Είμαστε γυμνές γιατί είμαστε φεμινίστριες! (FEMEN)

Αγαπητή Ευγενία,

Βλέπω μια επίμονη προβολή από τα διεθνή μέσα των λεγόμενων FEMEN, που εμφανίζονται ως η σύγχρονη εκδοχή του φεμινισμού. Λέω για τις γυμνόστηθες νεαρές που χρησιμοποιούν το σώμα τους ως ενεργό εργαλείο κατά των θεσμών της πατριαρχίας, όπως διατείνονται. Και αυτοί οι θεσμοί είναι η εκκλησία, η δικτατορία και η βιομηχανία του σεξ. Πάνω στα γυμνά στήθη τους γράφουν συνθήματα, με τα οποία προκαλούν το σύστημα.

Η ολιγομελής αυτή ομάδα, που ξεκίνησε από την Ουκρανία και έχει μικρούς πυρήνες και σε άλλες χώρες, λόγω της πολλαπλασιαστικής δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χαίρει δυσανάλογης προβολής, διαψεύδοντας τη θέση ότι η ισότητα και ο τρίτος κόσμος δεν πουλάει. Νά που πουλάει ο λεγόμενος sextremism [sic]. Είναι η σκανδαλιστική εικόνα που τα αδηφάγα μίντια κυνηγούν, το τζάμπα θέαμα; Λες, αγαπητή μου, να κλονιστεί η πατριαρχία με τον τόπλες ακτιβισμό νέων κοριτσιών που προτάσσουν τα... στήθη τους και απειλούν το σύστημα; Το πολύ-πολύ να ανεβάζουν τη λίμπιντο των ματσό. Λες η επίδειξη των γυμνών οπισθίων των διαδηλωτών στις περιπετειώδεις συνόδους των G-τάδε να συνταράσσει τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό;

Εγώ ξέρω ένα πράγμα. Ότι ο σοβαρός αγώνας και η στρατηγική απελευθέρωσης θέλει και τα ανάλογα μέσα πάλης. Πάλης που δεν εξαντλείται μόνο σε επικοινωνιακές ενέργειες αποσπασματικές, αλλά οργανώνεται σε καθημερινή βάση, έχει διάρκεια, έχει συνέχεια. Δεν επιτρέπεται τα μέσα να ευτελίζουν τον σκοπό. Θα μου πεις, υπάρχει σκοπός; Εντάξει, ας δεχθούμε ως ειλικρινή την αντίθεση στην πατριαρχία. Όμως από 'κει και πέρα όλη αυτή η φασαρία πού οδηγεί; Στην επιβεβαίωση του συστήματος.

Θα αντιλέξεις ότι δεν είναι εντελώς ανώδυνη αυτή η δραστηριότητα για τις ακτιβίστριες. Στην Τύνιδα κρατούνται και θα δικαστούν τρεις Ευρωπαίες FEMEN για γυμνόστηθη διαμαρτυρία συμπαράστασης σε Τυνήσια ακτιβίστρια που διώκεται για προσβολή ηθών και δημοσίας αιδούς. Ότι τα δικαιώματα των γυναικών στην Τυνησία είναι ατροφικά ώστε να καταντούν αόρατα το γνωρίζουμε. Η περίφημη Αραβική Άνοιξη ήρθε και πέρασε, αφήνοντας τα θεμέλια του φονταμενταλισμού ανέπαφα. Ποιος φυγάδευσε την επανάσταση;

Ως ταύρος εν υαλοπωλείω, λοιπόν, εισδύουν οι ημίγυμνες FEMEN σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες επιβάλλεται να συμπεριφέρονται σεμνά στους δημόσιους χώρους και προκαλούν την αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας και τη μήνι των μηχανισμών επιβολής. Μιλούν κατά της ισλαμοποίησης και επικοινωνούν το μήνυμα με το σώμα τους. Αν δεν αποσκοπούν στη δημιουργία σκανδάλου, συμπεριφέρονται ως άλλοι μαθητευόμενοι μάγοι. Τους διαφεύγει η καταλυτική επιρροή του Ισλάμ στη ζωή των γυναικών.

Κορίτσι μου, η σύγκρουση με την πατριαρχία δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Εδώ έχεις να κάνεις με πολύπλευρη εκμετάλλευση, βασισμένη σε θεσμούς, σε έθιμα, σε παραδόσεις αιώνων, σε νοοτροπία. Όλοι οι κοινωνικοί αρμοί είναι διαποτισμένοι από την ανισότητα λόγω φύλου. Το σύστημα κερδοσκοπεί από την εξάρτηση των γυναικών. Εδώ χρειάζεσαι σχεδιασμό μεγάλης πνοής. Κίνημα, συμμαχίες, διεθνή στήριξη. Και εσύ, αντί άλλων εργαλείων, αναγορεύεις τα γυμνά στήθη σου σύμβολο της θηλυκότητας στο κατ' εξοχήν εργαλείο ανατροπής της πατριαρχίας (το σώμα μου, το μανιφέστο μου). Νομίζεις έτσι ότι εκδικείσαι την κυριαρχία των ανδρών για την αντικειμενικοποίηση του σώματός σου, στην οποία όμως κι εσύ καταφεύγεις. Κι εσύ το χρησιμοποιείς, αν δεν το εμπορευματοποιείς. Αφέλεια ή σκοπιμότητα; Όπως και νά 'χει, λαθεμένη ενέργεια, αποπροσανατολιστική.

Via: avgi.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~QSKLf$33Y

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply