Conservatieven spuwen op Franse Femen-postzegel

Conservatieven spuwen op Franse Femen-postzegel

Maker van de nieuwe Marianne postzegel liet zich inspireren door Femen-feministe ... Christendemocraten willen de postzegel boycotten

De nieuwste versie van de Franse Marianne-postzegel heeft ophef veroorzaakt nadat de maker ervan had gezegd zich te hebben laten inspireren door een Oekreense activiste van Femen, de feministische actiegroep die bekend staat om haar topless protesten.

De Okreense feministe Inna Shevchenko kreeg vorige week nog politiek asiel in Frankrijk omdat ze in haar eigen land bedreigd werd en vervolgd dreigde te worden. Dit onder andere omdat ze een kruis met een Christus figuur met een kettingzaag had vernield.

De Oekreense Shevchenko is nu leidster van de Franse tak van Femen, de zelfverklaarde groep 'radicale feministen'. Femen is vooral bekend van de wereldwijde topless protesten tegen onderdrukking, seksuele uitbuiting van vrouwen en religieuze instituten.

Olivier Ciappa, de kunstenaar die de postzegel maakte, liet zich het meest inspireren door Inna Shevchenko. Marianne is een officieel staatssymbool uit de Franse Revolutie. 

Ze staat voor de Vrijheid en de Rede. Olivier Ciappa zei over Shevchenko: "Voor mij was Marianne een Femen-vrouw van de Franse revolutie. Omdat ze vocht voor de waarde van de Republiek namelijk vrijheid, gelijkheid en broederschap."

President François Hollande onthulde de nieuwe postzegel zondag tijdens de nationale feestdag 14 juillet. Maar de keuze voor Shevchenko als inspiratiebron voor de postzegel is bij veel conservatieve Fransen in het verkeerde keelgat geschoten. De Franse christendemocraten riepen vrijwel meteen op tot een boycot van de nieuwe postzegel.

Dat is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk, want Marianne is vooral bekend van het beroemde schilderij 'De Vrijheid leidt het volk' van schilder Eugène Delacroix, waarop ze met ontbloot bovenlichaam is afgebeeld. De Marianne-postzegel bestaat sinds 1944. Marianne was geen echt persoon, maar een symbool van de Franse revolutie en van vrijheid. Sinds die eerste postzegel zijn er verschillende varianten geweest. Sinds 1970 staan steeds bekende vrouwen model voor de afbeelding. De eerste was Brigitte Bardot.

Shevchenko liet aan het persbureau AFP weten dat ze niet op de hoogte was van het feit dat ze inspiratiebron was geweest voor de nieuwe postzegel. Op Twitter reageerde ze met: "FEMEN staat op een Franse postzegel. Nu moet alle homofoben, extremisten, fascisten m'n kont likken als ze een brief willen versturen."

 

 

Beeld: @nelachonsrien

Via: joop.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~t7gFJ$3bz

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply