ΤΕDxKalamata 2015 : Τα «πρώτα βήματα» 11 σπουδαίων ομιλητών

Το TEDxKalamata αποκάλυψε την πλήρη λίστα των ομιλητών του, προκαλώντας μας να κάνουμε το «πρώτο βήμα», σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, την Αρχαία Μεσσήνη.

11 ομιλητές φτάνουν στις 27 Ιουνίου για να μας αφηγηθούν τα πρώτα τους βήματα• βήματα που στιγμάτισαν τη ζωή τους, βήματα ικανά να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας. Γιατί η ζωή όλων μας καθορίζεται από εκείνα τα μικρά-μεγάλα βήματα που μας οδηγούν σε ένα νέο δρόμο.

Οι ομιλητές: 

Inna Shevchenko - Η επικεφαλής του διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος Femen

 

 H Ουκρανή Inna Shevchenko, στα 24 της χρόνια είναι επικεφαλής του διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος Femen που μάχεται κατά της πατριαρχίας, του trafficking, της πλουτοκρατίας, της ακροδεξιάς και άλλων σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Το 2011 εκείνη και δύο ακόμη μέλη των Femen απήχθησαν στη Λευκορωσία από τη KGB και αφού απειλήθηκαν αφέθηκαν ελεύθερες. Το 2013 ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, όπου και διαμένει συντονίζοντας τις ενέργειες του κινήματος διεθνώς. Πρόσφατα, το ενδιαφέρον των Femen στράφηκε και προς την Ελλάδα λόγω της ανησυχητικής αύξησης των ποσοστών της ακροδεξιάς, αλλά και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, απόρροια, κατά τη γνώμη της, των κακώς κειμένων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Rolf Landua - O κορυφαίος φυσικός, επικεφαλής εκπαίδευσης του CERN

 

Ο Rolf Landua με διδακτορικό στη φυσική από το πανεπιστήμιο Mainz της Γερμανίας, εργάζεται στο CERN και από το 1980 ασχολείται με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με την αντιύλη. Ένα πείραμά του ενέπνευσε μάλιστα τη χολιγουντιανή ταινία Angel and Demons με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς, για την οποία  εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος. Ποτέ δεν παραμελεί το «πάθος» του να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει νέους ανθρώπους να αποκτήσουν ενδιαφέρον για τη φυσική, ενώ ξεναγεί κάθε χρόνο στο CERN περισσότερους από 110.000 ανθρώπους και περίπου 1200 καθηγητές σχολείων για ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης.

 Zineb El Rhazoui - Η δημοσιογράφος του Charlie Hebdo που επέζησε

 

Η Μαροκινής καταγωγής Zineb El Rhazoui ήταν δημοσιογράφος του Charlie Hebdo, ακτιβίστρια και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξεκίνησε τη καριέρα της σε εβδομαδιαία εφημερίδα του Μαρόκο την οποία έκλεισε το καθεστώς το 2010, ενώ το ίδιο συνέβη και στο Le Journal Hebdomadaire, για το οποίο είχε γράψει σειρά άρθρων σχετικά με τις θρησκευτικές μειονότητες. Στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι και έγινε εκπρόσωπος της φεμινιστικής οργάνωσης "Ni Putes Ni Soumises".  H Zineb El Rhadzoui είναι γνωστή για τη κριτική στάση της απέναντι στους εξτρεμιστές του Ισλάμ και μάχεται υπέρ του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση. Στις 7 Ιανουαρίου του 2015, την ημέρα της εν ψυχρώ δολοφονίας των συναδέλφων της στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, η ίδια βρισκόταν στο σπίτι της στη Καζαμπλάνκα, έχοντας επιμηκύνει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της. Το 2015 έχει δεχθεί δεκάδες απειλές κατά της ζωής της.

 Andreja Pejic - Το πανέμορφο τρανσέξουαλ Top Model, μούσα του Gaultier

 

 Μπορεί να είχε μια επιτυχημένη πορεία ως άνδρας μοντέλο, αλλά το 2014 αποφάσισε να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Παρά τις επιφυλάξεις των γύρω της για το μέλλον της στο χώρο του μόντελινγκ, εκείνη ήταν σίγουρη για την απόφασή της. Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα, ενώ είχε στο πλευρό της έναν θερμό υποστηρικτή, τον Jean Paul Gaultier. Μπορεί και άλλα τρανσέξουαλ μοντέλα να έχουν περπατήσεις στις πασαρέλες του κόσμου, αλλά η Andreja Pejic δεν προσπάθησε να το κρύψει ποτέ, καταφέρνοντας να μπει στη λίστα των New York Times με τα σημαντικότερα γεγονότα του 2014. Το 2011 η Αndreja συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο, την εποχή δηλαδή που ήταν ακόμα άνδρας.

Mαριέττα Προβοπούλου - Η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα

 

Η Μαριέττα Προβοπούλου με σπουδές Δημόσιας Υγείας και Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι από το 2014 η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. Πρωτίστως, όμως, είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να βλέπει τη πραγματικότητα κατά πρόσωπο• το πρώτο βήμα, κατά τη γνώμη της, για να αλλάξουμε τη πραγματικότητα και να επαναφέρουμε ανθρωπισμό. Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1976, μεγάλωσε στην Αθήνα και έχει δύο παιδιά που έχουν μεγαλώσει μεταξύ Μπουρκίνα Φάσο, Περού, Αιθιοπίας και Ελλάδας. Η Μαριέττα Προβοπούλου έχει συμμετάσχει σε αποστολές στο Μαλάουι, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Περού και στην Αιθιοπία.

Monika - Η  Ελληνίδα τραγουδοποιός με τη «μαγευτική» φωνή

 

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Monika, η οποία παίζει κιθάρα, πιάνο, σαξόφωνο, τύμπανα και ακορντεόν έφερε μια νέα πνοή στην εγχώρια μουσική σκηνή από τα πρώτα της κιόλας βήματα. Τα άλμπουμ της έχουν γίνει πλατινένια, ενώ οι συναυλίες της είναι πάντοτε sold out. Η ιδιαίτερη φωνή και οι επιλεγμένες συνεργασίες της, έχουν στιγματίσει την πορεία της. Για την Monika το πρώτο βήμα έγινε όταν ηχογράφησε το demo της στο σπίτι και το μοιράστηκε στο MySpace, προσφέροντας, κατά πολλούς, μια νέα ελπίδα στο μουσικό κόσμο.

 

Laurence O’Rourke - Ο συντονιστής προσεδάφισης της διαστημικής αποστολής Rosetta της ESA

 

Laurence O’Rourke κατάφερε ένα πρώτο βήμα στην ιστορία του σύμπαντος. Διετέλεσε συντονιστής της αποστολής Rossetta, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), η οποία αποτέλεσε την πρώτη επιτυχημένη προσγείωση διαστημικού σκάφους σε κομήτη στα χρονικά. Μαζί με την ομάδα τους ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των επιστημονικών δράσεων της αποστολής του σκάφους στον κομήτη, αλλά και το έλεγχο της τελικής έκβασης της προσπάθειάς τους. Τίποτα δεν τον σταματάει να παρατηρεί καθημερινά τον αινιγματικό κόσμο των αστεροειδών.

 

Bob Carey - O «Mr Tutu» που μάχεται τον καρκίνο του μαστού

 

O Bob Carey, φωτογράφος για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει εμπνεύσει με το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Η φαντασία και ιδιαιτερότητα που διαθέτουν τα έργα του, τον κάνουν ξεχωριστό. Το 2003, όταν η γυναίκα του διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, αποφάσισε να φορέσει μια ροζ φούστα μπαλαρίνας και να φωτογραφίζεται σε διάφορα μνημεία με ιδιαίτερη παγκόσμια αναφορά, για να την διασκεδάσει (The Tutu Project). Αυτό το «πρώτο βήμα» έγινε ένα πολύ δυνατό μέσο έκφρασης και μια καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Μέσα από το φωτογραφικό λεύκωμα Ballerina  που αποφάσισε να εκδώσει το ζευγάρι ενισχύει τις γυναίκες που παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού.

David Kwong – Ο διάσημος μάγος, γητευτής των ψευδαισθήσεων

 

Ο David Kwong δεν είναι μόνο διάσημος για τα σταυρόλεξα που επινοείται για την εφημερίδα The New York Times, αλλά και για τις μαγικές του ικανότητες. Με τις γνώσεις του στον κινηματογράφο και το πτυχίο στην Ιστορία της Μαγείας από το Harvard, ο David Kwong καταφέρνει να εντυπωσιάζει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, ταξιδεύοντας τους στον μαγικό κόσμο των ψευδαισθήσεων. Είναι εμπνευστής και δημιουργός μια ελιτίστικης ομάδας μάγων, οι οποίοι ειδικεύονται στον σχεδιασμό ψευδαισθήσεων για τους χώρους του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Fio Silva-  Το νέο αστέρι της street- art μεταμορφώνει τους δρόμους του κόσμου

 

Η Fio Silva έκανε το πρώτο της βήμα σε ηλικία 19 ετών, όταν ξεκίνησε να ζωγραφίζει τους τοίχους σε ένα χωριό της Αργεντινής, όπου γεννήθηκε. Επηρεασμένη από το θάνατο του φίλου της, αποφάσισε να αλλάξει πραγματικά το τοπίο. Εντυπωσιάζεται από δυναμικά χρώματα, την κίνηση, ενώ όλη της η ζωή και το έργο της πηγάζουν από τον φυσικό κόσμο. Οι τοιχογραφίες της έχουν εντυπωσιάσει αρκετές χώρες, όπως το Περού, τη Βολιβία, την Ισπανία και φυσικά αρκετές περιοχές της Αργεντινής. Για εκείνη ο δημόσιος χώρος νοείται ως μέρος έκφρασης της κοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών και συναισθημάτων.

Homayoon Kazerooni- Ο καθηγητής ρομποτικής του πανεπιστημίου Berkeley, εμπνευστής του εξωσκελετού

 

Ο Homayoon Kazerooni, καθηγητής ρομποτικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ρομποτικής και Ανθρώπινης Μηχανικής του Berkeley University, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός βοηθητικού βιονικού ποδιού, γνωστού και ως exoskeleton, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου όγκου φορτίο. Χωρίς κάποιο τηλεχειριστήριο η συσκευή ελέγχεται από τον ανθρώπινο νου. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε αρχικά για «τα πρώτα εναλλακτικά βήματα» στρατιωτών του πεζικού των ΗΠΑ, αλλά το όνειρο του Homayoon Kazerooni είναι η εφεύρεση του να φανεί χρήσιμη και σε άλλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

To TEDxKalamata έχει βαθιά κοινωνική συνείδηση και το αποδεικνύει έμπρακτα!

Απευθύνεται στον καθένα, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, με τις τιμές των  εισιτήριων της εκδήλωσης να είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της εποχής μας. Τα εισιτήρια περιλαμβάνουν την είσοδο στην εκδήλωση, ενώ επίσης δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς με πούλμαν από την Καλαμάτα στην Αρχαία Μεσσήνη(Λόγω της αυξημένης ζήτησης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην κράτηση των θέσεων μεταφοράς).

Για φοιτητές, μαθητές ανέργους το εισιτήριο κοστίζει €5 και το κανονικό €15.

Τα εισιτήρια διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω του Viva.gr, των καταστημάτων Public και Παπασωτηρίου καθώς και μέσω του καινούργιου γραφείου του TEDxKalamata που βρίσκεται  στη Φαρών 136, Καλαμάτα. 

Via: thetoc.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~C6PQe$68B

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply