Blote borsten tegen ‘rijke gangsters’

Het Zwitserse skioord Davos, waar de top van de politieke en economische wereld dezer dagen de toestand in de wereld bespreekt, heeft gisteren kennisgemaakt met de Oekraïense vrouwenrechtenbeweging Femen. Het handelsmerk van deze 'dolle mina's van de 21ste eeuw': topless protest. Want 'naaktheid is een goede weg om mensen op te jutten'. En de krant te halen...

Twee blondines en één brunette kropen op de afsluiting, trokken daar hun shirt uit en lieten zich gewillig fotograferen. Met op hun lichaam en op pancartes slogans als 'De crisis is gemaakt in Davos', 'Arm door jullie schuld' of nog 'Gangsterfeestje in Davos'.

'Zoals in elk parlement en op elk congres zijn de vrouwen ook hier in de minderheid', zei Inna Sjevtsjenko van Femen. 'Wij gebruiken hier onze vrouwenstem, ons vrouwenlichaam, om duidelijk te maken dat vrouwen moeten kunnen meebeslissen. We willen bovendien aanklagen dat we allemaal arm worden door al die rijke mensen die hier in dit gebouw bij elkaar zijn.'

Tot de Zwitserse politie het welletjes vond en de drie -volgens ooggetuigen- nogal hardhandig inrekende. Een politiewoordvoerder wou niks kwijt over het optreden van de agenten. Het drietal werd 'na vaststelling van de personalia vrijgelaten', zei hij laconiek.

Femen werd drie jaar geleden opgericht in Kyiv en is intussen uitgegroeid tot een heus fenomeen. Naar eigen zeggen telt de organisatie -die er prat op gaat politieke noch religieuze banden te hebben- al 300leden, die er niet voor terugdeinzen hun vrouwelijke charmes in de strijd te gooien om aandacht te krijgen voor de goede zaak: de strijd tegen prostitutie, sekstoerisme, seksuele intimidatie en alle mogelijke vormen van seksisme.

Eind oktober vorig jaar trokken de dames nog naar Parijs, waar ze actie voerden aan de privéwoning van Dominique Strauss-Kahn, die als topman van het Internationaal Monetair Fonds moest aftreden nadat een New Yorks kamermeisje hem had beschuldigd van verkrachting. En een week later lieten ze zich tot ontzetting van de gelovigen in al hun gratie opmerken op het Sint-Pietersplein in Rome, waar paus Benedictus net het angelus had gebeden.

Via: standaard.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~kmMse$V0

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply