‘Drie activistes Oekraïne ontvoerd voor EK-wedstrijd’


Bewerkt door:
Redactie

16-6-12 -
02:26  bron: The Guardian, hln.be

<!-- moddate: 120616

Actievoersters van Femen voor de aftrap van de openingswedstrijd van het EK, vorige week in Warschau.
© ap.

Een bende van ongeveer vijftien mannen zou gisteren in het Oekraïense Donetsk drie vrouwen van de feministische groepering Femen hebben ontvoerd. Dat zou zijn gebeurd voor aanvang van de EK-wedstrijd Oekraïne-Frankrijk.


Alexandra Sjevtsjenko
© afp.


Anna Bolsjakova
© afp.


Jana Zdanova
© afp.

De Britse krant The Guardian meldt dat het gaat om Femen-leidster Alexandra Sjevtsjenko, Anna Bolsjakova en Jana Zdanova. Volgens Femen werden de vrouwen achtervolgd door een vijftiental mannen. De vrouwen verspreidden zich. Vanaf vier uur hadden ze geen contact meer met Sjevtsjenko. Nog een uur later werd ook niets meer vernomen van Bolsjakova en Zdanova.

Gangstergebied
Op de website van Femen staat dat de mannen eruitzagen als leden van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst en dat de Donbass-buurt bekend staat als 'autonoom gangstergebied' van Oekraïne. De organisatie is daarom 'heel erg bezorgd over het leven en de gezondheid' van haar activistes. De politie van Donetsk ontkent elke betrokkenheid.

Topless
De Femen-activistes werden bekend dankzij hun topless protesten tegen het EK 2012, dat dit jaar in Polen en Oekraïne plaatsvindt. Volgens Femen zou de prostitutie door het voetbalevenement alleen maar worden gestimuleerd, terwijl het land al een buitensporige seksindustrie kent. Op 21 mei maakten activistes zich even meester van de Euro 2012-beker. Sjevtsjenko besteeg het podium in Dnjepropetrovsk, trok haar topje uit en bracht zo de boodschap: 'Fuck Euro 2012'.

Gefolterd
Het is niet de eerste keer dat leden van de actiegroep ontvoerd zouden zijn. Sjevtsjenko en twee van haar collega's verdwenen in december al eens na een naaktprotest in Wit-Rusland tegen president Alexander Lukasjenko. De vrouwen, die gewond in een bos werden achtergelaten, zeiden dat ze gefolterd waren door Wit-Russische KGB-agenten.

Wat vind jij van dit nieuws?

Open all references in tabs: [1 - 5]

Via: ad.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~EyIP8$1HJ

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply