüşü savunuyorsak birlikte gösteri yapmamız mümkün. Ama anlaşmazlık varken ortak yürümenin bir anlamı yok." dedi. Fransa’da en çok üye sayısı bulunan CFDT Sendikası ise bu yıl yürüyüş düzenlemedi. Hükümete yakınlığıyla bilinen sendika, gençlerin katılımıyla festival yaptı.
Sendikaların bölünmesi ile ilgili UNSE Sendikası Genel Başkanı Luc Berille, "Fransa’da sendikalar ideolojik saplantıdan çıkamıyor." ifadelerini kullandı. Fransa’da sendikacılığın geldiği noktanın kendisine acı verdiğini söyleyen Berille, senede bir kez ortak organizasyon düzenlemekten bile aciz olduklarını aktardı.
LE PEN’E HİTLER GÖNDERMELİ PROTESTO
Aşırı sağ parti Milli Cephe’in (FN) 1 Mayıs kutlamaları için seçtiği adres ise her yıl olduğu gibi Opera meydanı oldu. Yürüyüş sonra konuşma yapan FN lideri Marine Le Pen’in sözleri, Femen üyelerinin protestosu ile kesildi. Marine Le Pen konuşma yaptığı sırada aynı meydandaki bir binanın balkonundan Alman diktatör Hitler'in selamına gönderme yaparak, 'Heil Le Pen' yazılı pankart açan Femen üyeleri, parti güvenlik görevlilerinin müdahalesi ile aşağı indirildi.
Ayrıca FN lideri Marine Le Pen ile partinin onursal başkanı babası Jean Marie Le Pen arasında 1 aydır devam eden tartışmalar, aşırı sağ partinin 1 Mayıs kutlamalarında da devam etti. İkinci Dünya Savaşı'ndaki gaz odaları ile ilgili açıklamaları nedeniyle parti disiplinine sevk edilen 87 yaşındaki baba Le Pen, ilk kez aşırı sağ partinin 1 Mayıs yürüyüşünde kortejin ilk sırasında yer almadı. Ayrıca sahneye de davet edilmeyen Pen, kendi insiyatifiyle çıkarak katılımcıları selamladı.
Geçen yıllara göre oldukça sönük geçen 1 Mayıs gösterilerine, Fransa genelindeki katılımın ise 50 bin civarında olduğu belirtiliyor. 2009 yılındaki 1 Mayıs gösterilerine katılanların sayısı 1 milyonu bulmuştu.
Via: haber46.com
Short link: Copy - http://whoel.se/~e3vWF$63N