Στην Ελλάδα για γυμνή διαμαρτυρίαΟι ακτιβίστριες της ουκρανικής οργάνωσης FEMEN, γνωστές για τις γυμνόστηθες διαμαρτυρίες τους, σχεδιάζουν να επισκεφθούν και την Ελλάδα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό.

 

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», η Ινα Σεφσένκο, το «πρόσωπο» της FEMEN, εξηγεί πώς το κίνημα κατάφερε να σπάσει το «πάγο» της συντηρητικής ουκρανικής κοινωνίας και να γίνει πρώτο θέμα συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός...

Σε ερώτηση αν έχουν σκεφτεί να πάει στην Ελλάδα η Σεφσένκο απαντά:

Φυσικά. Οχι μόνο το έχουμε σκεφτεί, αλλά είναι το όνειρό μας, ειλικρινά. Μας αρέσει πάρα πολύ η χώρα σας. Θέλουμε όσο τίποτα να έρθουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους Ελληνες διαδηλωτές, αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά τον Λουκάνικο! Τον λατρεύουμε αυτόν τον σκύλο, μας έχει τρελάνει! Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο για να χρηματοδοτήσουμε το ταξίδι, να αγοράσουμε τα εισιτήρια, ελπίζω πως διαβάζοντας το άρθρο σας θα ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και θα μας βοηθήσει!

 

Η FEMEN έχει ανακοινώσει πως πρόκειται να «παρέμβει δραστικά» στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του EURO 2012. Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβρη, στο περιθώριο της κλήρωσης της τελικής φάσης, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, πέντε ακτιβίστριες γδύθηκαν μπροστά στο Ολυμπιακό Στάδιο της ουκρανικής πρωτεύουσας κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Να μη μετατραπεί η Ουκρανία σε μπ...ο» στη διάρκεια της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με την Ινα, «η ΟΥΕΦΑ προσπαθεί να πείσει την ουκρανική κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την πορνεία στη χώρα πριν από τη διεξαγωγή του EURO, ώστε να προσέλθουν ακόμη περισσότεροι τουρίστες!». Οπως επισημαίνει, η FEMEN έχει προτείνει -χωρίς ανταπόκριση- τόσο στη κυβέρνηση όσο και στη ΟΥΕΦΑ να δημιουργήσουν ένα ειδικό ενημερωτικό πρόγραμμα για τους φιλάθλους που θα επισκεφτούν τη χώρα, το οποίο θα εξηγεί τη μάστιγα του trafficking στην Ουκρανία και το οποίο θα τονίζει με κάθε τρόπο πως η πορνεία είναι παράνομη στη χώρα.

Προτάσσουν τα στήθη τους εδώ και 4 χρόνια

Η τραγική ιστορία μιας Ουκρανής γυναίκας που έφυγε στο εξωτερικό πιστεύοντας τις «ψεύτικες υποσχέσεις» σχετικά με μία θέση εργασίας, με αποτέλεσμα να πέσει στα δίκτυα κυκλώματος πορνείας, ήταν αρκετή το 2008 για να αφυπνίσει την Αννα Γουτσόλ. Τότε 25 χρόνων, η Γουτσόλ αποφάσισε να κινητοποιηθεί με στόχο την ενημέρωση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών της Ουκρανίας. Ξεκίνησε μόνη της.

Σήμερα η ομάδα μετράει 300 ακτιβίστριες, από τις οποίες οι 20 αποτελούν τον «επιχειρησιακό πυρήνα» και είναι αυτές οι οποίες αναλαμβάνουν να βγάλουν τα ρούχα τους για να ταράξουν τα νερά και να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου. Και πράγματι την τράβηξαν.

Η FEMEN έγινε γνωστή από άκρη σε άκρη του πλανήτη, κάτι που τους έδωσε το θάρρος να «ξανοιχτούν» και το 2011 να πάρουν τον δρόμο του εξωτερικού, αλλά και να σκέφτονται ακόμη και την ίδρυση πολιτικού κόμματος!

Οπως έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη σε όσους διερωτώνται «γιατί πρέπει να διαμαρτύρονται χωρίς ρούχα;», οι γυναίκες της FEMEN επισημαίνουν πως στις σημερινές κοινωνίες οι άνθρωποι μοιάζουν σχεδόν υπνωτισμένοι και δεν δίνουν πλέον σημασία σε τίποτα, πόσω μάλλον σε παραδοσιακές φεμινιστικές δράσεις.

Αντίθετα, μόλις πέταξαν τα ρούχα τους, τότε άρχισαν να έχουν την ανταπόκριση που ήθελαν, με αποτέλεσμα να μπορούν να περάσουν τα μηνύματά τους. Από τότε που ιδρύθηκε η FEMEN, τα κορίτσια από την Ουκρανία βρέθηκαν μεταξύ άλλων στη Βιέννη, τη Ρώμη, τη Μόσχα, στο Παρίσι, ακόμη και στο... Βατικανό, ενώ εσχάτως συνελήφθησαν έξω από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Μάλιστα, σκέφτονται να ανοίξουν «παραρτήματα» της οργάνωσης στη Βαρσοβία, τη Ζυρίχη, στο Τελ Αβίβ και στο Ρίο ντε Τζανέιρο!

Via: onair24.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~TmMse$YE

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply