Ex-politiker åtalas för bröstkupp mot Pegida

Det var under demonstrationen mot den muslimfientliga organisationen Pegida, på Stortorget i Malmö i februari, som Jenny Wenhammar visade sina bara bröst, där det stod skrivet: "No Pegidazation".

Wenhammar greps och efter förhör har åklagare valt att åtala henne för förargelseväckande beteende. En rubricering som Wenhammar vänder sig mot.

– Jag har inte gjort det i syfte att väcka förargelse, jag har gjort det i syfte att visa mitt och Femens avståndstagande mot Pegidas värderingar. Därför kan jag inte erkänna brott, säger hon.

– Vi är emot både islamisering och pegidasering, vi har haft jättemånga aktioner mot islamismen också. För oss är de båda rörelser med värderingar som är väldigt högerextrema på sitt sätt, med starka konservativa, antifeministiska värderingar. De är olika varianter på nationalism och patriotism. Vi är mot alla former av patriarkal konservatism.

"Luddiga lagar"

Wenhammar är kritisk mot den lag som hon nu åtalas för att ha brutit mot.

– Jag tycker att det här sänder signalen om att vi behandlas olika inför lagen, beroende på kön. Vi kritiserar andra länder, som Ryssland, för att de har luddiga lagar kring HBTQ-personer, men vi har lika luddiga lagar själv. Den här lagen appliceras lite hursomhelst. Å ena sidan skulle det kunna vara så att andra människor blir förargade och då är jag laglig i ena kvarteret, men inte i det andra, men som jag förstår det handlar det här om ren tankeläsning - att de ska bevisa vad jag tänkte, att jag ville väcka förargelse. Det är absurt i vilket fall som helst, hade jag varit en man så hade det inte varit samma formulering, säger Jenny Wenhammar.

Yrkar på böter

Hon har tidigare dömts för förargelseväckande beteende och under Almedalsveckan förra året var hon en av fyra personer som visade brösten under dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldts tal. Den aktionen gjorde att hon petades från Miljöpartiets skånska riksdagslista och att tre av de inblandade dömdes till dagsböter.

– Kvinnor förväntas inte vara barbröstade och de förväntas inte vara högljudda, men det verkar vara helt okej med lättklädda kvinnor i reklam och i olika tidningar som finns i affärerna. När det handlar om att tillfredställa, då är det lagligt att vara barbröstad kvinna, men när det handlar om att bestämma över sin kropp, då är det olagligt, säger Jenny Wenhammar.

Åklagaren yrkar på 800 kronor i böter.

Via: expressen.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~6UCih$5vb

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply