Τουρκία: Έκλεισαν με… αίμα οι κάλπες

theosym


erntogan ');
};

Οι σημερινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία βάφτηκαν με αίμα, καθώς εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν αντίπαλους υποψηφίους, ενώ δύο μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, διαδήλωσαν γυμνόστηθα σε εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Τούρκος πρωθυπουργός να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα. Επισήμως, η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα σε όλη την Τουρκία, ωστόσο οι ψηφοφόροι που παρέμεναν στις ουρές μπορούσαν να ψηφίσουν έως τις 7.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε με δηλώσεις του την ευχή οι εκλογές αυτές να αποτελέσουν «ένα βήμα προς περισσότερη δημοκρατία» στην Τουρκία.

 

«Το έθνος θα πει σήμερα την αλήθεια» διαβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε νωρίς σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη.

 

«Αυτό που θα πει το έθνος θα είναι πιο σημαντικό απ' αυτό που ελέχθη στη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ στη συνοικία Ισκιντάρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

 

Από την πλευρά του ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ψήφισε στην Άγκυρα, όπου ελπίζει πως ο υποψήφιος του κινήματός του θα κερδίσει τη δημαρχία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που ψήφισε στο δημοτικό σχολείο Τσανκαγιά της Άγκυρας, παραδέχθηκε ότι η προεκλογική περίοδος ήταν ιδιαίτερα σκληρή.

 

Ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ψήφισε σε γυμνάσιο του Ανιτεπέ, όπου έφτασε μαζί με τον υποψήφιο του κόμματος για τη δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου.

 

 

Γυμνόστηθη διαδήλωση από τις FEMEN

 

 

Τα δύο μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης FEMEN θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και μπήκαν γυμνόστηθες μέσα σε εκλογικό κέντρο, όπου με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών κατήγγειλαν τον αποκλεισμό του Twitter και του YouTube από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

 

Οι δύο νέες γυναίκες μπήκαν το μεσημέρι σε εκλογικό τμήμα της συνοικίας Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης και αποκάλυψαν το πάνω μέρος του σώματός τους, όπου είχαν γράψει το σύνθημα «να απαγορεύσουμε τον Ερντογάν», πριν συλληφθούν από την αστυνομία, ανακοίνωσαν μέλη της οργάνωσης στο λογαριασμό τους στο Twitter.

 

 

Εννέα οι νεκροί

 

 

Ο απολογισμός των νεκρών από συγκρούσεις που έφεραν αντιμέτωπους υποψηφίους για θέσεις αρχηγών χωριών έφτασε τους εννιά, ενώ σημειώθηκε και μία αυτοκτονία. Στο χωριό Γιουβατσίκ, κοντά στο Χιλβάν, στην ανατολική επαρχία Σανλιούρφα που συνορεύει με τη Συρία, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν δέκα τραυματίστηκαν στη διάρκεια μάχης με πυροβόλα όπλα ανάμεσα σε οικογένειες υποψηφίων. Μια άλλη παρόμοια σύγκρουση σημειώθηκε στη νότια επαρχία Χατάι, που συνορεύει επίσης με τη Συρία, και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Εννέα τραυματίστηκαν από μαχαίρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

 

Εξάλλου, στην Τραπεζούντα, ένας ύποπτος τον οποίο σταμάτησε η αστυνομία, αφού ψήφισε, αυτοκτόνησε. Ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως ο Σ. Κ. και σύμφωνα με αναφορές αυτοπυροβολήθηκε, όταν τον περικύκλωσαν αστυνομικοί, λίγο αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

 

Σε εκλογικό τμήμα της πόλης Τατβάν, στις όχθες της λίμνης Βαν, η ψηφοφορία ακυρώθηκε, καθώς ένας από τους εκλογικούς αντιπροσώπους αναφέρθηκε ότι σφράγισε τα ψηφοδέλτια και τους φακέλους στο σπίτι του, ενώ αυτό θα έπρεπε να γίνει ενώπιον αξιωματούχου.

 

Via: avriani.makedonias.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~F0mJY$4z2

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply