A Femen vezetőjéről mintázták az új Marianne-t

Inna Sevcsenko, a nők jogaiért küzdő Femen nevű szervezet vezetője inspirálta a Franciaország jelképének számító Marianne új változatát, akinek arcképe díszíti ezentúl a francia nemzeti bélyeget.

"Mindazoknak, akik a Marianne modelljéről faggatnak: több nő keveréke, de elsősorban Inna Sevcsenko, a Femen alapítója" - árulta el hétfői Twitter-bejegyzésében Olivier Ciappa, a győztes portré alkotópárosának egyik tagja.

Francois Hollande államfő a vasárnapi nemzeti ünnepen jelentette be, hogy David Kawena és Olivier Ciappa Marianne-portréja lesz ezentúl Franciaország jelképe. Ez a 13. arckép a köztársaság jelképének számító Marianne 1944-es megjelenése óta.

Az elmúlt öt évben, Nicolas Sarkozy előző államfő döntésének alapján "Marianne és Európa" volt a francia szimbólum, amelyet a "Marianne és a fiatalság" jegyében kiválasztott új arckép vált fel.

"A fiatalság helyzetét kiemelt figyelemben részesítem elnökségem során" - indokolta döntését az ünnepélyes bemutatón a köztársasági elnök, aki három, gimnazisták által előválogatott projektből választotta ki a szerinte legmegfelelőbb rajzot.

Olivier Ciappa egyébként már több bélyeget is tervezett a francia posta számára. Fotóművészként is ismert, júniusban két alkalommal is megrongálták homofóbok a homoszexuálisok házasságának támogatására rendezett szabadtéri kiállítását.

Christine Boutin, az egyik ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Párt elnöke hétfőn a "Femen-bélyeg bojkottjára" buzdított és bevonását követelte. Szerinte az új Marianne "gyalázat a nők méltóságára és Franciaország szuverenitására".

"Femen a francia bélyegen. Mostantól a homofóbok, a szélsőségesek és a fasiszták ki kell, hogy nyalják a fenekemet, ha levelet akarnak küldeni" - így kommentálta a Twitteren a Femen vezetője, hogy ő inspirálta az új Marianne-t, amelyet most először mintáztak külföldi személyiségről.

Inna Sevcsenko, a fekete forrónadrágban és fedetlen felsőtesttel tüntető női aktivisták akcióiról elhíresült Femen nevű szervezet ukrán vezetője a közelmúltban kapott menedékjogot Franciaországban. A francia televíziós műsorokban gyakran fellépő 23 éves magas, hosszú szőke hajú nő 2012 augusztusában turistavízummal érkezett Párizsba, miután hazájában eljárás indult ellene, amiért motoros fűrésszel elvágott egy ortodox keresztet Kijev központjában. Az akcióval az ellen tiltakozott, hogy a Pussy Riot orosz punk banda tagjait elítélték, amiért egy számot előadtak Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája ellen egy moszkvai katedrálisban.

Via: hirado.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~fytwV$3c9

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply