Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Με αίμα βάφτηκαν οι σημερινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία καθώς οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν αντίπαλους υποψηφίους, ενώ δύο μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, διαδήλωσαν γυμνόστηθα σε εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης αναγκάζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα.

«Το έθνος θα πει σήμερα την αλήθεια» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ψήφισε νωρίς σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την ίδια ώρα ο απολογισμός από τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ υποψηφίων για θέσεις αρχηγών χωριών αυξανόταν σε οκτώ νεκρούς, μετά το θάνατο δύο τραυματιών στο νοσοκομείο.

«Αυτό που θα πει το έθνος θα είναι πιο σημαντικό απ' αυτό που ελέχθη στη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ στη συνοικία Ισκιντάρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ευχή οι εκλογές αυτές να αποτελέσουν «ένα βήμα προς περισσότερη δημοκρατία» στην Τουρκία.

Ο αρχηγός του κύριου κόμμματος της αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ψήφισε στην Άγκυρα, όπου ελπίζει πως ο υποψήφιος του κινήματός του θα κερδίσει τη δημαρχία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η δημοκρατία μας πρέπει να ενισχυθεί και να καθαρισθεί. Έχω εμπιστοσύνη στο κόμμα μου», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που ψήφισε στο δημοτικό σχολείο Τσανκαγιά της Άγκυρας, παραδέχθηκε ότι η προεκλογική περίοδος ήταν ιδαίτερα σκληρή.

Ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ψήφισε σε γυμνάσιο του Ανιτεπέ, όποτ έφτασε μαζί με τον υποψήφιο του κόμματος για τη δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου της Άγκυρας, Μεβλούτ Καρακάι.

Επισήμως, η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα σε όλη την Τουρκία, ωστόσο οι ψηφοφόροι που παραμένουν στις ουρές θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 7.

«Ματωμένες» ψήφοι και ευτράπελα
Στο μεταξύ, αυξήθηκε σε εννέα ο απολογισμός των νεκρών από συγκρούσεις που φέρνουν σήμερα αντιμέτωπους υποψηφίους για θέσεις αρχηγών χωριών, ενώ σημειώθηκε και μία αυτοκτονία.

Στο χωριό Γιουβατσίκ, κοντά στο Χιλβάν, στην ανατολική επαρχία Σανλιούρφα που συνορεύει με τη Συρία, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν δέκα τραυματίστηκαν στη διάρκεια μάχης με πυροβόλα όπλα ανάμεσα σε οικογένειες υποψηφίων.

Μια άλλη παρόμοια σύγκρουση σημειώθηκε στη νότια επαρχία Χατάι, που συνορεύει επίσης με τη Συρία, και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Εννέα τραυματίστηκαν από μαχαίρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan. A suspect who was stopped by police officers after casting his vote in Trabzon has committed suicide. The man, identified as S.K., reportedly shot himself in the head as police surrounded him after casting his ballot.

Στην Τραπεζούντα, ένας ύποπτος τον οποίο σταμάτησε η αστυνομία, αφού ψήφισε, αυτοκτόνησε. Ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως ο Σ. Κ. και σύμφωνα με αναφορές αυτοπυροβολήθηκε, όταν τον περικύκλωσαν αστυνομικοί, λίγο αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Σε εκλογικό τμήμα της πόλης Τατβάν, στις όχθες της λίμνης Βαν, η ψηφοφορία ακυρώθηκε, καθώς ένας από τους εκλογικούς αντιπροσώπους αναφέρθηκε ότι σφράγισε τα ψηφοδέλτια και τους φακέλους στο σπίτι του, ενώ αυτό θα έπρεπεπ να γίνει ενώπιον του αξιωματούχου της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της εν λόγω περιφέρειας

Γυμνόστηθη διαδήλωση από τις FEMEN
Τα δύο μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης θέλησαν με αυτόν τον τρόπο, και με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών, να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του Twitter και του YouTube από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο νέες γυναίκες μπήκαν το μεσημέρι σε εκλογικό τμήμα της συνοικίας Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης και αποκάλυψαν το πάνω μέρος του σώματός τους, όπου είχαν γράψει το σύνθημα «να απαγορεύσουμε τον Ερντογάν», πριν συλληφθούν από την αστυνομία, ανακοίνωσαν μέλη της οργάνωσης στο λογαριασμό τους στο Twitter.

Ο Ερντογάν επρόκειτο να ψηφίσει σ' αυτό το Δημοτικό σχολείο, όμως ενημερώθηκε για τις προθέσεις των φεμινιστριών και επέλεξε τελικά ένα άλλο εκλογικό τμήμα της ίδιας περιοχής.

Οι Femen είχαν ήδη διαδηλώσει εναντίον των αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ως αντίδραση για τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικών υποκλοπών που την εμπλέκουν σε υποθέσεις διαφθοράς.

Μέλος της οργάνωσης είχε επίσης διαδηλώσει τον περασμένο Ιούλιο σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλει την καταστολή από τον Ερντογάν του κύματος των διαδηλώσεων που είχε συγκλονίσει την Τουρκία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου 2013.

Οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, έχουν κρίσιμη σημασία για το μέλλον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να αποκρούσει κατηγορίες σε βάρος του για διαφθορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σημάδια αλλαγής
Ειδικό δωμάτιο αξίας 10 εκατ. λιρών φτιάχνει η γυναίκα του Σουμάχερ
Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Open all references in tabs: [1 - 5]

Via: gr.news.yahoo.com


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~5v9CR$4z4

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply