Publicerad 2014-07-04 14:28
- Skriv ut
- Öka textstorlekMinska textstorlek
Jenny A Wenhammar är fyra på Miljöpartiets riksdagslista. I går försökte hon tillsammans med tre till personer från aktivistgruppen Femen störa statsministerns tal i Almedalen. Nu tvingas hon välja mellan riksdagen och aktivismen.
Jenny A Wenhammar är fyra på Miljöpartiets riksdagslista. I går försökte hon tillsammans med tre till personer från aktivistgruppen Femen störa statsministerns tal i Almedalen. Nu tvingas hon välja mellan riksdagen och aktivismen.
Jenny A Wenhammar är grundare av Femen Sverige, tillika miljöpartistisk riksdagskandidat i Skåne. Hon har deltagit i flera barbröstade aktioner, bland annat en uppmärksammad mot moskén på Södermalm i Stockholm förra sommaren. I går försökte hon genomföra en igen, mot statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen, men greps innan hon lyckades ta sig förbi polisens avspärrningar.
Tre andra aktivister, en från Spanien och två från Frankrike, tog sig längre och anhölls.
När DN når Jenny A Wenhammar är hon på väg för att försöka betala deras böter på 7500 kronor, så de släpps.
– Vi gjorde aktionen för att Femen i största möjliga mån vänder sig till personer som har makt i frågor där debatten inte är tillräckligt stor. Fredrik Reinfeldt var den vi kunde nå i den alldeles för tysta debatten om gruvboomen, säger hon.
Hon talar om att svenska företag är inblandade i en gruvboom i världen, ”som exploaterar och ignorerar de små människornas röster” och om multinationella bolag som inte skyr några medel.
– Till exempel säger Nestlé att om man tycker vatten är en mänsklig rättighet är man en extremist.
Hon syftar på ett videoklipp från 2005 med uttalanden från Nestlés ordförande Peter Brabeck-Lethmate.
Den videon har kritiserats för att vara helt tagen ur sitt sammanhang?
– Den går att titta på själv på nätet. Men det är bara ett exempel, säger Jenny A Wenhammar.
Förra året hoppade Wenhammar av sina politiska uppdrag i Svalöv, där hon bland annat suttit i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i flera år.
Varför vill du komma in i riksdagen?
– Jag hade aldrig trott att de skulle fråga mig. Men valberedningen ringde och frågade och de valde att nominera mig trots att jag är aktivist. Jag hade tyckt att det var viktigt med en representant för frågorna jag står för i en högre position.
Har du talat med Miljöpartiet efter aktionen?
– Det har jag. Jag ska få välja mellan att fortsätta som riksdagskandidat, eller fortsätta med min aktivism. Det valet har jag inte gjort.
MP:s partisekreterare Anders Wallner tycker att det är oacceptabelt att störa politiska möten. Är det demokratiskt enligt dig att störa politiska möten?
– Jag tycker att aktivism är en viktig ingrediens i en demokrati. I ett land utan demokrati finns ingen aktivism. Men det är en ickefråga, det finns inte så många aktivister som stör politiska möten.
Via: dn.se
Short link: Copy - http://whoel.se/~AZEIQ$5De