Blote borsten om aandacht te trekken

Wie denkt dat feminisme dood is en feministes vrouwen zijn in tuinbroeken met snorren zit er helemaal naast. Vrouwengroep Femen heeft het nieuwe feminisme omarmd en protesteert met ontblote borsten voor vrouwenrechten, tegen de seksindustrie, godsdienst in het algemeen en het paternalisme.

De van oorsprong Oekraïense groep werd opgericht in 2008 door Anna Hutsol, Oksana Shachko en Alexandra Shevchenko, vlak na de Oranjerevolutie. Het doel was om het gevoel van de revolutie levend houden volgens The Guardian. De protesten waren vooral gericht tegen de seksindustrie en de minderwaardige positie van vrouwen in de Oekraïense samenleving, maar echt gehoord werden ze niet. Tot een groepje van vijf activistes bij een protest tijdens de verkiezingen van 2010 besloot hun kleren uit te trekken bij het stembureau waar Viktor Janoekovitsj zijn stem zou uitbrengen. De media was volop aanwezig en de beelden van de blote vrouwen gingen de hele wereld over.

Dat was het moment waarop ze beseften dat ze hun lichaam konden inzetten om hun boodschap over te brengen. Een wrange conclusie gezien het feit dat hun protesten vooral gericht waren tegen de vrouw als lustobject. Pas door de aandacht te vestigen op hun naakte lichamen konden ze hun boodschap overbrengen.

Het zijn nooit beelden van dikke, pukkelige en besnorde vrouwen die het nieuws halen. Het lijkt of alleen goed gevormde dames zich hebben zich aangesloten bij de groep. Dat is deel van de kritiek die andere vrouwenorganisaties hebben over de methodes van Femen. "Niemand luistert naar ze, ze kijken alleen naar hun borsten", volgens Nadia Parfan (26) van de feministische groep Ofenzywa. "In de internationale media wordt Femen vaak liefkozend Oostblokfeminisme genoemd, maar dat klopt niet. Ze hebben geen programma, maar protesteren tegen van alles en nog wat. Daarbij realiseren ze zich niet dat ze internationaal met hun uiterlijk meer fout doen dan goed."

De beweging zou commercieel en aandachtsgeil zijn. Ze heeft een geoliede merchandisemachine: op de website kun je nepborsten en T-shirts bestellen. Conservatieve tegenstanders zeggen dat de vrouwen met hun pornografische protest juist sekstoeristen aantrekken.

Toch lukt het Femen om met hun zinnenprikkelende protesten flink wat opschudding te veroorzaken. Bovendien breidt de groep zich uit. zelfs in het Midden-Oosten sluiten steeds meer vrouwen zich aan. Parfan vraagt zich af of dat tot concrete resultaten leidt. "Ze hebben alle aandacht gekregen, maar nog steeds geen programma. Samenwerken met andere organisaties willen ze niet en hoewel ze verkondigen dat iedereen zich bij hen kan aansluiten zie ik altijd dezelfde knappe meisjes op tv." De feministe zucht: "Jammer. Als ze zich flexibeler opstellen, zouden ze wat kunnen bereiken. Zo gauw dikke en gehandicapte vrouwen mogen meeprotesteren, sluit ik me aan."

Open all references in tabs: [1 - 3]

Via: trouw.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~CKDKA$2Qj

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply