De toppløse ukrainske aktivistene i gruppen Femen var på plass utenfor rådsbygningen i EU-hovedkvarteret for å protestere mot den russiske presidenten før hans lynvisitt i Brussel.
Det som skulle vært det halvårlige todagers toppmøtet mellom EU og Russland var redusert til tre timer, og middagen var erstattet med lunsj.
Den ukrainske aktivistgruppen Femen var på plass i Brussel da Putin gjestet byen.
FOTO:
FRANCOIS LENOIR
Dét var det synlige tegnet på hvor anstrengt forholdet mellom EU og Russland er etter at Ukraina sa nei til en assosieringsavtale med EU før jul.
Kanskje var det derfor EU-kommisjonens president José Manuel Barroso valgte å sitere den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij på pressekonferansen, hvilket fikk president Putin til å dra på smilebåndet.
Den enes brød - den annens død?
EU-toppene José Manuel Barroso og Herman van Rompuy prøvde begge å overbevise den russiske presidenten om at «den enes gevinst ikke er den andres tap».
Les også: Godtok statsministerens avgang
- Jeg gjorde det klart at det østlige partnerskap ikke påvirker Russlands økonomiske, sosiale, menneskelige og kulturelle forbindelser med mange av våre felles naboer. Disse forbindelsene er ikke i fare, sa lederen for EUs råd, Herman van Rompuy.
Både Putin og Van Rompuy mente at «tolkninger og misforståelser» kan ha skapt problemer underveis. De ble enige om at eksperter skulle sette seg ned og finne ut hvilke økonomiske konsekvenser EUs samarbeidsavtaler med tidligere Sovjet-republikker kan ha for Russland.
- Ingen mellommenn
Men det er likevel ingen tvil om at Russland og EU har ulikt syn på det som foregår i Ukraina. Putin sa at Russland «aldri vil blande seg inn» i Ukrainas indre anliggender, selv om kritikerne mener at nettopp russisk press har bidratt til krisen i Ukraina.
Putin rettet en pekefinger mot europeiske ledere som har besøkt demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kyiv.
FOTO:
YVES HERMAN
- Jeg kan tenke meg hva reaksjonen fra våre europeiske partnere ville blitt dersom vår utenriksminister dro til en anti-EU-demonstrasjon i Hellas, sa Putin, med klar adresse til europeiske politikere som har vært Uavhengighetsplassen i Kyiv sammen med demonstrantene.
- Jeg er ikke sikker på at Ukraina trenger mellommenn. Jo flere mellommenn, desto flere problemer, sa Putin.
Tilbud om milliardlån
Bare timer etterpå skulle EUs utenrikssjef Catherine Ashton sette seg på flyet til Kyiv igjen for å prøve å megle frem en løsning på krisen. Også EUs utvidelseskommissær Stefan Füle har vært to ganger i Ukraina den siste uken.
Da Ukraina takket nei til assosieringsavtalen med EU, fikk landet tilbud om et lån på 15 milliarder dollar og lavere gasspris fra Russland. President Vladimir Putin sa i går at tilbudet om lån står fast, selv om landet skulle få ny regjering.
Men han gjorde det klart at de forutsetter at de gjennomføres reformer i det gjeldstyngende landet, slik at pengene kan betales tilbake.
Les også: - Europeerne frykter Putin,
derfor har vi en slik situasjon
Nekter å gi seg
Heller ikke tirsdag ble det noen løsning på den dype politiske krisen i gigantlandet Ukraina.
Dog fikk opposisjonen oppnådd flere viktige krav, inkludert statsministerens avskjedssøknad. For to måneder siden hadde det vært nok til å løse krisen, men nå nekter tilsynelatende både opposisjonen og pro-EU demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kyiv å gi seg før president Viktor Janukovitsj går av ved å skrive ut nyvalg.
Via: aftenposten.no
Short link: Copy - http://whoel.se/~wZEHQ$5oU