Egypten genomsyrat av kvinnohat”

Hon är bara 21 år, späd i kroppen och reserverad i sättet. Aliaa Elmahdy framstår inte som sinnebilden av en kraftfull agitator. Men att hon har en väldig styrka i sina åsikter och en stor trygghet i vem hon är råder det ingen tvekan om.

– Jag har rätt att vara hur jag vill, och rätt att vara stolt över mig själv och min kvinnokropp. Jag är mer arg på än rädd för dem som hotar, och varje gång det händer blir jag ännu mer arg över att så många flickor och kvinnor är rädda för övergrepp i världen i dag, säger hon.

Kanske en åsikt som inte direkt chockerar svenska kvinnor, men att uttrycka sig som Aliaa gör i Egypten som har en traditionell och konservativ syn på kvinnans roll är lika med ramaskri.


EmediateAd

Efter att ha bloggat om kvinnors rättigheter i några år lade hon ut en bild på sig själv, iklädd endast strumpor, på sin blogg. Budskapet var att hon som kvinna är stolt över sig själv och sin kropp. På nolltid blev hon känd över hela Egypten och intervjuades av flera tidningar. Många reagerade starkt och hatiskt, hennes familj tog avstånd och hon mottog dödshot på bloggen. Till slut blev hoten och trakasserierna så många att hon var tvungen att lämna landet. Efter ett besök på en kvinnokonferens i Stockholm sökte hon asyl här, och hennes ansökan blev beviljad förra sommaren. Under asylprocessen fick hon veta att Migrationsverket fått flera brev med fortsatta dödshot mot henne.

PERSPEKTIV

”De använder sig av sexisternas vapen”

I Sverige studerar hon svenska. Här kan hon promenera utan att någon kommenterar kläderna hon har på sig.

– Jag klädde mig så här ibland i Egypten också, men här slipper jag fysiska och verbala trakasserier. Men det tog lång tid innan jag kunde släppa min flykt- och kamprespons, säger hon och sveper med handen över sitt beiga linne, jeansen och den enkla vita sjalen.

– I Egypten agerar nästan alla som om de äger min kropp, så är det för alla kvinnor. På gatan har jag råkat ut för så många fysiska och verbala attacker att jag inte kan räkna dem längre. Mina föräldrar försökte kontrollera mig på alla sätt, och min pappa mätte längden på min kjol hela tiden. En gång sade han att han ville skära av mig min tunga.

För några veckor sedan genomförde Aliaa och två andra Femenaktivister en provocerande aktion i moskén på Södermalm i Stockholm. De hade målat slagord på sina nakna överkroppar mot sharia i Egypten och världen, och mot de hedersnormer som förhindrar kvinnor att leva ett fritt liv.

Under den halvtimme som aktionen pågick fick de bland annat höra att ”de var horor som var för dåligt knullade”, säger Aliaa Elmahdy och konstaterar torrt:

– Det säger väl allt om deras syn på kvinnor.

Hade Aliaa och de två andra Femenaktivisterna genomfört sin aktion i Kairo hade de blivit våldtagna och misshandlade, det är hon övertygad om.

Därför är hon väldigt engagerad i det öde som en 19-årig tunisisk Femenaktivist riskerar att gå till mötes. Flera av Femens aktioner har på sistone gått ut på att stödja Amina Sboui som sitter fängslad i Tunisien och riskerar fängelsestraff för att ha blottat sin överkropp i protest mot hederskulturen. Amina Sboui har fått en fatwa riktad mot sig.

Aliaa hoppas att Femens aktioner ska få världen att öppna ögonen för vad som händer med Amina Sboui i Tunisien.

– Våra aktioner gör människor medvetna, och jag tror att det krävs något mer radikalt än politik för att en förändring ska ske. Det räcker inte bara med ord, säger Aliaa som vill bli filmregissör och berätta om sina egna erfarenheter av kvinnoförtryck i rörlig bild.

– Det handlar inte bara om islamisering och att Muslimska brödraskapet har makt. Hela samhället är genomsyrat av kvinnohat, det är både religiöst och kulturellt, säger hon och pekar på att oppositionspolitiker inte vågar ställa sig bakom krav på kvinnors rättigheter:

– Många liberala har dragit tillbaka det de tidigare sagt när de attackerats för det, och det finns en fruktansvärd dubbelmoral. Många män som påstår sig arbeta mot sexuella trakasserier går med i sådana organisationer för att de tror att de ska få ligga med kvinnor.

Känner du att du har svårt att lita på människor?

– Ja, jag kan känna när människor inte är pålitliga.

Kan du förstå att muslimska kvinnoorganisationer tycker att Femens aktioner motarbetar kvinnors möjlighet i samhället?

– De försvarar sin position och talar om att det är en frihet att bära slöja, men i så fall är det väl en frihet för män också och jag har aldrig sett en man som tagit på sig slöja. Varför ska vi gripas för att vi har bar överkropp, det skulle aldrig hända en man, menar Aliaa.

Nu har hon startat Facebookgruppen Femen Egypten, och hoppas att fler arabiska kvinnor ska gå med i nätverket. Hittills har hon omkring 900 sympatisörer, men ingen som vill bli aktivist. Att det ändå finns många unga, starka och frispråkiga kvinnor i proteströrelsen i Egypten tycker hon är ett positivt tecken.

– Vi är annorlunda än den förra generationen, de var rädda för att ha åsikter. Eftersom vi är så förtryckta kanske vi blir härdade och tuffa av det. Men många kommer ändå att bli offer till slut, säger hon med sorgsenhet i blicken.

– Det behövs en social revolution i Egypten, innan dess kan jag inte åka tillbaka.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?


Vraket efter Costa Concordia.

2012: Vilket öknamn fick skandalkaptenen?


2011: Katastrofer och störtade diktatorer


BP:s oljeplattform exploderade 2010.

2010: Vad minns du av skandalernas år?

Open all references in tabs: [1 - 5]

Via: svd.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~4W55j$3gu

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply