A világuralom felé haladnak a mellel tüntető nők

Évek óta követjük a szerdán ötödik évét betöltött Femen nevű, Ukrajnából kiindult, megkapó tüntetéseket tartó mozgalom térhódítását, ami a Facebook-oldalukból következtetve új szintet ért el. A Femen ugyanis már akkora rajongói és követői bázissal, illetve kiterjedt fiókszervezet-hálózattal rendelkezik, hogy a világ bármely pontján pillanatok alatt találnak olyan aktivistát, aki képes pucér mellel kiállni a nők szexuális szabadságáért (vagy ahogy a napokban, Vlagyimir Putyin ellen).

A Femen kiválóan dokumentálja aktuális projektjeit a Facebook-oldalán.  Amikor például elkezdték a pszichiátriai intézetbe hurcolt Amina Tylerért folytatott kampányukat (erről lejjebb bővebben olvashat), borítóképükön az iszlám kedvelt színe, azaz zöld háttér előtt egy virtuális, nagymellű zöld nőalakot (pontosabban annak melleit) láthatták rajongiók. A melleket az iszlám holdsarló és ötágú csillag díszítette, fölötte-alatta pedig felirat állt: „free Amina! Titslamism" (Szabadítsátok ki Aminát! – jelenti a szöveg eleje, a titslamism pedig a tit-cici és az islamism-iszlamizmus szavak összevonása). Femen-felirattal és fekete háttérrel, de ugyanez a szervezet profilképe is.


483842 505513296183208 1578740911 n

Ami még lényegesebb, hogy a szervezet tagjai világszerte rohamra indultak az igaz ügyért. A LUZ nevű karikaturista támogatásával pucér aktivisták rohantak egy párizsi mecset elé, és felgyújtották a szélsőséges szalafisták zászlaját. A svédországi Malmőből is jelentettek tüntetést, a kanadai aktivisták pedig egyenesen a tunéziai nagykövetség elé vonultak pucérkodni Montréalban. Nagy-Britannia, Németország, Ausztrália, Belgium és Olaszország fedetlen mellei is csatlakoztak az akcióhoz, ami mostmár világosan megmutatta, a Femen valóban globális szervezet lett. Hogy ez mire lesz elég a szigorú iszlám törvénykezést követelő vagy alkalmazó országokban, az más kérdés.

Öt év a világ nőinek szolgálatában

A nemzetközi nőjogi mozgalommá vált Fement tehát 2008-ban, Ukrajnában alapította Anna Hutsol, akiről itt olvashat bővebben. Fontos alakjai még Okszána Sacskó, illetve Inna és Szása Sevcsenkó. Eleinte két témára korlátozódott tevékenységük: egyrészt tiltakoztak az ellen, hogy hazájukat csak szexturisztikai szempontból tekintse a világ relevánsnak, másrészt az ukrán belpolitikai problémákra akarták felhívni a figyelmet. Céljuk, hogy valódi párttá váljanak, ám amennyire népszerűvé teszi őket a fedetlen melles demonstrációs gyakorlatuk, annyira meg is nehezíti azt, hogy komolyan vegyék őket. A prostitúcióval kapcsolatos megmozdulásaikkal pedig olykorpont a céljukkal ellenkező hatást váltanak ki.

Az viszont biztos, hogy az európai politikai élettel kapcsolatos híradásokban egyre többször szerepelnek, és ez már nemcsak a csöcsöknek, hanem a célzott politikai akcióiknak köszönhető. Alábbi galériánkban vizuális ízelítőt talál pályafutásukból, róluk szóló cikkeinket pedig itt olvashatja.


411158 340330546034818 128165263918015 952082 296670099 o

Open bundled references in tabs:

Via: velvet.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~eW54j$2ch

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply