Boete voor vernielen Poetinbeeld


Femen-activiste Iana Zhdanova ging het beeld van Poetin te lijf»

De Oekraïense vrouw die in een museum in Parijs een wassenbeeld van Vladimir Poetin vernielde, moet een boete van 1500 euro betalen. Dat heeft een Franse rechtbank bepaald.

In juni ging Iana Zjdanova (26) in het wassenbeeldenmuseum Grévin in Parijs het beeld van Poetin te lijf met een stuk hout. Eerst vernielde ze zijn hoofd en daarna duwde ze het beeld omver. Op haar blote boezem was de tekst "Vermoord Poetin" geschreven.

Zjdanova is lid van de feministische groep Femen. De groep staat bekend om acties van vrouwen met een ontkleed bovenlichaam.

"Seksueel exhibitionisme"

Zjdanova moet een boete van 1500 euro betalen voor vandalisme én voor "seksueel exhibitionisme"; iets wat strafbaar is in Frankrijk. De vrouw, die als politiek vluchteling twee jaar in Frankrijk woonde, moest lachen toen ze de uitspraak hoorde.

"Ik lach omdat ik het een hele vreemde uitspraak vind", zei ze na afloop. "Ik ben verrast door deze beslissing."

Volgens haar advocaat is het de eerste keer dat een Franse rechtbank een lid van Femen veroordeelt voor seksueel exhibitionisme. Ze gaat in beroep tegen de uitspraak, omdat het besluit de feministische groep belemmert om te protesteren.

Doelwit

De feministen van Femen vragen regelmatig topless aandacht voor vrouwenrechten. Hun acties richten zich meestal op Rusland en andere voormalige Sovjet-landen. President Poetin is een geliefd doelwit van de activisten.

Het wassenbeeld van Poetin in Parijs is inmiddels hersteld.

Deel deze pagina

Via: nos.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~XoFFg$5SC

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply