Drie actievoerders Femen opgepakt in Oekraïne

Vrouwenbeweging: ’Ze zijn gekidnapt’

Drie actievoerders van de radicale Oekraïnse vrouwenbeweging Femen en een fotograaf die hen vergezelde zijn zaterdag in Oekraïne opgepakt. De politie zegt dat ze zijn gearresteerd wegens onzedelijk gedrag: ze zouden topless over straat hebben gelopen. Femen spreekt echter van mishandeling en ontvoering door de politie.

Dat schrijft AFP. Een politiewoordvoerder vertelt tegen het persbureau dat agenten vandaag drie jonge topless vrouwen met markeringen op hun lichaam zagen rondlopen, met in hun gezelschap een man die een foto's van hen nam. Omdat ze geen gehoor gaven aan de oproepen van de politie, werden ze meegenomen naar het bureau.

Volgens Anna Goutsol, de leider van Femen, zou de aangehouden man fotograaf Dmitri Kostioukov zijn, die werkzaam is in het Moskouse kantoor van AFP. Het viertal zou op weg zijn geweest naar een demonstratie tegen de Russische president Vladimir Poetin, die momenteel Kyiv bezoekt. De arrestanten klaagden over schrammen en blauwe plekken, en volgens Goutsol zou één van de vrouwen ook een slag tegen de borst hebben gekregen.

Viktor Sviatski
Eerder deze week meldde AFP dat een man die achter de schermen optreedt als politieke raadgever van Femen in Kyiv in elkaar is geslagen. Volgens Femen zou deze Viktor Sviatski flink onder handen zijn genomen door twee onbekenden.

De organisatie verdenkt vooral de speciale eenheden uit Oekraïne, Rusland of Wit-Rusland. De vrouwen van Femen staan erom bekend veelvuldig met ontblote borsten te protesteren tegen Russische politici en kerkleiders. De beweging is in verschillende landen actief.

  • © REUTERS.
    Actievoerders van Femen in België.

Via: trouw.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~eVTXM$3pp

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply