Amina ställs inför rätta för bröstbild

Nittonåriga Amina blev känd världen över i april då hon postade bilder på sig själv på Facebook. På bilderna hade hon skrivit texten "Min kropp tillhör mig" över sin bara överkropp. På grund av detta ansåg religiösa ledare att hon skulle straffas med hundra piskrapp och stenas till döds.

Nu har Amina återigen blivit fängslad. Den här gången på grund av att hon förra veckan skrev ordet "Femen" på en mur i närheten av en ett salafistmöte i en moské i Tunisien.

På torsdagen ställs hon inför rätta och officiellt gäller rättegången denna händelse. Men enligt Femens talesperson Inna Shevchenko, handlar det om mer än så.
– Jag kan tydligt se att det är en politisk process. Det verkliga målet med rättegången är att stoppa Femens verksamhet i Tunisien, säger hon.

I samband med rättegången kommer Femenaktivister runtom i världen att stödja Amina. Hur stödet kommer att se ut är än så länge hemligt.
– Femen kommer att stödja Amina till det ögonblick då hon blir fri. Jag kan inte säga någonting om våra planer. Det är hemlig information, säger Inna Shevchenko.

Svenska Femen kommer också att stödja Amina i samband med rättegången.
– Vi har haft en kampanj tidigare då folk fick skicka in bilder till stöd för Amina. Den kampanjen drar igång snart igen, säger Jenny Wenhammar, talesperson för Femen Sverige.

Hur rättegången kommer att sluta är enligt Jenny Wenhammar svårt att säga.
– Det beror på om de vill tillfredsställa salafisterna eller om de vill lyssna mer på de internationella protesterna och de krafter som vill verka för ett mer demokratiskt Tunisien.

Efter Aminas Facebookmanifestation i april var Amina försvunnen under en längre tid. Enligt uppgifter som Amina själv bekräftat hölls hon under denna period inlåst av några av sina egna familjemedlemmar.
– Det var delar av hennes familj som försökte omvända henne genom att medicinera henne och tvinga henne att läsa koranen. Andra delar av hennes familj, däribland hennes far, står på hennes sida och har försökt få människor att förstå henne, säger Jenny Wenhammar.

Enligt Jenny Wenhammar är Amina mån om att hon inte bara ska ses som en aktivist, utan även som en tunisisk medborgare.
– Amina säger att hon gör de här aktionerna som en tunisisk medborgare eftersom hon är orolig för vad som ska hända med Tunisien.  Friheten som den arabiska våren skulle medföra har mer och mer bytts ut mot sharialagar.

Via: metro.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~NmMse$2wA

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply