* Aydın Şelte, Gezi Parkı direnişinin Türkler, Kürtler, Müslümanlar, işçiler, memurlar, LGBT’ler ve apolitik kesimleri nasıl bir araya getirdiğini anlattı: “Düştüğümde darbe almamı türbanlı bir kadın arkadaş engelledi, iki anarşist yerden kaldırdı, gözümü açtığımda biri "İyi misin, hewal?” dedi, sonra doktorlar geldi, bir gey yüzümü yıkadı. O an anladım ki halk ayaktaydı.”
* Selma Kara, dedesi Ermeni mahallesinde ilk Müslüman fırıncı olan İrfan Akbıyık’la dedesi Mehmet Ağa’yı, Kayseri Ermenilerini, Kapalı Çarşı’yı, dönemin ticaretini konuştu.
* Gezi Parkı direnişine Ankara’dan katılan Gönül İlhan, iktidarın kibrini ve halkın, gençliğin kararlılığını romantik bir dille anlattı.
* Mustafa Sütlaş, direniş boyunca yaşanan dönüşümleri, Gezi Parkı’ndaki “devrimleri”, parktaki doğrudan demokrasiyi, komün hayatını yazdı.
* Zeynel Gül, iktidarın kibrinin nasıl TOMAları, gaz bombalarını, copları, devleti işlevsiz kılan öfke, dayanışma ve fedakarlık duygularını yarattığını yazdı.
* Murat Türker, 6.İstanbul Belgesel Günleri Documentarist kapsamında gösterilen, 1960’larda Matala adlı balıkçı köyüne akın eden hippilere yönelik askeri cunta müdahalesini ele alan “Hippie Hippie Matala! Matala!” belgeselini yazdı.
* Meral Candan, Gezi Parkı’nda dolaşıp kimmiş bu çapulcular, neden ordalar ve bundan sonra nasıl bir parkın hayalini kuruyorlar, sordu.
* Sarp Kürkçü, Grand Theft Auto (GTA), Counter Strike, World of Warcraft, Diablo gibi bilgisayar oyunlarının direnişin içine nasıl kök saldığını, bu oyunlarla büyüyen neslin sokaktaki mizahını yazdı.
* Chitra Nagarajan, Guardian için yazdığı ve bianet için Türkçeleştirdiğimiz yazıda, Femen’in Müslüman kadınlar için yaptıkları çıplak eylemlerde sömürgeci feminizmi ve ırkçılığı nasıl yeniden ürettiğini anlatıyor.
* Şeyhmus Diken, Gezi Parkı Direnişi'ni Kürt meselesinde ilerleyen barış süreci ekseninde değerlendirdi.
* Orhan Tekelioğlu, Gezi direnişinde yaşananları biyoiktidar kavramı üzerinden ele alıyor.
* Elif Akgül, Eğitim için İspanya’ya gidecekken Arap ayaklanmalarının başlamasıyla ülkesi Fas’ta kalmaya karar veren 20 Şubat hareketi örgütleyicilerinden Montasser Drissi ile20 Şubat ayaklanmasını ve sosyal medyanın etkisini konuştu.
* Ahmet Taylan, Taksim Gezi Direnişi boyunca medyanın aldığı tavrı bianet için inceledi ve verdiği sınavı değerlendirdi.
* Patoloji ve Adli Tıp uzmanı Ümit Ünüvar, daha önce Güncel Hukuk’ta yayınlanmış yazısında “Biber gazı öldürür mü” sorusunu yanıtladı. (ÇT)
Via: bianet.org
Short link: Copy - http://whoel.se/~yndiJ$34E