A pápa orra előtt tüntetett négy meztelen nő (fotó)

A három francia és egy ukrán nő Vatikánban, a Szent Péter tér közepén, a még itt álló karácsonyfa közelében vett le mindent a felsőtestéről.

A Femen ukrán nőjogi szervezet aktivistái egy időben a melegházasság elleni franciaországi tüntetéssel vetkőztek le.

A végül csak nadrágot viselő nők toplessben tüntettek, miközben XVI. Benedek pápa az Úrangyala-imádságot mondta dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából.

Vatikánváros, 2013. január 13.A Femen ukrán nőjogi szervezet félmeztelen, a hátukon a homoszexualitást dicsőítő feliratot viselő tagjait őrizetbe veszik rendőrök a vatikáni Szent Péter téren. (MTI/EPA/Claudio Peri).

A nagy, fekete betűkkel, a meztelen hátukra írt In Gay We Trust (Mi a melegekben hiszünk) jelszót kiabálta a Femen mozgalom négy aktivistája. Mellkasukon és hasukon a Shut up! (Pofa be!) feliratot viselték.

Egyikük a nyakán a francia Égalité (egyenlőség) szót mutatta az őket kísérő fotósoknak.

A nőket a Szent Péter téren szolgáló, civilbe öltözött olasz csendőrök azonnal körbevették és kisebb dulakodás után a Szent Péter téri fogdába kísérték őket azonosításra. Ott derült ki, hogy a tüntetők ukrán tagja Inna Szevcsenko, a Femen Franciaországban élő vezetője volt.

A Femen öt tagja már 2011 novemberében is megpróbált levetkőzni a Szent Péter téren, de ez csak egyiküknek sikerült, mivel a csendőrség akkor gyorsabban avatkozott be.

Párizsban százezrek vettek részt a szocialista francia köztársasági elnök melegházasságot engedélyező törvényjavaslata elleni felvonulásokon.

A katolikus egyház és a jobboldali ellenzék támogatásával rendezett, jó hangulatú, színes tömegrendezvény keretében a francia főváros négy pontjáról órákon át vonultak a tüntetők az Eiffel-torony előtti Mars-mező felé.

Az Eiffel-torony lábánál elhelyezett óriáskivetítőn a résztvevők számára utalva a 800 ezres számot tüntették fel a szervezők, a prefektúra közlése szerint azonban mintegy 340 ezren vonultak fel Párizs utcáin.

Párizs, 2013. január 13. A Franciaországot jelképező nőalak, Marianne jelmezét viselő nők vonulnak résztvevőkkel egy tüntetésen. A tüntetők a francia elnök terve ellen tiltakoznak, amelynek értelmében engedélyezné az azonos neműek házasságát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

A parlament január 29-én kezdi megvitatni a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység.

A jogszabály arra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Franciaország a 12. ország, ahol várhatóan engedélyezni fogják az azonos neműek házasságát.

"A megmozdulás tesztértékű Francois Hollande számára, hiszen ma egyértelműen látható, hogy Franciaországban feltehetően milliók nem értenek egyet ezzel a reformmal" - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára a felvonuláson, amelyen számos ellenzéki politikus mellett megjelent André Vingt-Trois, Párizs érseke is.

Az egyházi vezető üdvözölte, hogy "sok katolikus" kifejezi véleményét. Ugyanakkor leszögezte, hogy "ez nem egy kormányellenes egyházi tüntetés".

Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnök, az UMP egyik elnökjelöltje és Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke viszont nem vett részt a tüntetésen, amelynek céljaival egyikük sem ért egyet.

A Menet mindenkiért elnevezésű felvonulás fő szervezője és szóvivője a katolikus vallását nyíltan hirdető, médiasztárnak számító, Frigide Barjot néven ismert, éjszakai bárokban fellépő provokatív humorista (eredeti nevén Virginie Télenne).

Ő magukat melegnek valló fiatalemberek társaságában többször is hangsúlyozta, hogy a megmozdulás nem a homoszexuálisok ellen irányul, hanem azt a célt szolgálja, hogy megőrizze "a társadalmi struktúrát meghatározó intézményeket".

Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: függetlenül a megmozdulás méreteitől a kormány nem vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt is kizárta, hogy a szervezők követelésének megfelelően a kormány népszavazást írna ki a kérdésről.

Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 56 százaléka támogatja a melegházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt csak a franciák fele engedélyezné.

A tervezet ellenzői azonban nem mind együtt tüntetnek. Így például a szervezők kérésére a szélsőjobboldalhoz közeli fundamentalista katolikus szervezet, az úgynevezett Civitas intézet külön útvonalon vonul fel, szigorú rendőri biztosítással, miután a korábbi tüntetéseken tagjaik rendbontásokat idéztek elő.

hirado.hu 

Via: manna.ro


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~qcNU7$27R

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply