Actiegroep Femen weg uit Oekraïne

"Vrezend voor hun leven en hun vrijheid en met het doel hun werk voort te zetten zijn de activistes uit Oekraïne naar Europa gevlucht", staat in het communiqué te lezen. Als reden noemt de groep 'politieke vervolgingen van de kant van de heersende macht, veiligheidsdiensten en gerechtelijke instanties'.

Anna Goutsol, Jana Zhdanova en Alexandra Sjevtsjenko ontvingen op donderdag van de Oekraïense justitie een oproep tot een verhoor in verband met wapens aangetroffen op het kantoor van de beweging in Kyiv. Femen verwijst naar dit bevel als directe aanleiding voor de beslissing om het land te verlaten. De vrouwen zeggen de oproep op te vatten als een overgang van 'de status van verdachten naar die van beschuldigden'. Ze zijn er heilig van overtuigd dat de wapens door politiemedewerkers zelf in het kantoor zijn aangebracht.

Oekraïense autoriteiten zijn niet van het vertrek van Femen onder de indruk. Zaterdag deelde een politiewoordvoerster mee dat de actiegroep nergens van wordt beschuldigd. "Alle personen die iets met het kantoor van Femen te maken hebben, worden op dit moment ondervraagd. Beweringen als zou de gerechtelijke status van bepaalde betrokkenen zijn veranderd, missen iedere grond."

Eerder verklaarde een woordvoerder aan het persbureau Interfax dat het vertrek van de vrouwen uit Oekraïne voor hen geen juridische consequenties met zich meebrengt.

Dinsdag 27 augustus sloeg de om zijn 'sextremisme' omstreden actiegroep alarm. Na een anoniem telefoontje deden politieagenten een inval op het kantoor in Kyiv en troffen een handgranaat en een pistool aan. In Oekraïne staat voor verboden wapenbezit een gevangenisstraf van vijf jaar.

Deze zomer zijn oprichtster Goutsol en andere leden van Femen in Oekraïne diverse keren door onbekenden ernstig mishandeld.

Via: nieuws.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~gmMse$48F

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply