Waarom blote borsten als wapen zo gek nog niet zijn

column
Femen - van oorsprong Oekraïens, nu internationaal actief - weet overal voor ophef te zorgen. De beweging ontstond in 2008 uit woede over prostitutie, vrouwenhandel en andere vormen van seksuele uitbuiting. Tegenwoordig keren de aanhangsters zich tegen alle 'tirannie' waaronder vrouwen in hun ogen lijden. Dat doen ze bij voorkeur met ontbloot bovenlijf - een nogal aandachttrekkend actiemodel.

Recentelijk toonden ze in Duitsland hun blote borsten aan de Russische president Poetin vanwege diens 'homofobie'. Eerder poetsten ze (in pikant dienstmeisjesuniform) de Parijse huisdeur van Dominique Strauss Kahn - u weet wel, het heerschap dat denkt dat elke vrouw niets liever wil dan hem oraal bedienen. Ook religieuze autoriteiten, christelijke én islamitische, moeten het regelmatig ontgelden. Tijdens een interview met de Arabische tv-zender Al Jazeera trok de voorvrouw van Femen ineens haar T-shirt uit onder de uitroep: 'Liever naakt dan in een boerka'. (De camera zwenkte haastig weg.) En begin deze maand was het International Topless Jihad Day, waarbij Femen-activistes protesteerden hij moskeeën en een salafistische vlag verbrandden - halfnaakt uiteraard.

'My body belongs to me'
Interessant genoeg laten ook vrouwen in moslimlanden zich door Femen inspireren. Recentelijk plaatsten twee geestverwantes naaktfoto's van zichzelf op internet, met de mededeling dat ze gaarne zeggenschap zouden willen over hun eigen lichaam. Natuurlijk kwam ze dat onmiddellijk op doodsbedreigingen te staan. De Egyptische Aliaa Magda Elmahdy moest een veilig heenkomen zoeken in Zweden. De Tunesische Amina Tyler werd ontvoerd door haar familie, gedrogeerd, en aan een maagdelijkheidstest onderworpen.

Uit solidariteit met haar lot plaatste een Amerikaanse fotografe op Facebook tientallen naaktfoto's van vrouwen met op hun lichamen teksten als 'My body belongs to me'. (Pikant: hun tepels zijn zorgvuldig weggephotoshopt. De firma Facebook heeft namelijk geen moeite met beelden van grof geweld, wel met foto's waarop je tepels ziet.)

Averechts
Je zou denken: eindelijk weer eens een vitale vrouwenbeweging die de misogyne wereld waarin wij leven tracht op te schudden - zoiets maakt ook in onze contreien vast enige indruk. Maar nee. In de Britse, Franse en Duitse pers wemelt het van de analyses, hier blijft het nagenoeg stil. Meer dan wat korte berichten, een zuurlinks stuk op een zuurlinkse site ('Er is niets feministisch aan dit soort neprebellie en Femen is een afschuwelijk voorbeeld van racisme en neokolonialisme') kon ik niet vinden.

Tot actualiteitenrubriek EenVandaag afgelopen zaterdag een item aan het fenomeen wijdde. We zagen de twee heldinnen uit Egypte en Tunesië. Maar we hoorden ook dat de benadering van Femen 'averechts' zal werken - het verwijt dat pioniers altijd naar het hoofd geslingerd krijgen. De club zou bijvoorbeeld niet snappen dat menige moslimvrouw geheel vrijwillig kiest voor versluiering. En zolang de activistes dat niet respecteren, zijn ze niet echt 'betrokken'.

De voorvrouw van Femen reageerde geërgerd. Wat moeten we dan, zei ze. Eindeloos met elkaar blijven kletsen over hoe erg islamisten zijn? "Ik denk dat we iets moeten dóén."

En ik zou niet weten wat daar op tegen zou zijn.

Via: trouw.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~NgjlY$2gl

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply