Από τον Βαγγέλη Καραγεώργο Φωτογραφίες: REUTERS, ΑΠΕ
ΙΣΠΑΝΙΑ Δεν βγαίνουν μόνο οι ακτιβίστριες της Femen απ’ τα ρούχα τους. Ο κύριος έξω από το Κοινοβούλιο της Μαδρίτης είναι κάτοχος προνομιούχων μετοχών της τράπεζας-σκάνδαλο Bankia. Στο πλακάτ γράφει: «Οι προνομιούχες μετοχές τής Bankia είναι απάτη, λήστεψαν το εφάπαξ μου, βοηθήστε με, με άφησαν με το σώβρακο». Τι αχάριστος. Αντί να πει ευχαριστώ που τουλάχιστον του άφησαν κάτι να καλύψει τη γύμνια του, αυτός διαμαρτύρεται…
ΗΠΑ Τη διαφορά ανάμεσα στις πλούσιες χώρες και τον Ευρωπαϊκό Νότο μπορεί να τη δει κανείς σε όλα τα επίπεδα. Πάρτε για παράδειγμα τη μουσική. Στο Symphony Hall, το σπίτι της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ατλάντα, έδωσαν 500.000 δολάρια για να αλλάξουν «ακουστικό κέλυφος», τη μόνωση δηλαδή στον χώρο όπου παίζει η ορχήστρα, ώστε να βελτιωθεί η ακουστική και για την ίδια και για τους θεατές. Κι αυτό όχι γιατί ο χώρος στερούνταν «ακουστικού κελύφους», αλλά επειδή ήταν 45 ετών και θεωρήθηκε ανεπαρκές. Την ίδια ώρα, όπως διαβάσατε χθες στην «Εφ.Συν.», οι συμφωνικές ορχήστρες βγήκαν και παίζουν στις πλατείες άνευ κελύφους, ποντάροντας στη γαλαντομία των περιστασιακών ακροατών που δεν έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο θεός να σε φυλάει από τους Γερμανούς και την αυστηρότητά τους. Για τους κυβερνώντες και ότι δεν ξέρουν από οίκτο κάτι θα έχετε καταλάβει, αλλά και οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, μια από τα ίδια είναι. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει «περίοδος χάριτος». Το συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα Verdi, π.χ., ακόμα δεν έγινε καγκελάριος η γυναίκα -για τη Μέρκελ λέω- κι αμέσως έκανε απεργία. Δηλαδή, επειδή δεν έβγαλε τίποτε και ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα του Αμβούργου, έπρεπε να απεργήσουν; Δεν μπορούσαν να κάνουν υπομονή, να δώσουν, βρε παιδί μου, λίγο χρόνο στη Μέρκελ να δείξει τις προθέσεις της; Δηλαδή ο δικός μας ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, που έχει τεράστια υπομονή, κορόιδο είναι;
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ – ΓΑΛΛΙΑ Η βιομηχανία της μόδας έχει καταλάβει ειρηνικά τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες με τα όλα της, ήτοι μοντέλα, σχεδιαστές, επιδείξεις κ.λπ. Στην πόλη Αλματο μάλιστα έλαβε χώρα Εθνικός Διαγωνισμός για νέους σχεδιαστές με την επωνυμία «Ανοιχτός δρόμος», στον οποίο οι επίδοξοι μόδιστροι παρουσίασαν στην πασαρέλα τις δημιουργίες τους. Διαλέξαμε τη δημιουργία του «Σχεδιαστικού οίκου Kenje ραπτική» και για την επωνυμία, αλλά και γιατί έχει αγγίξει τα δυτικά πρότυπα. Δεν της λείπει τίποτα: από το ουράνιο τόξο στην τρόπο τινά φούστα μέχρι τη… σκάλα με τα… φτερά στο τύποις καπέλο. Για καλή τύχη όλων μας υπάρχουν γυναίκες που αντιδρούν, όπως η φεμινιστική ομάδα Femen στην επίδειξη της Νίνα Ρίτσι στο Παρίσι. Η γυμνόστηθη ακτιβίστρια έχει γράψει πάνω της «Δικτατορία της μόδας» και για τις γυναίκες που περίπου τις υποχρεώνει το σύστημα του θεάματος να είναι κάπως όσον αφορά την εμφάνισή τους είναι ακριβώς αυτό. Για να μην αναφέρω τη σύλληψη των ακτιβιστριών από την ασφάλεια της επίδειξης. Για να το πω με τρόπο, είμαι σχεδόν πεπεισμένος βλέποντας το πώς ο σεκιουριτάς… έπιασε την ακτιβίστρια ότι όχι μόνο δεν πληρώνεται, αλλά ότι πλήρωσε για να προβεί στη σύλληψη.
ΗΠΑ Μια κοινωνική προσφορά του «Κοσμοθεωρείου» προς τους αναγνώστες, για τους οποίους αποτελούσε όνειρο ζωής το να επισκεφθούν τη Νέα Υόρκη και τώρα με την έλευση της κρίσης συνειδητοποιούν ότι μάλλον δεν θα το πραγματοποιήσουν. Και να μας πληρώνανε σιγά μην πηγαίναμε στη Νέα Υόρκη, μιλάμε ότι η πόλη έχει χάλια αδιόρθωτα, μιλάμε ότι έχει τέτοια μποτιλιαρίσματα που δεν κουνιέται τίποτα. Ασε το νέφος…
ΣΥΡΙΑ Μπορεί ο δρόμος στο Χαλέπι και τα κτίρια που τον ορίζουν να έχουν καταστραφεί, αλλά όσο να ‘ναι το σεντόνι που απλώνεται από τη μία μέχρι την άλλη πλευρά δίνει κάποιο χρώμα. Δυστυχώς δεν πρόκειται για εικαστική παρέμβαση αλλά για τον μοναδικό τρόπο να προστατευθούν οι άμαχοι περαστικοί από τους ελεύθερους σκοπευτές και είναι κόλπο παλιό, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο Σαράγεβο. Είναι ωραίο να μεταδίδεται η εμπειρία από τον έναν λαό στον άλλο, ακόμα κι όταν γίνεται με λάθος αφορμές όπως ο πόλεμος, και δη ο εμφύλιος
ΡΩΣΙΑ Οπλα παρήγε και η Σοβιετική Ενωση αλλά επειδή δεν χαμπαριάζανε από ελεύθερη αγορά δεν ξέρανε να τα προωθήσουν και τα πουλούσαν μόνο στους «δορυφόρους». Ενώ τώρα η Ρωσία διοργανώνει μια Διεθνή Εκθεση Οπλων, στην οποία ο πελάτης πηγαίνει, βλέπει τι του αρέσει, αν λειτουργεί καλά, άσε που αν θέλει μπορεί να δοκιμάσει και προσωπικά το πράγμα, όπως ο κύριος που ήθελε να δει αν χωράει στο τανκς και όχι να το αγοράσει γουρούνι στο σακί και μετά να πρέπει ή να κάνει δίαιτα ή να το στείλει πίσω για μεταποίηση…
Open all references in tabs: [1 - 7]
Via: efsyn.gr
Short link: Copy - http://whoel.se/~GC2Xk$4Fz