Celstraf dreigt voor Europese feministen in Tunesië

De Europese feministen die topless protesteerden bij de rechtbank in Tunis, gaan mogelijk de cel in. Dat heeft de advocaat van het drietal, Souhaib Bahri, vrijdag laten weten, zo meldt persbureau AP.

De drie leden van de in 2008 opgerichte Oekraïense feministische protestgroep Femen protesteerden donderdag voor de rechtbank tegen de arrestatie van de Tunesische activiste Amina Tyler. Het gaat om twee Françaises en een Duitse actievoerster. Volgens advocaat Bahri komt de rechtszaak tegen de drie op 5 juni voor, dezelfde dag als Tyler voor de rechter verschijnt. De feministen zou een celstraf van twee jaar boven het hoofd hangen.

De Tunesische activiste  voor wie het drietal opkwam, werd op 19 mei opgepakt in de heilige stad Kairouan, ten zuiden van de hoofdstad Tunis. Daar probeerde zij zich bij de belangrijkste moskee te ontkleden. Plaatselijke bewoners omsingelden haar en droegen haar over aan de politie.

Op een video op de Tunesische nieuwssite Nawaat is te zien hoe mensen haar uitschelden terwijl ze wordt afgevoerd. "Ze onteert ons. Wij zullen onze stad beschermen, een vies meisje als jij hoort hier niet", schreeuwt een bewoner. "Wij zijn allemaal moslims", zegt Tyler tegen een man, die terugroept: "Jij bent geen moslim. Kom niet naar Kairouan."

Eerder zorgde de Tunesische activiste al voor ophef door topless foto's van zichzelf op internet te zetten in een protest tegen uiterst conservatieve invloeden in het land. "Mijn lichaam is van mij en niet de bron van iemands eer", stond er in het Arabisch op haar lijf geschreven.

Via: trouw.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~fKoqX$2vt

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply