Det står en mann bak de toppløse aktivistene i Femen

Femen er gruppen som viste brystene foran en flau president Vladimir Putin. Aktivister som i sin protest mot seksuell og politisk undertrykkelse har kledd av seg i koreograferte stunts siden 2008 for å vekke oppmerksomhet. Og det har de lykkes med.

  • Les: Toppløsprotest i svensk moské

Femen-aktivist i Venezia. (Foto: TIZIANA FABI/Afp)

En Femen-aktivist reklamerer for filmen 'Ukraina er ikke et bordell' under filmfestivalen i Venezia.

Foto: TIZIANA FABI/Afp

Det få har vært klar over er at en mann står bak de toppløse demonstrantene.

I dokumentarfilmen «Ukraina er ikke et bordell» avslører australske Kitty Green hvilken rolle den hemmelighetsfulle skikkelsen Victor Svyatski har spilt i den feministiske protestgruppen Femen.

Guru-aktig

Den grønnøyde blondinen Inna Sjevsjenko er en av de nåværende lederne i gruppen. Hun forteller i filmen at Svyatski hadde et guru-aktig grep på Femen, og at han tvang mange kvinnelige medlemmer til å slutte.

Femen ble grunnlagt i Ukraina i 2008, men har i dag hovedkontor i Paris. De toppløse demonstrantene er blitt et kjent syn under toppmøter verden rundt, og protestene er som oftest rettet mot politiske eller religiøse figurer.

«Vår oppgave er å protestere, våre våpen er nakne bryst» lyder deres slagord. At det er en mann som står bak vekker oppsikt.

Kjent som støttespiller

LES OGSÅ: Toppløsprotest i svensk moské

LES OGSÅ: Topplaus-feministar i fengsel

Det har vært kjent at Victor Svyatski har vært en av Femens støttespillere, men det er helt nytt at han er selve grunnleggeren.

– Det er hans bevegelse, og jentene er håndplukket av ham. Han valgte de vakreste jentene, fordi de vakreste jentene selger flere aviser. De kommer på førstesiden, sier Kitty Green.

Tirsdag denne uken var flere av de opprinnelige medlemmene av Femen i Venezia for å delta i lanseringen av Kitty Greens dokumentar. I den siste tiden har flere av aktivistene flyttet ut av Ukraina i frykt for å bli fengslet.

I dokumentaren tegner Kitty Green et positivt bilde av Svyatski organisasjonstalent og karisma, men stiller spørsmål ved hans makt i gruppen.

Femen dokumentar (Foto: TIZIANA FABI/Afp)

Filmskaper Kitty Green og Femen-aktivist Inna Sjevsjenko under filmvisningen i Venezia i dag.

Foto: TIZIANA FABI/Afp

– Forferdelig og intelligent

– Han kan være helt forferdelig, men han er også svært intelligent, sier Kitty Green. Hun har tilbrakt et helt år sammen med fire medlemmer av Femen- gruppen i en leilighet i Kyiv i Ukraina. Hun filmet stuntene deres, som de igjen la ut på sitt nettsted.

Det var under dette oppholdet i den ukrainske hovedstaden Kitty Green etter hvert fant ut om Victor Svyatski rolle, at det var han som virkelig var Femen.

I begynnelsen fikk hun ikke lov til å filme ham, men hun ga seg ikke.

– Dette var viktig for meg, fordi jeg så hvordan organisasjonen ble drevet. Han kunne være forferdelig mot jentene og skjelle dem ut, sier hun.

– Jentene for svake

Da Victor Svyatski endelig lot seg intervjue, prøvde han å rettferdiggjøre sin rolle i organisasjonen ved å si at jentene var for svake til å styre organisasjonen, og at de har mye å lære av ham.

Svyatski insiterer på at hans rolle i gruppen er positiv, men det er ikke alle enig i. En av jentene sier at forholdet til ham kan være et utslag av Stockholm-syndromet, der gisler føler sympati med gisseltakerne.

– Vi er psykisk avhengig av ham, selv om vi vet at vi kunne gjøre alt dette uten hans hjelp, det er en psykisk avhengighet, sier jenta i dokumentarfilmen.

LES OGSÅ: Pupperettssak i Tunisia utsatt

Via: nrk.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~EVTYM$490

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply