Murat Bardakçı bu fotoğrafı Nihal Atsız’a nasıl bağladı

Kadın hakları ihlâllerini, seks turizmini, tacizi, protesto için dünyanın dört bir tarafında eylem yapan FEMEN'in Türkiye'de kurulduğu "Güntülü" adındaki genç bir kızın Twitter'dan yollanan fotoğrafı ile duyuruldu. Habertürk yazarı Murat Bardakçı,  "Güntülü" isminin Türkçülük düşüncesinin önde gelen isimlerinden olan tarihçi ve edebiyatçı Nihal Atsız'ın "Ruh Adam" romanının kadın kahramanı olduğunu yazdı. 

İşte Murat Bardakçı'nın yazısının o bölümü:

'RUH ADAM' ROMANI

"İki günden buyana gazetelerimizde sütun sütun yer bulan "Jacob Khrist" imzalı bu fotoğrafın hakikaten Türkiye'de mi, yoksa dışarıda mı çekildiği konusu benim için şu anda bir muamma ama Twitter hesabından gönderilen mesajda bir başka ilginçlik daha var: Sokağın ortasında poz veren genç kızın adının "Güntülü" olması... 

"Gündüz rüyası" demek olan ve az rastlanan "Güntülü" isminin edebiyattaki patenti, Nihal Atsız'a aittir. "Güntülü", 1905 ile 1975 seneleri arasında yaşayan, Türkçülük düşüncesinin 1940'lı senelerden itibaren önde gelen isimlerinden biri kabul edilmesinin yanısıra şair, romancı ve çok önemli profesyonel bir tarihçi olan Atsız'ın "Ruh Adam" romanının kadın kahramanıdır. 

Romanın erkek kahramanı Yüzbaşı Selim Pusat, gönlünü edebiyat hocası olan hanımının öğrencisi Güntülü'ye kaptırmıştır ve "Ruh Adam" bu yasak aşkın üzerine kuruludur. 

Atsız'a ait olan ve Türk Edebiyatı'nda çağdaş Türkçe'nin aruz ile yazılmış bence en güzel örneklerinin ilk sıralarında yeralan "Ruhum mu ateş, yoksa o gözler mi alevden / Bilmem bu yanardağ ne biçim korla tutuştu? / Pervane olan kendini gizler mi alevden? / Sen istedin, ondan bu gönül böyle tutuştu" diye başlayıp "Mehtaplı yüzün Tanrı'yı kıskandırıyordur / En hisli şiirden de örülmez bu güzellik / Yaklaşması güç, senden uzaklaşması zordur / Kalbin işidir, gözle görülmez bu güzellik" mısraları ile biten "Geri Gelen Mektup" isimli his ile dolu uzun şiiri de yine bu romanda geçer ve Selim Pusat tarafından Güntülü için kaleme alınmıştır... 

Nihal Atsız'ın 1972'de yayınladığı "Ruh Adam"ın kadın kahramanı Güntülü'nün ismi, uzun seneler boyunca sadece romanı okuyanların hafızalarında kaldı, 90'lı senelerden itibaren dünyaya gelen kızlara da verilmeye başlandı ve sonraları oyuncak bebek markası oldu: "Gözde Oyuncak" tarafından bir dizi bebeğe "Güntülü" adı verilmişti ve Amerikan "Barbie" bebeklerine karşı bu isimde ve yerel görünümde oyuncakların imâl edilmeye başlanması bence gayet iyi bir düşünce idi... 

GÖRSEYDİ, NELER DERDİ? 

Ukrayna'da ortaya çıkan ve şimdi bize de geldiği iddia edilen FEMEN'in Türkiye tanıtımında kullandığı "Güntülü" isminin öyküsü işte böyle... "

Odatv.com

Via: odatv.com


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~bcNU7$4OM

This entry was posted in TR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply