Ηρθαν στην Ευρώπη και εκπαιδεύουν γυναίκες-στρατιώτες εναντίον …

Η Ινα Σεβσένκο, 22 ετών, επικεφαλής του κινήματος Femen «ενάντια στην πατριαρχία» ήταν χθες επικεφαλής διαδήλωσης στο Παρίσι με δεκάδες Γαλλίδες ακτιβίστριες, όλες τους γυμνόστηθες μπροστά από την είσοδο σταθμού του μετρό. «Ο Φονταμενταλισμός αναδύεται», «Το γυμνό ισοδυναμεί με την ελευθερία», «Δεν μπορούν να σταματήσουν το γυμνό», ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν. Πού το πάνε και ποιές είναι οι Femen ;

Η πρώτη διαδήλωση του νεο-φεμινιστικού κινήματος Femen των γυναικών που διαμαρτύρονται γυμνόστηθες εναντίον του σεξισμού, της πατριαρχίας και της πορνείας ξεκίνησε στην Ουκρανία το 2008. Σήμερα οι Femen άνοιξαν στρατόπεδο στρατολόγησης και εκπαίδευσης στη Γαλλία με σκοπό τη δημιουργία «στρατιωτών ενάντια στην πατριαρχία» και έχουν εγκατασταθεί στο Λαβουάρ, ένα πολυπολιτισμικό εργαστήρι στα «δύσκολα» προάστια του Παρισιού.

Η 22χρονη Ινα Σεβσένκο κατέφυγε στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο με τουριστική βίζα. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κόψει με αλυσοπρίονο έναν ορθόδοξο σταυρό για να υποστηρίξει το ρωσικό γυναικείο συγκρότημα Pussy Riot. «Μυστικοί» την παρακολουθούσαν σε κάθε βήμα της. Ενα πρωί προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα του σπιτιού της οπότε η Ινα άρπαξε το διαβατήριό της και τόσκασε από το παράθυρο.

Η αρχηγός του κινήματος Femen έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τη Βαρσοβία και κατέληξε στο Παρίσι. Προτίμησε ένα προάστιο της πόλης όπου συγκεντρώνεται πληθυσμός μεταναστών από αραβικές ή αφρικανικές χώρες και εγκαταστάθηκε στο εργαστήρι Λαβουάρ. «Είναι ένας τεράστιος βιομηχανικός χώρος, με ίσιο ταβάνι, ξύλινο, που στηρίζεται σε μεταλλικούς βραχίονες, με μεγάλα φωτεινά παράθυρα», λέει η Ινα.

Οι ιδιοκτήτες του Λαβουάρ βλέπουν με συμπάθεια το κίνημα Femen και επέτρεψαν να δημιουργηθεί εκεί ένα «διεθνές στρατόπεδο στρατολόγησης και εκπαίδευσης» που άνοιξε επίσημα χθες. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ασκήσεις θεωρητικές, ψυχολογικές και αθλητικές. «Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε νέες γυναίκες για να γίνουν στρατιώτες του φεμινιστικού κινήματος σε όλο τον κόσμο» λέει η ενθουσιώδης Ινα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Liberation.

Ηρθαν από την Ουκρανία

Η πρώτη διαδήλωση των γυμνόστηθων Femen έγινε στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2008. Το κίνημα ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο, από την Αννα Χάτσολ, 27 ετών, η οποία δημιούργησε μια οργάνωση αποκλειστικά για γυναίκες με την ονομασία Νέα Ηθική. Εκείνη την εποχή η Ινα Σεβτσένκο ήταν φοιτήτρια δημοσιογραφίας και δούλευε στο γραφείο Τύπου του δημαρχείου του Κιέβου. Ο πατέρας της είναι στρατιωτικός, κατάγεται από τις όχθες της Μαύρης Θάλασσας και βρήκε συναρπαστικά τα συνθήματα των Femen.

Στις 24 Αυγούστου 2010 οι Femen κάνουν την πρώτη διαδήλωση γυμνόστηθες, την ημέρα της εθνικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Οι δημοσιογράφοι τρέχουν ξωπίσω τους, η κοινή γνώμη παίρνει φωτιά. «Ο Τύπος είναι η μεγαλύτερη προστασία μας. Το μήνυμά μας περνάει πιο εύκολα γιατί είμαστε γυμνόστηθες και δεν διατρέχουμε κίνδυνο» λέει η Ινα.

«Θέλαμε να δείξουμε ότι οι φεμινίστριες δεν είναι γηραιές κυρίες κρυμμένες πίσω από τα βιβλία τους. Για πρώτη φορά το γυμνό γυναικείο σώμα δεν ανήκει στους άντρες. Οι άντρες το βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν, φοβούνται» προσθέτει.

Οι Femen στο Παρίσι

Στη Γαλλία διαδήλωσαν εναντίον της πορνείας, της διαφθοράς ακόμη και εναντίον του Ντομινίκ Στρος Καν ! Οι Femen βρίσκονται σε όλα τα μέτωπα. Τις περισσότερες φορές η αστυνομία τις απωθεί βίαια αλλά αυτό δεν τις καταβάλει.

Η επιτυχία των Femen κάνει πολλούς να διερωτώνται για τα οικονομικά μέσα τους. «Είπαν ότι μας χρηματοδοτεί ο Ομπάμα, ο Τζορτζ Σόρος και ο Πούτιν. Δεν είναι αλήθεια. Το μόνο που έχουμε είναι μια διαδικτυακή μπουτίκ και πουλάμε μπλουζάκια. Εχουμε μικρούς χρηματοδότες και προσπαθούμε να μετακινούμαστε δωρεάν» λέει η Ινα.

Και καταλήγει : «Στο μέλλον πρέπει να είμαστε προσεκτικές για να μη πέσουμε στην παγίδα της πλάκας, του θεάματος».

Via: iefimerida.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~8erPW$1eX

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply