Brein achter Femen is … een man


Door:
Redactie

5-9-13 -
11:54  bron: The Independent/De Morgen


© Getty.

De ophefmakende feministische groepering Femen, voornamelijk bekend van haar bloteborstenacties, zou volledig bedacht zijn door een man. En dan nog eentje die vrouwen omschrijft als 'zwakke bitches'. Dat brengt de Australische documentairemaakster Kitty Green aan het licht in haar nieuwste documentaire 'Oekraïne is geen bordeel', die op het filmfestival van Venetië in première gaat.


© Getty.

Victor Svyatski wordt officieel voorgesteld als 'politiek consulent' van Femen, maar zou het brein achter de groepering zijn. Meestal blijft hij op de achtergrond, alleen afgelopen zomer haalde hij even de wereldpers toen hij tijdens een betoging in Oekraïne door de geheime dienst in elkaar geslagen werd. 'Het is zijn beweging en hij kiest de meisjes zelf uit. Hij kiest de mooiste meisjes, want die meisjes komen op de voorpagina's,' aldus Green.

Kitty Green verbleef een jaar lang bij de vrouwen in Kyiv. Ze filmde de protesten van de vrouwen, zodat de feministes hun acties op hun website konden plaatsen. Zo drong ze door tot hart van de groep. 'Als je tot de inner circle behoort, dan kun je niet om hem (Svyatski, red.) heen. Hij is Femen.'© getty.

Aan de Britse krant The Independent vertelt Green dat Syvatski 'verschrikkelijk kan zijn, maar ook zeer intelligent is.' Hij is een charismatische man, met veel organisatorische kwaliteiten. Tot nu toe was zijn werkelijk invloed op de vrouwen niet bekend.

Het duurde lang voordat Green Svyatski had overtuigd om mee te werken aan haar film, zegt ze, maar ze bleef aandringen dat hij een rol in de documentaire moest spelen. In de film zegt hij lang niet alleen maar positieve dingen over 'zijn' meiden. 'Ze zijn onderdanig, zonder ruggengraat, niet punctueel en heel veel andere dingen die politiek activisme in de weg staan.' Hij leerde hen naar eigen zeggen hoe ze succesvolle activisten konden worden door deze eigenschappen te veranderen. Ook geeft hij toe dat het aandacht krijgen van meisjes wellicht zijn motivatie was om Femen te beginnen. 'Wellicht ja, ergens in mijn diepe onderbewustzijn', zegt Svyatski in de film.


'Vrije vrouwen zijn altijd mooi'
In de film geeft één van de meiden toe dat ze 'psychologisch afhankelijk' zijn van Svyatski. 'We weten en begrijpen dat we dit zonder hem zouden kunnen zonder zijn hulp, maar dit is psychologische afhankelijkheid.'

Van die gedachtegang wilde Inna Sjevtsjenko, een van de boegbeelden van Femen en zeker al vijftig keer gearresteerd, vorig jaar in een interview met de Volkskrant niets weten. Op de vraag waarom er toch vooral mooie vrouwen zich aansloten bij haar organisatie, antwoordde ze. 'Typisch een waarneming van jullie, van de media. In de Arabische wereld wordt het vrouwenlichaam in een zak verpakt, in de seksindustrie moet je als lustobject provocerende pakjes aan. Ook wij kleden ons uit, maar niet om mannen hun zin te geven. Onze schoonheid komt van binnenuit. We worden niet onderdrukt, we doen wat we zelf willen. Vrije vrouwen zijn altijd mooi.'

Femen is in 2008 ontstaan in Oekraïne uit protest tegen de patriarchale cultuur in Oost-Europa. De beweging is inmiddels ook in het Westen bekend. Vast onderdeel van hun strijdplan: een topless offensief, paradoxale omkering van het vrouwenlijf als lustobject.


© epa.

Open all references in tabs: [1 - 8]

Via: ad.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~B3vWF$49S

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply