Totalitarism och sexism födde Femen

I länder som våra, före detta totalitära regimer, finns det bara ett sätt att protestera mot makten. Man måste använda sig av maktens egna metoder, sade Femenmedlemmen Jana Zjdanova då jag intervjuade henne i Kyiv i höstas.

DÖDSHOTADES

”Agerar som om de ägde min kropp”

Femen är en feministorganisation som inte liknar andra. Den grundades i Ukraina 2008 och fick ett stort genomslag i ukrainsk, rysk och västerländsk press. Unga, slanka, omsorgsfullt sminkade kvinnor med färggranna blomsterkransar i sina böljande hår störtar halvnakna fram i de mest oväntade sammanhang. De protesterar mot sexturism under fotbolls-EM i Ukraina, mot den ryska patriarken Kirill då han besöker Kyiv och mot Putin då han träffar Angela Merkel i Tyskland. Med texter som ”Stick åt helvete, Putin” och ”Kill Kirill!” målade på sina bara överkroppar har de effektivt mutat in ett offentligt rum.


EmediateAd

Ukrainska Femen protesterar inte mot det västerländska skönhetsidealet. Tvärtom bejakar de tanken att kvinnor ska vara vackra. Det är ett medvetet drag.

– De tidiga feministerna klippte håret kort och ville visa männen att jag kan vara precis som du. Men vi vill inte vara som män. Kvinnor ska vara vackra, välvårdade, stolta över sig själva och sina kroppar, sade Aleksandra Sjevtjenko när jag frågade henne varför Femenmedlemmarna ofta ser ut som modeller.

Hennes medaktivist Jana Zjdanova försörjer sig för övrigt som dansös på en nattklubb i Kyiv.

Tanken är att vända på steken. ”Se på mig och hur snygg jag är, och minns att du fortfarande inte har minsta rätt att röra mig.”

Det är ingen slump att Femen har uppstått just i Ukraina. I de före detta Sovjetländerna frodas en snårig djungel av undergroundrörelser. Både i Ukraina och Ryssland har det i hundratals år funnits en stark intelligentia som motvikt till både tsarens och Sovjetmaktens auktoritära regimer.

Dessutom har de slavisk-ortodoxa samhällena en mycket äldre tradition av ”heliga dårar” som klädda i trasor och med fradgande munnar vandrade omkring i bygderna och predikade Guds ord. Få ukrainare skulle visserligen se Fementjejerna som heliga, men de skulle faktiskt kunna kallas för en form av predikanter. Även om deras aggressivitet enligt många betraktare stjälper mer än hjälper så finns det trots allt en viss vana i det ukrainska och ryska samhället för överdrifter, burleskhet och lek med symboler.

En annan sak ukrainarna har vant sig vid är bar kvinnohud. Sexturismen och exploateringen av kvinnokroppar i reklam är mycket utbredd i Ukraina. Det är därför begripligt att Femen har uppstått just här. Nakenheten är ett sätt att återta kontrollen över sin kropp, att använda sig av sexindustrins och sexismens egna metoder.

Men dessa referensramar fungerar inte nödvändigtvis i arabvärlden. Där kan en kvinna som visar sig naken på sin blogg bli hotad till livet. Nu när Femenrörelsen har spridit sig till arabvärlden uppstår därmed ett nytt problem, nämligen de arabiska Femenaktivisternas säkerhet. Ukraina och Ryssland är sekulariserade samhällen, det är inte Egypten.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?


Vraket efter Costa Concordia.

2012: Vilket öknamn fick skandalkaptenen?


2011: Katastrofer och störtade diktatorer


BP:s oljeplattform exploderade 2010.

2010: Vad minns du av skandalernas år?

Open all references in tabs: [1 - 5]

Via: svd.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~LtGpP$3gt

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply