A harcos feminizmus új terepe: Oroszország és Ukrajna – Galamus

MTI 2012. szeptember 7., péntek 14:14

A hagyományos családmodellből eredő szerepkörrel való szakításon túl az államhatalom lerombolása is szerepel az Oroszországban és Ukrajnában egyre nagyobb figyelmet kiváltó harcos” feminizmus céljai között. A hírhedt Pussy Riot orosz punkegyüttes és az ukrán FEMEN tömörülés mára a mozgalom szószólóivá váltak - írja a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap.

Egy moszkvai bíróság augusztusban két év javító-nevelő telepen letöltendő büntetésre ítélte a Pussy Riot három tagját, bűnösnek találva őket "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" vétkében. A punkegyüttes februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban álarcban gitározva imádkozott a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

A cikkíró, Monica Rüthers, aki a hamburgi egyetemen kelet-európai történelmet tanít, emlékeztet arra, hogy éppen Vlagyimir Putyin volt az, aki megmentette a Szovjetunió összeomlása után győzedelmeskedő paternalista társadalmi berendezkedés áldozataivá vált orosz férfiak becsületét. A kapitalizmus beindulása után ugyanis az apák jelentős része egymaga képtelen volt a család eltartására, aminek eredményeként elharapózott a családon belüli erőszak, egyre gyakoribbá vált az alkoholizmus és öngyilkosság.

Putyin személyében azonban megérkezett az orosz társadalom megmentője. Az Oroszországot 1991 és 1999 között irányító, meglehetősen kétbalkezesnek tartott Borisz Jelcin után hatalomra került Putyin a konzervatív értékrendje mellett megférő macsós kinézetével, stílusával, sportos testalkatával és mindig az alkalomhoz illő öltözetével orosz nők tömegeit bűvölte el, és adta vissza nekik a férfiasságba vetett hitet. A Pojuscsije Vmesztye (Együtt Éneklő) nevű orosz női popegyüttes egyik számában ideális férjnek nevezte az államfőt, mert - ahogy a refrénben is szerepel - ő az, aki nem iszik, nem üt és nem lép le”.

További pozitívumaként emlegették, hogy érdeklik a szép autók és a művészetek, de mindemellett az olyan férfias sportok is, mint a horgászat vagy a vadászat. Vagyis Putyin elhatárolódott a korábbi orosz politikusokról alkotott képtől, és a popkultúra egyik orosz ikonjává sikerült válnia - fogalmazott a cikkíró.

Az azóta eltelt időszak azonban némileg módosított megítélésén, és részben az idei elnökválasztás körüli állítólagos visszaélések miatt sokakban egyre nagyobb ellenszenvet kelt személye, különösen az öntudatra ébredt fiatal nők körében. A Pussy Riot is a rendszerrel szemben érzett ellenszenv megéneklésére, valamint a feminizmus hirdetésére alakult; februári véleménynyilvánítását követő meghurcolása nemzetközi tiltakozások sorát váltotta ki.

Az orosz történelem egyébként bővelkedik hasonló, harci szellemmel megáldott nőkben - emlékeztet Rüthers. Az 1917-es februári forradalom például a pétervári textilgyárban dolgozó nők éhségsztrájkjával indult, aztán következtek a disszidáló szovjet nők generációi, közöttük Ligyija Csukovszkaja vagy Jevgenyija Ginzburg. 1968-ban két kisgyermekes anya, Larissza Bogorasz és Natalja Gorbanyevszkaja az orosz fővárosban, a Kreml előtt bontott ki a szovjet hadsereg prágai bevonulását bíráló transzparenseket, igaz, másodpercekkel később már le is tartóztatták őket. A Szovjetunió összeomlása után a rendszert kritizáló újságírónők kerültek a figyelem középpontjába: a 2006-ban máig tisztázatlan körülmények között megölt Anna Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus és Vlagyimir Putyin elleni heves bírálatairól volt ismert.

Rendszerellenes fiatal női önkénteseket találni a szomszédos volt szovjet tagköztársaságban, Ukrajnában is - olvasható Rüthers írásában. A Pussy Riotnál három évvel korábban, 2008-ban alakult FEMEN tagjai félmeztelenül tartott tüntetésekkel hívják fel magukra rendszeresen a figyelmet, mint mondják, máskülönben nem hallaná meg senki sem a hangjukat. A demonstrációkon egyebek mellett a szexturizmus és a szexizmus ellen tiltakoznak, továbbá céljuk a nők morális és intellektuális felértékelésének előmozdítása.

A Pussy Riot tagjai is elsősorban feltűnő öltözetükkel - például télen színes nyári ruha és harisnya viselésével -, valamint provokatív előadásmódjukkal vívják ki maguknak az odafigyelést, miközben álarcban próbálják megőrizni névtelenségüket.

A svájci lap újságírója értekezésében felhívja a figyelmet arra, hogy az említett feminista tömörülések a tiltakozásnak teljesen új változatát teremtik meg. Hozzáteszi: értékelése szerint ez a mostani - a nőiesség fegyvereivel” folytatott - harc komoly figyelmeztető jel egy olyan társadalomban, mint az orosz, amely ragaszkodik a hagyományos szerepmodellekhez.

Via: galamus.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~gOZab$1at

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply