Delacroixs målning Friheten på barrikaderna från 1830 har fått förnyad aktualitet …

Delacroixs målning Friheten på barrikaderna från 1830 har fått förnyad aktualitet i ett frimärke.

Musée Delacroix är inrymt i Eugène Delacroixs sista bostad med stor ateljé (bilden underst). Det ligger vid idylliskt lugna Place de Furstenberg, ett stenkast från bullriga Boulevard St Germain i hjärtat av Paris Quartier Latin. Här levde konstnären sina sex sista år till sin död 1863. Det är ett fint litet museum med en muromgärdad trädgård.

Delacroixs mest kända verk Friheten på barrikaderna (La Liberté guidant le peuple) är en hyllning av den franska julirevolutionen 1830 och målades på hösten samma år av den då 32-årige konstnären. Verket hänger inte i Delacroix-museet utan i Louvrens filial i staden Lens tjugo mil norr om Paris. Där attackerades målningen f ö i februari i år av en kvinna som sprejade graffiti över den.

Kvinna på målningen personifierar friheten. Hon håller den franska trikoloren i ena handen och ett gevär i den andra och leder folket framåt. På huvudet har hon en så kallad frygisk mössa, som bars av frigivna slavar i antikens Rom och som under upplysningstiden blev en symbol för frihet.

Målningens Marianne är en fransk frihetshjältinna, som avbildades på 100-francsedlarna innan de ersattes av euron. Hon symboliserar den franska revolutionens värden, som allegori över frihet och förnuft.

I somras blev Delacroixs Marianne inblandad i något av en frimärksskandal. Franska postverket tog fram ett frimärke för 20-grams brev, en modern Marianne, gjord av den franske konstnären Olivier Ciappa. I samband med att märket började säljas berättade han att frimärkets Marianne, kombinerar dragen hos Delacroixs barbröstade Marianne med ukrainska Inna Shevchenkos. Den sistnämnda feministen är ledare och  grundare av FEMEN gruppen, som med barbröstade manifestationer provocerat bl a politiska ledare som Putin och Berlusconi.

Därmed påmindes världen om den bestående uttryckskraften i Delacroixs Friheten på barrikaderna.

Sören Sommelius
sosommelius@hd.se

Open all references in tabs: [1 - 6]

Via: hd.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~4AAAi$4e6

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply