«Ρατσιστική κι αηδιαστική η επίθεση κατά του ελληνικού λαού», λέει …

«Ηθελα να τρίψω στη μούρη του Ντράγκι την αλήθεια», λέει στο protothema.gr η Γερμανίδα ακτιβίστρια

Τον γύρο του κόσμου έκαναν τα πλάνα τα οποία έδειχναν ακτιβίστρια των Femen να επιτίθεται στον Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.  

Η 21χρονη Γιόζεφιν Βιτ Μάρκμαν, που είναι Γερμανίδα και σπουδάζει φιλοσοφία, μίλησε στο protothema.gr για αυτή της την τολμηρή κίνηση και αποκάλυψε τους λόγους που το έκανε, αλλά και πώς κατάφερε να περάσει από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και να βρεθεί μέσα στην αίθουσα χωρίς να την καταλάβουν οι φρουροί.

«Είχα εγγραφεί ως δημοσιογράφος και στην ασφάλεια έδειξα μόνο την προσωπική μου ταυτότητα. Δεν είμαι δημοσιογράφος και δεν έχω δημοσιογραφική ταυτότητα, όμως, στην ΕΚΤ δε μου ζήτησαν να την δείξω», τόνισε η 21χρονη αποκαλύπτοντας ότι είχε καταχωρηθεί ως δημοσιογράφος του Vice Media Γερμανίας και ότι αυτή της την κίνηση την σχεδίαζε σιωπηλά εδώ και μερικές εβδομάδες.

Η ίδια, μιλώντας στο protothema.gr, είπε πως έπειτα από τις διαμαρτυρίες τον περασμένο μήνα στη νέα έδρα της ΕΚΤ, στις οποίες διαδηλωτές κατά της λιτότητας συγκρούστηκαν με την αστυνομία, είχε την πρόθεση να πραγματοποιήσει μία ειρηνική διαδήλωση μέσα στην τράπεζα. 

Όπως εξηγεί ο λόγος που το έκανε είναι γιατί «οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι επηρεάζουν άμεσα την ευρωπαϊκή κοινωνία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και οι πολιτικές που χαράζει δεν είναι υπέρ του λαού, αλλά υπέρ των τραπεζών. Ηθελα ο Μάριο Ντράγκι να μην έχει άλλες επιλογές στο να ακούσει ή όχι μία διαμαρτυρία και να του τρίψω την αλήθεια στη μούρη». 

«Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε σπουδάζω αυτό το αντικείμενο. Κι, όμως, μπορώ να δω ότι πολλά πράγματα τα οποία κάνει ΕΚΤ αποτελούν τρομερά λανθασμένες αποφάσεις και δεν βοηθούν την Ελλάδα να αναπτυχθεί ή να δοθεί τέλος στην κρίση. Αν η ΕΚΤ ρυθμιζόταν με δημοκρατικές διαδικασίες, ίσως να ήταν όλα διαφορετικά. Θα ήθελα να ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα αναδιαρθρωθεί ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης. Μπήκα μέσα στην ΕΚΤ για να δείξω ότι οι άνθρωποι με τους οποίους ασχολείται η πολιτική της ΕΚΤ δεν αδιαφορούν και απαιτούν αλλαγή εδώ και τώρα. Η διαμαρτυρία μου, επίσης, ήταν και φεμινιστική, αφού το σύνθημα μου ήταν "End ECB Dick-tatorship"», λέει ακόμη η Γερμανίδα ακτιβίστρια, προσθέτοντας πως «η εικόνα του προσώπου του Μάριο Ντράγκι ήταν ανεκτίμητη. Φοβήθηκε, εξεπλάγην κι έτρεμε. Ο τραπεζίτης αυτός ξαφνικά μετατράπηκε σε έναν συνηθισμένο άνθρωπο μπροστά μου. Του πέταξα, μάλιστα, κονφετί, γιατί ήμουν σίγουρη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα με απομακρύνουν πολύ γρήγορα και το μήνυμα που έπρεπε να αποσταλεί ήταν πολύ μεγαλύτερο».

Οσο για το ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει προς τον ελληνικό λαό η ίδια σημειώνει τα εξής: «Θα ήθελα να τους πω ότι εγώ και πολλοί άλλοι άνθρωποι που ζουν εδώ στη Γερμανία βρίσκουν αηδιαστική τη ρατσιστική περιγραφή που γίνεται εναντίον του ελληνικού λαού. Δεν είναι αλήθεια ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και άπληστοι. Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη κι όχι στα μέτρα λιτότητας που επιδεινώνουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση. Αν υπάρξει Grexit ολόκληρη η ευρωπαϊκή ιδέα θα αποτύχει».

Σχετικά με το πώς αντιδρά η οικογένειά της στις κινήσεις της, η 21χρονη ακτιβίστρια είπε ότι «οι γονείς μου είδαν στις ειδήσεις τι έκανα. Δεν θα είναι πολύ περήφανοι για την κόρη τους, αλλά μου έστειλαν ένα μήνυμα για να ελέγξουν αν είμαι καλά».

Σημειώνεται πως η Γιόζεφιν, που είναι μέλος του ευρωπαϊκού φεμινιστικού κινήματος διαμαρτυρίας Femen, έχει συμμετάσχει και σε επιθέσεις με στόχο άτομα υψηλού προφίλ. Μία από αυτές είχε στόχο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε επισκεφθεί το 2013 εμπορική έκθεση στο Ανόβερο. 

Via: protothema.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~WDJNP$5zg

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply