EU-motstandere håper på valgskjelv

Publisert 25.05.14 18:10
Sist oppdatert 25.05.14 18:10

Marine Le Pen avla sin stemme i strålende maivær i Hénin-Beaumont i Frankrike søndag. Nasjonal fronts leder gikk glipp av en gruppe toppløsdemonstranter fra Femen som tilbød «vaksiner mot fascister», og snakket heller om målet i EU-valget.

– Det er troverdig at vi kan bli størst. Nå gjelder det å gjennomføre, sa Le Pen til pressen.

EU-skeptikere fra både høyre og venstre fløy ventet fremgang flere steder i Unionen, og høyrepopulistiske UKIP kunne bli største parti fra Storbritannia.

– Får vi det som vi vil, blir ting aldri de samme igjen, har partileder Nigel Farage lovet og spådd et jordskjelv.

Håper på fremgang

De første resultatene fra valget i EUs 28 land var ventet sent søndag kveld.

Høyrepopulistiske Frihetspartiet lå ifølge valgdagsmålingene an til 20 prosents oppslutning i Østerrike. Fra venstrefløyen satset de greske EU-skeptikerne SYRIZA på et godt valg.

Også det italienske protestpartiet Femstjernersbevegelsen håpet på en opptur.

Valgdagsmålingen fra Nederland antydet imidlertid en skuffelse for Geert Wilders og hans islamkritiske og EU-skeptiske Frihetsparti PVV.

Oppmøte

Ett av de store spørsmålene søndag var hvor mange som ville bruke stemmeretten. Forrige gang var oppmøtet på bare 43 prosent, og denne gangen var det ventet lignende tall.

Utenfor et valglokale i Täby i Sverige sto Benkt-Arne Philipson og Lars Edvall og delte ut valgsedler søndag. De kunne forteller at det fram til 14-tiden var svært liten pågang av velgere.

– Mange har forhåndsstemt, sa Edvall optimistisk til TT.

– Det er en plikt og stemme, ingen rettighet. Man må stemme for alle som ikke kan eller får lov, understreket 46 år gamle Lena Kappelin overfor byrået.

Legitimitet

I Belgia ventet man som vanlig stort oppmøte grunnet stemmeplikt, mens Slovakia lå an til å kunne slå alle rekorder med rundt 13 prosents oppmøte.

Det bedrer ikke EUs image blant innbyggerne.

– Det er et legitimitetsproblem, sier Jan Techau i Carnegie Europa til nyhetsbyrået AFP.

Tross EU-skeptisk fremgang var det de tradisjonelle blokkene som lå an til å bli størst. Den konservative og den sosialdemokratiske blokken EPP og SD har knivet om førsteplassen, med de konservative i tet.

Sentrum

Dermed vil trolig det europavennlige sentrum fortsatt dominere EU-parlamentet etter valget.

Men etter år med krise, høy ledighet og harde sparekrav fra Brussel til en rekke land har det vært vanskelig å vekke stemmelysten blant borgere som føler seg langt unna maktsenteret i EU-hovedstaden.

– Jeg tror på Europa, men syns det kommer altfor mange regler fra Brussel, sa 60 år gamle Margreet de Jonge da hun stemte i Nederland tidligere i uka.

Presidentvalg

Resultatet av valget kan bli viktig når EU-kommisjonen skal få ny president. Partigruppene i Parlamentet har hver sin toppkandidat med EPPs kandidat Jean-Claud Junkcer i spissen.

Men selv om de folkevalgte ønsker at toppkandidaten fra største partigruppe skal bli president, er det langt fra sikkert at stats- og regjeringssjefene i medlemslandene ser det på samme måte.

Det vil bli mange hestehandler og harde kamper i EU fremover. (©NTB)

';
}
}
}
document.write(s);
return;
}
//--

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: nettavisen.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Z2ega$58U

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply